Ziarul de Duminică

Intoarcerea spre autobiografii

05.09.2008, 00:49 16

Mark Twain - Autobiografie. Traducere din limba engleza si note de Petre Solomon. Reeditare. Publicata in volum la zece ani de la moartea autorului (petrecuta in 1910), autobiografia urmeaza fluxul abrupt al memoriei, cu dese abateri de la cursul istoriei propriu-zise. Twain nu uita sa aminteasca de implicarea sa in brevetarea unor inventii, de cautarea de leacuri miraculoase, de credinta naiva in editori.


Aleida March - Marturisiri. Viata mea alaturi de Che. Traducere din limba spaniola de Mirela Petcu. Almeida March a fost a doua sotie a revolutionarului Che Guevara si face o evocare plina de tandrete a omului, a sotului si a tatalui. Aflam cum l-a cunoscut pe Che, cum s-a indragostit de el, cum s-au casatorit si au crescut impreuna patru copii, cum si-a asumat rolul de vaduva. Cartea abunda in anecdote despre viata autoarei alaturi de Che si de camarazii lor de revolutie.


Vincent van Gogh - Draga Theo. Selectie, traducere si note de Constanta Tanasescu. Volumul cuprinde o selectie de 415 scrisori si fragmente de scrisori din corespondenta foarte ampla a lui Vincent van Gogh cu fratele sau mai mic Theo si acopera o perioada de 18 ani, din august 1872 pana in iulie 1890, cand pictorul s-a sinucis. Rezulta din scrisori ca Theo a avut intotdeauna o incredere nezdruncinata in calitatile de pictor ale fratelui sau si, cel putin in ultimii zece ani din viata, in care Vincent s-a ocupat exclusiv de pictura, i-a trimis bani in mod constant, in diverse locuri in care acesta s-a stabilit. Toate cheltuielile artistului legate de locuinta, de mobilier, imbracaminte, mancare si bautura, de culori si panze pentru pictura, iar, mai tarziu, cand Vincent s-a imbolnavit de nervi, de tratamentele urmate in mai multe sanatorii - toate au fost suportate de Theo care, intre timp, aduna picturile si desenle trimise de fratele sau si se straduia sa le vanda. Theo a fost cel care i-a salvat opera de la irosire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO