Ziarul de Duminică

Istorie jurnalistica digitala

Istorie jurnalistica digitala
17.09.2008, 15:31 19

Industria media este pe cale sa inregistreze un important salt in evolutia sa, odata cu proiectul prin care arhivele celor mai importante publicatii din lume vor putea fi puse la dispozitia utilizatorilor de internet. Persoanele pasionate de istoria jurnalismului - si de evenimentele intamplate in lume in ultimele doua secole si jumatate - vor avea la dispozitie o sursa de documentare precisa si accesibila.
Acest program ambitios se datoreaza celebrului motor de cautare Google, care intentioneaza sa digitalizeze arhivele din ultimii 250 de ani ale celor mai importante ziare, incepand cu cele din America. Printr-o astfel de actiune, miliarde de articole vor deveni accesibile utilizatorilor de internet. Google, lider in materie de indexare a informatiilor online, a mai initiat un demers asemanator, prin intermediul Google Books, care le-a permis internautilor sa acceseze textele a milioane de carti.
Proiectul de digitalizare a arhivelor jurnalelor nord-americane va debuta cu textele publicate in Quebec Chronicle-Telegraph, considerat cel mai vechi ziar de pe continent. Cateva mari publicatii, printre care The Times si The New York Times, si-au digitalizat deja arhivele, care au devenit accesibile cititorilor, insa alte titluri mai mici nu beneficiaza de resursele necesare scanarii a mii de editii. Toate cheltuielile scanarii arhivelor vor fi platite de Google oricarui editor de ziar care doreste ca materialele din editiile trecute sa fie publicate gratuit pe site-ul sau. Publisherii care vor semna acest acord cu Google vor primi o parte din veniturile generate de publicitatea ce va fi afisata alaturi de articolele de arhiva. “Cred ca acesta ar putea fi un moment decisiv pentru industria media. Programul ajuta la deschiderea arhivelor la care nu aveau acces decat membrii unei organizatii”, a declarat Pierre Little, editor al Quebec Chronicle-Telegraph.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO