Ziarul de Duminică

Iepurii arheologi si arca lui Noe

07.01.2003, 00:00 23

Vi se pare exagerat titlul acestui articol? Vi s-a intamplat sa ramaneti pur si simplu cu gura cascata citind un titlu din presa? Va plac surprizele, sau cautati sa le evitati?
Exista autori de fictiune - considerati ca apartinand plutonului doi - capabili sa scrie o proza agreabila, usor de citit si la fel de usor de uitat, cum ar fi si Stephen Coonts, care a publicat pana acum cateva romane de actiune, cele mai multe cu subiecte legate de aviatia militara. Nu de mult, i-a aparut un nou volum, "Saucer", adica farfurie, mai exact farfurie zburatoare, sau, cum se mai spune, OZN. Poveste naiva, cu arheologi care gasesc in inima Africii o nava misterioasa, cu guverne si miliardari care vor sa o exploateze, lupte, iubirea dintre un inginer si o doamna de meserie pilot de incercare, triumful celor buni, inevitabilul happy-end, adica un sfarsit fericit, desi sintagma e un barbarism.
Mi s-a parut inevitabila comparatia cu unele stiri recente, pe care voi incerca sa nu le comentez mai mult decat este neaparat nevoie.
Un prim exemplu: intr-o tara din Asia Centrala, o hotarare  guvernamentala stabileste ca adolescenta se termina la 25 de ani, iar batranetea incepe la 85 de ani. Excelent, dar ce te faci cu americanii care raman adolescenti toata viata sau cu tarile lumii a treia, unde varsta maxima depaseste rar 60 de ani? Intrebari la care nu s-a raspuns inca...
O cercetare stiintifica foarte serioasa ajunge la concluzii pline de melancolie si generatoare de nelinisti: o internare in spital este foarte periculoasa pentru mare parte dintre pacienti. Studiul efectuat intr-o unitate spitaliceasca de 300 de paturi a urmarit administrarea medicamentelor prescrise de medici. In 43% dintre cazuri, medicamentele au fost date la alta ora decat cea indicata, 30% dintre pacienti nu si-au primit medicatia, 17% au primit doze gresite, iar 4% - medicamente neprescrise. Un calcul simplu ne arata ca aproximativ 40% dintre pacienti au fost victimele unor erori grave, potential fatale. Un amic medic cu care am discutat subiectul s-a mirat: "Doar 40%? Norocul lor si al medicilor".
In patria excentricilor, Marea Britanie, un grup de specialisti a descoperit un frumos conac din secolul XIV - demolat la mai bine de un secol de la constructie - urmarind un grup de iepuri care si-a sapat, se pare cu mult entuziasm, tunelurile subterane intr-o movila perfect banala. Un ajutor neasteptat si poate nesperat, care pare sa confirme populara observatie empirica privind imposibilitatea de predictie a sariturii la specia Leporidae.
Studii serioase de genetica a oilor (sper ca nu cele legate de clonarea celebrei Dolly) au descoperit o gena misterioasa, care a suferit o mutatie (gena Aphrodite Kallipygos, dupa numele unei variante planturoase a zeitei iubirii la vechii greci). Gena cu pricina este evidenta la oile cu un posterior foarte bine dezvoltat. O noua speranta de terapie genetica in unele cazuri de obezitate?
Un anunt care a starnit discutii numeroase: una dintre cele mai mari retele de alimentatie rapida (presupun ca asa s-ar traduce, printr-un alt barbarism, fast food) isi va schimba uleiul de prajit cu unul mai putin periculos pentru silueta nu stiu daca inainte sau dupa ce a fost dat in judecata de un grup de tineri care sustin ca s-au ingrasat peste masura consumand produsele firmei cu pricina.
Pentru iubitorii de imagini ale Pamantului vazut din spatiu, o veste mai putin obisnuita: de mai bine de 30 de ani, satelitii de spionaj din seria KH, respectiv KH-9 si KH-11, se ocupa si cu fotografierea muntelui Ararat, incercand sa gaseasca urmele legendarei arce biblice a lui Noe. Surpriza, se pare ca unele fotografii sunt promitatoare.
Caut in continuare fictiuni agreabile.

Acest material apare in Ziarul de Duminica, suplimentul cultural al Ziarului Financiar



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO