Ziarul de Duminică

Lectia despre placere a lui Michel Onfray

25.05.2000, 00:00 55



Nu este vorba despre libertinaj in sens vulgar. Erotismul solar pe care il propune Michel Onfray este unul de esenta superrafinata, tragandu-si seva din clara filozofie antica. Un epicureanism moral, zice-se, o pofta de dragoste nestavilita de vreun precept crestin. De altfel, filozoful francez se declara un ateu convins, pentru care orice dogma constrangatoare nu face decat sa interzica adevarata bucurie de a trai. Intreaga aceasta filozofie va putea fi descifrata alaturi de Michel Onfray astazi, de la ora 19.00, la Institutul Francez, unde filozoful va vorbi pe inteles despre ceea ce el numeste "Teoria corpului amoros". Acesta este de fapt si titlul ultimei sale carti, aparute la editura Grasset.

Libertatea barbatului si a femeii, lipsita de orice idee de posesie, trebuie sa duca neaparat la dragostea impartasita, deplina, totala. A te bucura de trupul celuilalt inseamna a te bucura si de sufletul lui, pentru ca, la fel ca si trupul, sufletul este material, gandeste Onfray. "Erotismul nu are legatura cu sexualitatea, ci cu senzualitatea. Erotismul solar pe care eu il invoc vorbeste despre pulsiunile vietii, despre ras, despre suras, opunandu-se pulsiunilor ale mortii, vehiculate de iudeo-crestinism".

O adevarata arta a dragostei ni se va dezvalui in aceasta seara la Institutul Francez. Prejudecatile crestine pot fi depasite, iata, chiar in sensul cristic, acela al ridicarii trupului la inaltimea spiritului. Sa nu te simti vinovat de faptul ca esti facut din carne si ca te bucuri de aceasta, cam asta ne va spune Michel Onfray. Placerea radiaza lumina, ca si dragostea. Vom intalni asadar un filozof al vietii pline si, totodata, un gurmand, un meloman si un iubitor pur-sange. Dragostea lui de viata se simte si in faptul ca este foarte activ: la 41 de ani, a scris 15 carti, care au fost traduse in zece limbi.

Acum, Onfray preda filozofia in Normandia, dar se arata preocupat in egala masura de istoria placerilor gastronomice ale marilor ganditori. Cartea sa "Pantecele filozofilor", tiparita de Editura Nemira, va fi lansata sambata la ora 16.00 la Targul International de Carte Bookarest 2000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO