Ziarul de Duminică

INGINERIA PRODUCTIEI

05.09.2008, 01:08 48

Dialectica ideilor a facut ca o colaborare de apro-Unelte si Sisteme de Productie (IWF-Institut fur Werkzeugmaschinen und Fertigungstechnik) din Braunschweig, Institutul pentru Procese Industriale si Functionare a Intreprinderii (IFF - Institut fur Industrielle Fertigung und Fabrikbetrieb) Stuttgart si Institutul Fraunhofer de Tehnici de Productie si Automatizare (Fraunhofer IPA - Institut fur Productionstechnik und Automatisierung), Institutul de Masini-Unelte (IFW - Institutt fur Werkzeugmaschinen) si Institutul de Actionari Masini-Unelte si Sisteme de Productie (ISW - Institut fur Steuerungstechnik der Werkzeugmaschinen und Fertigungseinrichtungen) Stuttgart, sa conduca la stabilirea si fundamentarea de noi concepte privind conectarea domeniului ingineriei si cel al managementului intr-un volum care sa abordeze atat managementul ingineriei proceselor, cat si ingineria managementului productiei - conducand in esenta spre Planificarea si Operarea Sistemelor de Productie.
Traim intr-o lume in schimbare, in care independenta spiritului si depasirea paradigmelor conduc la inovatie, iar valoarea inovatiei este mai importanta ca valoarea traditiei. In acest context, autorii incurajeaza inovatia, iar concentrarea eforturilor a facut ca studiile elaborate de catre prof. Engelbert Westkamper, personalitate de prim rang in cercetarea stiintifica europeana, si dr. ing. Jorg Niemann (Stuttgart) sa fie complementare cu cele efectuate in domeniul tehnic de catre prof. Liviu Morar si prof. Adrian Pisla, alaturi de cele cu specific managerial efectuate de prof. Ioan Abrudan, personalitate cu dubla specializare in inginerie si economie, cadre didactice de prestigiu ale Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, la care se adauga si prof. Ion Manole de la Universitatea "Bogdan Voda" din Cluj-Napoca.
Cartea este structurata astfel incat sa aiba un dublu scop. Este un instrument de studiu si cercetare prin modelele si sintezele prezentate, constituind o referinta privind modul de abordare si de rezolvare a problemelor de productie in lumea contemporana, luand in considerare solutiile cele mai avansate din statele industrializate.
Pe de alta parte, este si un instrument sau o modalitate de initiere in domeniul planificarii si operarii sistemelor moderne de productie de de exemplificari si modelele detaliate cu figuri, diagrame si tabele sugestive extrase din bogata experienta profesionala a autorilor.
Din alt punct de vedere, colaborarea statornica dintre personalitati stiintifice din domeniul ingineriei si cel al managementului a facut posibila aparitia in premiera nationala pentru Romania a unei carti in Editura Fraunhofer IRB din Stuttgart, Germania.
Autorii atentioneaza ca aceasta ampla lucrare (peste 700 de pagini) poate fi considerata ca o incercare mai elaborata de a sintetiza complexitatea si dinamica domeniului implicand un risc asumat privind validarea si extrapolarea solutiilor prezentate. In ansamblul ei, cartea acopera un domeniu larg ce porneste de la definirea "Sistemelor de Productie" clasice si flexibile cu argumentari structurale si matematice, pana la managementul existentei unui produs cu analizarea aspectelor esentiale de la conceptie la reciclare.
Introducerea monitorizarii si gestiunii asistate de calculator constituie un capitol de substanta care fundamenteaza trecerea de la structurarea si modelarea sistemelor de productie spre celelalte capitole privind optimizarea, adaptarea la conditiile turbulente de piata si maximizarea eficientei sistemelor de productie.
In final prin abordarea specificitatilor referitoare la teleservice si inteligenta tehnica in cadrul sistemelor si proceselor de productie, lucrarea se intregeste printr-un plus de consistenta.
Prin structura si informatie cartea este accesibila unei largi categorii de cititori interesati de domeniu, iar pentru specialisti se constituie ca element de referinta pentru confirmarea unor ipoteze, dar si intr-o baza solida de cunostinte utile pentru cercetare - dezvoltare ce scoate in evidenta performanta profesionala a autorilor, la originea careia a stat si experienta indelungata a muncii la catedra.
Interesul major pentru domeniul cartii confirma ca, astfel de abordari, prin stimularea efectului de sinergie, deschid orizonturi noi in multe domenii de cercetare, constituind o baza pentru stimularea initiativei si creativitatii. Pretutindeni in lume, sistemele de productie sunt confruntate, pe de o parte, cu impactul noilor tehnologii de cunoastere si comunicare, cu ritmul alert al schimbarilor, iar pe de alta parte cu noi modalitati inteligente de gestiune spre performanta a acestora, fapt ce rezulta si din lucrare.
O astfel de lucrare interdisciplinara este si un factor de schimbare. Fiindca schimbarea este indusa de multi factori conjugati, intre care pe primul loc se afla capacitatea de a inova (si nu de a imita), precum si disponibilitatea de a coopera, de a interconecta elemente performante si competitive din sfera sistemelor de productie si managementul acestora.
Citind aceasta carte despre un domeniu al ingineriei moderne, ne putem da seama ca stiintele tehnice progreseaza mereu, fiindca au curajul sa-si recunoasca propriile erori, manifestand o admiratie retinuta fata de succes si recunoscand ceea ce datoreaza trecutului. Asa gandind, ingineria este o intreprindere a spiritului ce lumineaza icoana confuza a lumii, printr-un mare efort colectiv de creatie, adaptare si comunicare ce a consacrat valoarea autorilor.

Prof. dr. ing. Radu Munteanu

* L. Morar, E. Westkamper, I.Abrudan, A. Pisla, J.Niemann si I.Manole - Planing and operation of production systems, Fraunhofer IRB - Stuttgart

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO