Ziarul de Duminică

Memorii

Memorii

Click pentru imaginea marita

07.10.2008, 16:30 31

"Am ramas pentru restul vietii un inadaptabil in 'lumea noua' in care eram silit sa traiesc (dupa venirea comunistilor la putere - n.n.), fiind chiar neadaptabil impenitent (...) si in cele din urma resemnat, mai ales dupa 1989, cand am inteles ca nu omul sfinteste locul, cum fusesem invatat de mic, ci locul si vremurile il slutesc ori il zdrobesc pe om!" Gramatopol isi poarta cititorul prin scoala pe care a urmat-o, prin facultate, armata si prin diferitele institutii unde a lucrat ca muzeograf si cercetator stiintific, prilej de a zugravi o realitate postbelica cumplita, dar, mai ales, de a portretiza zeci de personaje din lumea intelectuala si nu numai, profesori universitari, istorici, critici literari si de arta, medici, arhitecti si academicieni, foarte multi aflati in posturi cheie, pe foarte multi, cum o spune de mai multe ori, deranjandu-i prin cultura, activitatea sau firea sa, altora producandu-le teama ca-si vor pierde scaunul.

Doldora de informatii "de culise", cartea pare scrisa cu rautate, nume publice de ieri si de azi au un chip diametral opus celor cu care au intrat in memoria colectiva, foarte multi pacatuiesc prin invidii, avaritie, incultura, oportunism etc.: academicieni care isi insusesc obiecte de patrimoniu, functionari care distrug colectii pentru a-si pastra functiile caldute, oameni cu asa-zisa stiinta care isi insusesc cu dezinvoltura lucrarile unor subalterni, intelectuali care vaneaza functii importante indiferent prin ce mijloace, scriitori care domina cultura numai in virtutea antecedentelor politice s.a. Foarte putini, cum ar fi de pilda Tudor Vianu (din fericire, nu este singurul), scapa unei portretizari intunecate. "Poate ca multi isi inchipuie ca prin anii '60-'70 una era comunismul si alta era intelectualitatea romaneasca a acelor decenii. Nimic mai putin adevarat, caci cum e turcul si pistolul!"
O carte care merita citita si consultata, chiar daca lasa un gust amar. Mai mult ca sigur informatiile ei sunt adevarate si meritau consemnarea.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO