Ziarul de Duminică

Jazz-ul existenţelor paralele/ de Virgil Oprina

Jazz-ul existenţelor paralele/ de Virgil Oprina

Autor: Virgil Oprina

13.01.2011, 23:32 45


Cine are cu adevărat ceva de spus, defăcut, de dus la capăt pur şi simplu intră tot mai mult într-oviaţă paralelă. Aici, televizorul, ziarele sau zone întinse deinternet - ca să nu mai vorbim de jocuri sau de searbedesocializări de conjunctură - sunt fie ignorate cu totul, fietratate aşa cum merită, adică cu indiferenţă.
Asta fac mult mai mulţi oamenidecât ne imaginăm, iar printre aceştia, hotărât şi manifest, seaflă creatorii şi interpreţii din zona jazz-ului autohton, un stilde muzică ce reprezintă chintesenţa libertăţii.
Şansa de a avea pe birou nu maipuţin de patru CD-uri, patru proiecte apărute în România în anul2010, cu voci pe cât de distincte pe atât de unitare în spirit,mi-au întărit credinţa în virtuţile unei vieţi pe care - cel puţindin punct de vedere cultural - merită să o mutăm într-o zonă opusăsocialului meschin şi fără ţintă propriu acestor vremuriinteresante.
Aşa au procedat - şi bine aufăcut - Eduard Jak Neumann Quartet (Curtainbust), Luiza Zanşi Sorin Romanescu (cu albumul Colinde şi Poveşti deCrăciun), Mike Godoroja & Blue Spirit alături deţambalistul Marius Mihalache (Balkanic Zeppelin) şi trio-ulcompus din Mircea Tiberian - pian, Chris Dahlgren - bass, Mauricede Martin - tobe în proiectul Inteligence is allaround.
Atmosfera se schimbă de ladelicateţea cu tuşe latino a colindelor Luizei Zan şi ale lui SorinRomanescu, la Led Zeppelin-ul balcanic, uşor ezoteric al lui MikeGodoroja, Blue Spirit şi Marius Mihalache, de la aromeetno-urban-cool asezonate de Jak Neumann Quartet, la munca deechipă exersată şi în cadrul altor proiecte a trio-ului MirceaTiberian - pian, Chris Dahlgren - bass, Maurice de Martin - tobe,care ne relevă minimal, dar eficace faţete ale unei închipuiri încare… Inteligence is all around.
Nici un fragment din acestepatru proiecte-album nu simte nevoia să explice realitatea.Discursul poartă uneori unda unor nostalgii după aerul rece, darcurat al simplităţii. Poate că anumite lansări către şi din eterale anumitor pasaje purtate spre tempouri şi intensităţi mai înaltear putea fi interpretate ca tuşe subtile ale disperării. Dar înestetica acestor muzici spiritul ludic este învingător, dedeparte.
Cele patru albume sunt apariţiinormale, lipsite de complexul autohton al expunerii musculaturii,de ermetismul în exces care nu a făcut şi nu va face bine uneiaudienţe tinere şi fragile precum cea din democraţia balcanică.Sunt doar… muzici. Stiluri personale asumate, chiar şi atunci cândeste vorba de cover-uri, recognoscibile dar nu manieriste.Este vorba despre idei. Idei care nu doar se aud, ci se şi simt şise văd încă de la contactul cu albumul ca obiect.
Fie că este vorba despre SoftRecords căreia îi aparţin titlurile Colinde şi Poveşti deCrăciun, Inteligence is all around şi Curtainbustsau despre Balkanic Zeppelin care este un proiect strictpromoţional, grafica urmează cu discernământ nu doar muzica, ci şiarmonizarea personalitatăţii label-ului cu cea aartiştilor.
Aceşti muzicieni au şi altcevade făcut decât să bombănească şi să duşmănească, fapt ce poate cănici nu este prea nociv în limite rezonabile. Şi mă refer la…finalizare. Cum, necum. Cu inerenta doză de compromisuri, dar cuambiţia de a striga că viaţa aceasta care ne este la îndemână dealtminteri tuturor poate fi mult mai puţin cenuşie şi mai plină deumor, ei ne fac să putem vorbi despre un orizontcultural.
Un orizont care nu se limiteazăla ghiftuială şi la "care pe care", ci expandează spre zări tot mailuminoase.
VIRGIL OPRINA (n. 1964)lucrează ca operator imagine de televiziune din 1990 şi estejurnalist free-lancer de televiziune şi corespondent ThompsonReuters din 1996. Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzicăare de asemenea şi un master în muzicologie, fiind în prezentdoctorand la aceeaşi facultate. Scrie critică muzicală din 1995adunând sute de articole publicate în reviste sau secţiuniculturale ale cotidianelor din România, pe site-uri culturale,îmbinând activitatea publicistică şi de realizator de documentare,reportaje şi corespondenţe de televiziune, cu aceea de interpret demuzică contemporană sau blues.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO