Ziarul de Duminică

Marea inghite plajele/ de Alex Dima

Marea inghite plajele/ de Alex Dima

Autor: Ziarul de Duminica

21.10.2010, 23:37 114

Litoralul romanesc ramane fara plaje! Marea inghite sute dehectare in fiecare an. Datele oficiale vorbesc de peste 2.400 dehectare in ultimii 30 de ani. In curand, turistii nu vor mai aveaunde sa-si aseze sezlongurile, iar cei de la Apele Romane, care arputea face ceva, se scarpina dupa ureche! Au proiecte pentrudiguri, Uniunea Europeana le da bani pentru salvarea plajelor, darturismul de la mare e victima sigura a disputelor politice. In timpce statiunile dispar in apa marii, autoritatile se fac camuncesc.

2.400 de hectare. Atat a pierdut Romania in ultimii 30 de anidin teritoriul national. Se intampla la Constanta, unde MareaNeagra mananca, in fiecare an, 70-80 de hectare de plaja pe an.Expertii calculeaza ca vom ramane fara litoral in cativa ani. Cums-a ajuns aici? Dar mai ales de ce nu fac autoritatile nimic pentrua opri fenomenul de eroziune? Litoralul romanesc are 244 de kmlungime. Din pacate in fiecare an pierdem 80 de ha de uscat -spulberate de ape. Pierdem plaje si turisti iar cauzele sunt multe.In primul rand cele trei diguri mari ridicate in anii 70-80 pentruprotectia porturilor de la Mangalia, Constanta si Midia Navodari.Cele trei diguri au schimbat circulatia curentilor si au distrusplajele. Urmarile au fost vizibile chiar dupa finalizareaconstructiei. Digul de la Navodari a scazut plaja din Mamaia siConstanta. Cel din portul Constanta - plaja din Eforie.

La inceputul anilor 2000 litoralul nostru a fost cercetat de oechipa de japonezi. Ei au tras semnalul de alarma. Digul de lavarsarea bratului Sulina s-a extins cu aproape 10 km in mare iaraluviunile sunt depuse in larg si nu mai ajung la tarm. Digulblocheza si traseul aluviunilor venite din bratul Chilia. O altacauza? Volumul marii care creste cu 2 milimetri pe an. In plus,sedimentele aduse de Dunare nu mai ajung in mare ci raman intr-obuna parte in zona barajelor hidrografice. La toate acesteaautoritatile au privit nepasatoare fara sa miste un deget iarurmarile sunt dezastruoase: pierdem bucati importante dinteritoriul tarii in fiecare an, mancate de valuri.
In 2005, japonezii au intocmit un studiu si au venit cu rezolvarea.Am fi castigat hectare intregi de plaja. Japonezii au propussolutii pentru tot litoralul, solutii care ar fi costat 320 demilioane de euro: kilometri de diguri si innisipari. Am avea nevoiede 3,2 milioane de metri cubi de nisip. Apele nu au tinut insa contde masurile trecute doar pe hartie.

In ultimii ani intre Eforie Nord si Eforie Sud am pierdut mai binede 40 de m de plaja. Pana la strada principala mai sunt doar cativametri. Fostul sanatoriu sta sa cada. Apele i-au mancat temelia. Cea facut Directia apelor Dobrogea litoral, administratorul legal alplajelor? A pus un panou prin care suntem avertizati ca ar fi maibine sa ocolim cladirea pentru a nu ne cadea in cap.
Banii pentru finantarea lucrarilor la malul marii ar fi trebuit savina din fonduri europene iar responsabilitatea accesarii revineDirectiei Apele Romane.
Marian Mitrea este seful apelor de la malul marii, instalat infunctie de doar 10 luni. Ca mai toti predecesorii sai face partedintr-un partid. Mitrea este membru PDL dar nu recunoaste. Nici el,nici predecesorii sai Gheorghe Babu, Ionel Manafu si LaurentiuMarian, n-au facut nimic.
Din fonduri europene pentru litoral am fi putut accesa inca din2007 peste 134 de milioane de euro. Specialistii au recomandat cain 2007 la Mamaia si Eforie sa inceapa lucrarile de stabilizare.Suntem in 2010, nu s-a intamplat nimic, iar cei de la Apele Romanenu au fost in stare sa acceseze macar un euro din fondurieuropene.
In fata camerei, ministrul mediului tuna si fulgera. Ba mai mult,ministrul ia si masuri. Cand sa se discute insa concret despre banisi despre cei vinovati de faptul ca nu am fost in stare sa luammacar un euro din 134 de milionne am fost dati afara de la sedintacu ministrul.

In Romania nimeni nu si-a asumat vreodata raspunderea pentru esec."Ne-am miscat asa incet cum s-a miscat tot ministerul in anultrecut, admite ministrul Laszlo Borbely. E o comisie pentru zonecostiere care nu s-a intrunit din 2008. Anul trecut ministrulmediului a fost Nicolae Nimirschi, iar inaintea lui Attila Korodisi Sulfina Barbu.
La malul marii se lucreaza. In zona Olimp s-au inceput doua digurisi s-a pus temelia unei faleze. Sefii apelor din Constanta stiau cavom filma in zona asa ca au sunat mobilizarea. O adevarata comisiene-a intampinat la fata locului. Mai multi directori decatmuncitori. In lupta cu eroziunea, in tot santierul doar trei oamenise straduiau sa invarta o sarma cu un cui. Lucrarea de la Olimp seridica la 6 milioane de euro. Termen de finalizare, anulviitor.
Si la Costinesti se lucreaza. Aici lucrarile sunt mult maiavansate. Se lucreaza de doi ani si va mai dura ceva vreme. Toatazona de nord a Costinestiului a fost taluzata si se lucreaza panaspre Tuzla. Si plaja din Costinesti a pierdut zeci de metri.
Farul din Tuzla e in pericol sa se prabuseasca. Asa ca la baza luise lucreaza de zor. La Costinesti lucrarile se ridica la 20 demilioane de euro, iar la Tuzla, la aproape 10 milioane. LaCostinesti s-au mai facut amenajari la faleza acum cati ani.Termenul de finalizare pentru lucrarile din zona Costinesti-Tuzlaeste anul viitor.
In timp ce noi ne miscam mai incet decat melcul dar cheltuimmilioane de euro, altii construiesc orase in mijlocul apelor.Dubaiul a ridicat in doar 6 ani trei "palmieri", pe zeci de kmpatrati in golful Oman. In plus a construit si un arhipelagartificial care imita harta lumii, format din 300 de insule.Japonezii au construit in golful Osaka, in mijlocul apei, in doar 5ani, un aeroport. 4 km lungime, 1 km si jumatate latime.
La sfarsitul anilor 90 plaja din Venus nu mai exista. LucianIftimie masoara in fiecare zi plaja. Are un interes direct. Esteseful Asociatiei hotelierilor din Venus. In 2003, printr-un ordinministerial, s-a inceput constructia primului dig, si singurul depana acum de pe litoralul nostru post-comunist. Un dig subacvaticdin saci de panza umpluti cu nisip. Lucian Ifitimie a inregistrattot. Pe imagini se vede cum majoritatea sacilor au fost ruptiinainte de fi aruncati in mare. In 2007 s-a facut receptialucrarii. Cost final: un milion de euro. In primavara lui 2007,chiar in momentul receptiei, digul a cedat iar Iftimie a inceput unrazboi cu Directia Apele Romane. I-a dat de mai multe ori injudecata pe sefii directiei din Constanta. Fara niciun rezultat.Intr-un document al Apelor Romane se arata ca din tot digul doar10-12 saci au cedat. Chiar daca cei de la ape ii aduna periodic,gasesti saci la tot pasul. Imediat dupa ce sacii au fost aruncatiin mare, plaja din Venus a castigat metri buni de nisip. In ultimaperioada insa a inceput sa dispara odata cu sacii scosi la mal deape. Am intrat in adancuri pentru a vedea care este situatiadigului. Pe fundul apei sunt saci, nu se vad insa foarte bine. Catde bine sunt pusi acolo si cat de bine sunt legati vom vedea inviitor.

Plaja Constanta. Si aici trebuia sa se lucreze de ani buni.Deocamdata faleza de aici ramane doar un plan pe hartie folosit incampanii electorale. Pe sute de metri faleza e distrusa, iar dinmalul de pamant cad bucati in fiecare zi. Pana la case mai suntdoar cativa metri. Nu exista nici urma de amenajare, de organizarede ceva care sa se intample.
Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania, te iubesc!" din 3octombrie 2010

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO