Ziarul de Duminică

În 2088, viaţa politică va fi lichidată/ de Stelian Ţurlea

În 2088, viaţa politică va fi lichidată/ de Stelian Ţurlea

În 2088, viaţa politică va fi lichidată/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

03.02.2012, 00:06 107

F. Scott Fitzgerald

Povestiri cu Pat Hobby

Editura Polirom

Volumul recompune începuturile cinematografului american, înainte să devină o industrie. Cuprinde şaptesprezece povestiri inspirate din propria experienţă a autorului, pe vremea când lucra pentru Universal Studios. Pat Hobby, scenarist la Hollywood, trăieşte într-o sărăcie lucie, în ciuda succesului pe care l-a avut în epoca filmului mut. Viaţa i se reduce la alcool, cinism şi o continuă preumblare în preajma studiourilor. Majoritatea textelor îl arată falit, mai tot timpul implicat în mărunte intrigi financiare. "Pat Hobby este mai mult sau mai puţin un antierou. El este un omuleţ născut într-un mediu exploziv, în care starea naturală de spirit este iritabilitatea şi cecurile neonorate sunt o realitate fără sfârşit." (Sunday Book Review)

Kostas Monti

Antologie poetică

Editura Meronia

Cartea apare în colecţia "Biblioteca de Literatură Cipriotă". Traducere de Elena Lazăr şi Jana Balacciu Matei, cuvânt-înainte de Mihalis Pieris.Kostas Monti s-a născut în oraşul Famagusta, a făcut studii de drept şi ştiinţe politice la Universitatea din Atena, inutilizabile, căci administraţia britanică de atunci interzicea exercitarea profesiunii celor ce studiaseră în Grecia, a avut o viaţă în care, pe lângă loviturile destinului propriu (moartea tuturor celor din famile), le-a resimţit acut pe cele ale destinului patriei lui. Kostas Montis (1914-2004) şi-a construit însă o carieră literară de peste şapte decenii. De dimensiuni impresionante, creaţia sa lirică, care l-a impus ca marele poet al insulei Afroditei, i-a adus preţuire, admiraţie şi celebritate în lumea greacă şi recunoaştere internaţională. Un tabel cronologic şi o sinteză a prezenţei lui "Kostas Montis în România" oferă cititorului român reperele necesare pentru apropierea de acest strălucit reprezentant al elenismului cipriot.

Zoltan Terner

Lumea de sub pod şi zarva ei

Editura Hasefer

Zoltan Terner s-a născut la Simeria, judeţul Hunedoara, la 13 septembrie 1932. Este regizor de film şi de televiziune, poet, eseist, critic literar şi prozator. Trăieşte în Israel. Volume publicate: "Piatra Înflorită" - Versuri - Editura "Cartea Românească" 2001, "Paradisuri Scufundate" - versuri - Editura "Cartea Românească" 2001, "Omeneşte Vorbind" - eseuri - Editura "Cartea Românească" 2004. Cel de faţă este un roman plin de evocări, amintiri, trăiri, jocuri de cuvinte aşternute pe hârtie cu real talent. Dar şi un volum de imaginaţie macabră, cu sensibilităţi exacerbate, cu eroi care trăiesc sub conştiinţa morţii - cu deosebire textul în care soţia îşi sugrumă soţul pentru că acesta îşi iubea pisica... Lumea de sub pod dispreţuieşte mereu lumea de pe pod. "Lumea de sub pod" e o parabolă, o metaforă percutantă a evreităţii.

Dan Doboş

DemNet

Editura Media-Tech Iaşi

Colecţia Scifiscop. "La zece ani după ce ne-a oferit Abaţia, Dan Doboş vine cu un nou roman, DemNet, despre care se va vorbi, cu siguranţă, încă vreo zece ani de aici înainte. Este un roman amplu, complex, plin de idei, despre oameni şi omenire, un roman ecranizabil, un roman pe care îl văd a fi best-sellerul acestui deceniu." (Michael Hăulică) Acţiunea romanului se desfăşoară în următorul secol, după apariţia, în 2063, a DemNet, o reţea auxiliară de vot, cu participare benevolă, care în 2088 devine obligatoriu şi va lichida viaţa politică...

Mircea Opriţă

Argonautica

Millennium Books

Ediţia a III-a. "Argonautica nu şi-a propus să fie, aşa cum greşit a putut şi ar mai putea încă să pară la prima vedere, dinamita care demolează întreg edificiul numit science-fiction. Cel mult o parte a lui. Cea peste care oricum trebuia să vină un cutremur, s-o îngroape, ca să se zidească altceva deasupra. Nu ascund că lipsurile unor scrieri, de fapt deficienţele de creştere ale genului însuşi, aşa­dar o vârstă a lui se vizează în aceste pagini. Voi continua totuşi să cred că a râde de proprii­le tale imperfecţiuni constituie o dovadă de tărie şi de curaj, convingătoare chiar şi în ce priveşte vitalitatea unui gen literar. Nimeni nu aşteaptă fără îngrijorare apropierea bisturiului, dar vine o vreme când opera chirurgului este de preferat acumulărilor de rudimente şi de excrescenţe moarte. Dacă n-aş fi fost convins că o asemenea operaţie aplicată anticipaţiei de­venise la un moment dat necesară, îmi închipui că proiectul Argonauticii nu s-ar fi născut, sau ar fi rămas abandonat după o primă versiune incompletă: cea din 1970, din seria de buzunar a Albatrosului."- din cuvântul înainte al autorului.

G. Călinescu

Opere

Publicistica, vol. IX, X

Academia Română, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă

Volumul IX cuprinde publicistica dintre 1958-1959 şi are 1.284 pagini. Volumul X cuprinde publicistica din anii 1960-1962 şi are 1.218 pagini. Ediţia este coordonată de Nicolae Mecu, text îngrijit, note şi comentarii de Alexandra Ciocârlie, Alexandru Farcaş, Nicolae Mecu, Pavel Ţugui şi Daciana Vlădoiu. Prefaţă de Eugen Simion. Cele două volume au apărut în 2010. Din 2006, grupul coordonat de Nicolae Mecu realizează anual câte două volume din "Opere". Volumele IX şi X conţin majoritatea "cronicilor optimistului", adică publicistica scriitorului din perioada colaborării lui în revista "Contemporanul". Văzute retrospectiv, instrucţiunile date de G. Calinescu au tot hazul. Articolele de atitudine politică sunt reprobabile, dar pentru acele vremuri reprezentau norma. În cele două volume descoperim rămăşiţele lui Aristarc dar şi o marionetă a directivelor culturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO