Ziarul de Duminică

In absenta cenzurii

17.06.2004, 00:00 18



Literatura pe teme erotice ia forme agresive si sfidatoare, devenind frecvent licentioasa, in replica la puritanismul impus de cenzura comunista.



Agitatia trece, cartile raman (cu toate ca si cartile, in aceasta perioada, publicate in graba si difuzate defectuos, nu ajung toate in biblioteci, publice sau particulare, astfel incat sa stea la dispozitia istoricilor literari din viitor). Examinandu-le, fie si fugitiv, se observa cateva tendinte, caracteristice literaturii de dupa 1989:



1. Cartile cu o problematica politica incep sa aiba un caracter explicit, renuntandu-se treptat la stilul aluziv in utilizarea caruia scriitorii romani ajunsesera in timpul comunismului la o adevarata virtuozitate. Cele mai socante sunt romanele Cutia cu ghete si Cartierul Primaverii de Titus Popovici, primul publicat de autor in 1990, al doilea - aparut postum, in 1998. Romanele lui Paul Goma, care ar fi putut fi marea revelatie a perioadei, nu rezista, fiind facute din materia sfaramicioasa a dorintei obsesive de culpabilizare a tuturor si de demonstrare a propriei superioritati morale.



2. Literatura pe teme erotice ia forme agresive si sfidatoare, devenind frecvent licentioasa, in replica la puritanismul impus de cenzura comunista. Inainte de 1989 erau interzise - si eliminate din carti - pana si inofensivele cuvinte sarut sau sani, ca sa nu mai vorbim de orgasm, pubis, ejaculare etc. Indelung reprimata, dorinta de a numi actul sexual, de a-l descrie, de a urmari ecourile lui in constiinta se manifesta exploziv. Aceasta defulare se asociaza cu tentatia de a scrie o literatura comerciala, care sa se vanda repede si sa asigure castiguri mari, in stil americanesc. Sunt cultivate - in poezie, in proza, in teatru - toate formele de evocare a sexualitatii, de la cele mai vulgare (ca in cartile lui Dumitru Ungureanu) pana la cele mai rafinate (ca in poeziile lui Emil Brumaru publicate in revista Plai cu boi, in romanul Dupa-amiaza cu o nimfomana publicat de Eugen Serbanescu in 2003 etc.) Uneori, terminologia domeniului este folosita pentru aruncarea in deriziune a retoricii patriotarde sacrosancte din timpul comunismului, ceea ce scandalizeaza opinia publica si, uneori, declanseaza chiar reactia autoritatilor (un exemplu constituindu-l volumul de versuri al lui Mihail Galatanu, Romana cu prostii, 2001).



3. In mod numai aparent paradoxal, in paralel cu literatura erotica lipsita de prejudecati, se afirma rapid si o literatura de inspiratie religioasa. Explicatia este aceeasi: manifestarea unei tendinte firesti indelung reprimate. Inainte de 1989, tot ceea ce facea atingere cu religiozitatea era considerat suspect si inoportun. Era interzisa prezenta in textele literare chiar si a unor cuvinte "tehnice", ca icoana, mormant, cruce, patrafir.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO