Ziarul de Duminică

I.D. Fest schimbă!/ de Ziarul de duminică

I.D. Fest schimbă!/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

11.07.2014, 00:09 45

I.D. Fest, Festivalul Naţional de Teatru pentru Tineri din Bacău, organizat în totalitate de elevi de liceu, a ajuns anul acesta la cea de-a XV-a ediţie, ce va începe pe 14 iulie. Pentru că este un număr semnificativ, festivalul aduce schimbări la fel de semnificative, începând cu modificarea profilului, din limba engleză în limba română, şi până la introducerea unor noi secţiuni în concurs.

Totul a început în 1997, când un grup de adolescenţi pasionaţi de teatru şi de limba engleză au pus bazele festivalului. Sprijiniţi de British Council, au format I.D. Fest (Ingenious Drama Festival) care, timp de paisprezece ediţii a adus teatrul în limba engleză nu numai din România ci şi din alte ţări pe scena Teatrului Municipal Bacovia. Cu juriu şi ateliere profesioniste, festivalul a contribuit enorm la crearea unui fenomen de teatru amatoricesc în ţară, care depăşeşte cu mult o simplă manifestare de liceu. Cea de-a cincisprezecea ediţie se reorientează către o manifestare mai naturală, mai organică a procesului artistic şi a educaţiei prin practica organizării de eveniment cultural de către liceeni.

Această trecere către un nou nivel aduce cu sine, pe lângă secţiunea adresată trupelor de liceeni, cea de One Man Show (secţiune de monoloage) şi cea de Dramaturgie – secţiune în care adolescenţii pot trimite scenarii de teatru scrise de ei unui juriu profesionist.

Bazat pe ideea de educaţie alternativă, I.D. Fest aduce pentru participanţi o varietate de ateliere ce vor fi împărţite pe secţiuni care vor cuprinde totul de la „Mişcare scenică” până la „Voce şi dicţie”. Atelierele vor fi conduse de studenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, „I.L.Caragiale”.

Astfel, festivalul se va desfăşura anul acesta sub sloganul  ”I.D. Fest schimbă!”, tocmai pentru a evidenţia evoluţia evenimentului ca întreg, având ca scop final educarea prin cultură a viitoarelor generaţii şi pregătirea unor tineri actori amatori din toată ţara. Deşi se schimbă multe aspecte, jurizarea şi atelierele vor fi organizate sub aceleaşi auspicii profesioniste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO