Ziarul de Duminică

Locul cu răzeşi/ de Ziarul de duminică

Locul cu răzeşi/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

05.09.2013, 23:54 78

Gheorghe Arion

O veche aşezare de răzeşi

Vinderei

Editura Flacăra

 

„Satul Vinderei – judeţul Vaslui (Tutova). Referiri şi la celelalte sate care formează, din punct de vedere administrativ, comuna Vinderei.” Acesta este titul complet al monografiei profesorului Gheorghe Arion, care a ajuns la ediţia a treia. Gheorghe Arion (1913-2006), profesor, scriitor, locotenent-colonel în rezervă, veteran de război, cetăţean de onoare al satului său natal Vinderei, a publicat prima ediţie a acestei monografii în 1994, după care a mai publicat monografia Mânăstirii Grăjdeni”.  Este o carte care tratează problema satului românesc în această perioadă de tranziţie, când se petrec mari transformări în viaţa politică, socială şi economică a ţării. „Un eşantion de existenţă românească”, scria criticul literar Alex. Ştefănescu, care „impresionează prin bogăţia informaţiilor, prin elastica şi totuşi viguroasa lor sistematizare, prin folosirea raţionamentului detectivistic, dar şi a intuiţiei, ca mijloace de reconstituire a unei lumi dispărute.” „Dacă această monografie va mai cunoaşte şi alte ediţii, spunea autorul în 2002, înseamnă că lucrarea mea nu a fost zadarnică.” Aşa se pare.

Menţionăm că în comuna Vinderei există o bibliotecă, într-un sediu nou, cu mobilier modern, care poartă numele profesorului Gheorghe Arion.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO