Ziarul de Duminică

Hidra şi Muzeul artei comuniste/ de Ziarul de duminică

Hidra şi Muzeul artei comuniste/ de Ziarul de duminică

Hidra şi Muzeul artei comuniste

Autor: Ziarul de Duminica

06.07.2012, 00:01 75

Luni, 2 iulie 2012, ora 19, Piaţa Presei Libere din Bucureşti a găzduit în cadrul "Proiect 1990" vernisajul sculpturii "Hidra" (foto 1) de Costin Ioniţă.

Sculptorul Costin Ioniţă (foto 2) a decis să ilustreze totala lipsă de verticalitate şi umanitate a clasei politice româneşti, printr-o uriaşă Hidră. Desprinsă din fostul regim comunist, Hidra pare de neoprit şi de neînvins. Ea, sub orice culoare politică ni se arată, rămâne caracterizată, în primul rând, de lipsa interesului faţă de cei pe care îi conduce şi a conştiinţei.

Ioniţă şi-a concentrat, în ultimii ani, cariera artistică în zona publicităţii şi a cinematografiei, dar, cu toate acestea, a participat la numeroase expoziţii de sculptură şi a luat Premiul Patronatelor pentru tineret (2007), Bursa UAPR (2003), Bursa Nemţoi (2003), Premiul Internaţional pentru Sculptură Societa Club UNESCO (2001).

"Proiect 1990" marchează o serie de evenimente care au ca scop amplasarea unor lucrări de artă contemporană temporare pe soclul din Piaţa Presei, rămas liber încă din 1990. Iniţiatorul "Proiect 1990" este Ioana Ciocan, asist. dr. în cadrul Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, iar sculptura lui Costin Ioniţă este cea de-a doisprezecea lucrare expusă în cadrul "Proiect 1990" de la demararea acestuia din ianuarie 2010.

Ioana Ciocan militează pentru un muzeu al artei comuniste unde speră să mute statuia lui Petru Groza şi Leninul lui Boris Caragea, pe care deja le-a salvat din abandonul de la Mogoşoaia.

Proiect susţinut de Fundaţia cultural umanitară Om bogat, om sărac-OBOS, Pro-Mac, Modfloor şi Colina Motors.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO