Ziarul de Duminică

Invitatie la un dezastru

09.12.2001, 00:00 28



Ati fost vreodata martorii unui dezastru, fie el natural, fie provocat de oameni? V-au framantat intrebarile privitoare la cauzele catastrofelor? Pot fi, oare, acestea controlate sau chiar evitate?

Spre norocul meu, nu am fost martor constient decat la un singur dezastru, cutremurul din martie 1977 (eram pe lume si in septembrie 1940, dar aveam doar patru saptamani) si chiar daca nu sufar de un sindrom post-traumatic evident, imi amintesc cu usurinta oscilatiile cladirii, schimbarile de unghiuri dintre pereti si tavan si mai cu seama scrasnetul fierului din stalpii de beton.

Asta a fost, nu prea ai ce face in fata unei catastrofe naturale, cel mult sa incerci sa scapi cu viata si sa tii minte ce ai simtit. Exista insa si dezastre provocate de mana omului, unele imaginare, altele din pacate reale.

Inutil de recapitulat literatura si mai ales filmografia consacrata dezastrelor, nu de alta dar ar fi nevoie sa vorbim mult prea mult despre Bruce Willis. In materie de non-fictiune, o aparitie recenta, al carei titlu il poarta si acest articol, semnata de James Chiles, merita o mentiune aparte.

O prima rezerva: poate ca nu a fost tocmai inspirata alegerea fotografiei de pe coperta, un supersonic Concorde cu fuselajul cuprins de flacari in zborul terminat cu o cumplita explozie. Dupa 11 septembrie, lumea e mult mai sensibila la poze cu avioane in flacari.

ai totusi, majoritatea tragediilor nu sunt produse de maniaci dominati de ura, ci de mici defectiuni in sisteme complexe. Cand defectiunea antreneaza un lant de alte defectiuni si este tratata eronat sau incompetent, se produce dezastrul.

Cartea lui Chiles este un ghid al dezastrelor epocii moderne, un text plin de detalii tehnice, impanat cu anecdotica.

Povestile cele mai reusite sunt cele in care nu moare nimeni: Apollo 13 folosit de NASA ca exemplu al capacitatii de improvizatie a tehnicienilor ei (omitand sa se mentioneze ca solutiile erau prevazute in manualul de zbor la rubrica DSA-TLC-IV), accidentul nuclear de la Three Mile Island (provocat de un indicator luminos, care arata ca o supapa este inchisa - era deschisa si evacua lichidul de racire!) sau uluitoarea poveste a pilotului Bruce McCormick.

In anul 1972, un avion DC-10, pilotat de susnumitul, si-a pierdut in zbor o usa (prost incuiata) a compartimentului de bagaje, iar depresurizarea a scos din functiune cea mai mare parte a mecanismelor de manevrare.

Ramas cu o mansa moarta, dar cu manetele de gaz intacte, McCormick a aterizat fara nici o pierdere de vieti omenesti. Spre norocul lui si al pasagerilor, el incercase candva sa aterizeze cu un avion depresurizat si lipsit de control si reusise, dar pe simulator.

Usile au fost revizuite. Nu toate. Peste doi ani, un DC-10 al companiei Turkish Airlines isi pierdea usa cu pricina in zbor. Rezultatul: 346 de morti.

Povestea ilustreaza perfect esenta unui tehnodezastru: intalnirea dintre defectul tehnologic si neglijenta, prostia sau incompetenta factorului uman.

Uneori, graba strica groaznic treaba: in loc sa astepte conditii meteo mai bune, NASA a lansat naveta spatiala Challenger cu o garnitura de cauciuc pe jumatate inghetata. Cei sapte astronauti n-au mai zburat.

Sa nu uitam ignoranta. Un incendiu in cala cargoului francez Grandcamp, aflat in rada portului Texas City, Texas, ar fi putut fi stins cu usurinta inundand cala cu apa de mare; ar fi fost insa distrusa incarcatura, nitrat de amoniu folosit ca ingrasamant, asa ca echipajul a pompat in cala aburi fierbinti, nestiind ca nevinovatul ingrasamant explodeaza sub efectul caldurii.

Deflagratia a fost auzita la 250 de kilometri distanta. Pentru mai bine de 500 de oameni, a fost ultimul sunet pe care l-au auzit. Peste doar sase saptamani, alt cargo a procedat la fel - doar 21 de morti.

In anii nostri un terorist a distrus cladirea federala din Oklahoma City, folosind nitrat de amoniu. Sper ca nu s-a inspirat din romanul "Baiatul macelarului", unul dintre succesele lui Thomas Perry. Nu de alta, dar ne-ar indeparta pe multi de iubirea pentru fictiune.



Acest material apare in Ziarul de Duminica, supliment cultural al Ziarului Financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO