Ziarul de Duminică

Grădini, Chipuri, Zidiri. Marin Gherasim şi Alina Rizea-Gherasim la Lisabona/ de Gelu Savonea

Almas Pessoa

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

21.05.2015, 23:52 97

Grădini/ Chipuri/ Zidiri” este titlul celei mai noi expoziţii deschise la sediul Institutului Cultural Român din Lisabona. Vernisajul, organizat în sala de expoziţii a Institutului din Rua do Barão no. 10 (în boemul cartier Alfama), a avut loc ieri, 21 mai 2015, la orele 19.00, fiind onorat de prezenţa maestrului Marin Gherasim şi a Alinei Rizea – Gherasim, autorii lucrărilor aflate pe simeze.

În arta plastică românească nu sunt puţine „dinastiile” de artişti, unele ajunse chiar la cea de-a treia generaţie. Este celebru în acest sens ciclul de expoziţii iniţiat la sfârşitul anilor `90 de criticul Victor Simion (cel care a adus acest fenomen în atenţia amatorilor de artă), la „Galeria Artelor” de la Cercul Militar Naţional, unde familii de plasticieni contemporani precum (Cella, Costin şi Lisandru) Neamţu, (Ion, Lucia şi Celina) Grigore, (Viorel, Olga şi Alexandru) Mărginean, (Ion, Teodora, Petru şi Alexandra) Stendl – printre altele –  au fost reunite şi pe tărâmul artei.

În acestă distinsă galerie a intrat în ultimii ani şi familia Gherasim, unde tatăl şi fiica au decis – mai târziu decât alţi colegi de breaslă – să-şi alăture demersurile întru explorarea de teritorii artistice cu o atitudine care pendulează între avântul ludic şi perpetua căutare a sacrului. „Două voci aparent diferite în tematică, două registre stilistice şi de figuraţie alternează gesticulaţia suavă cu tăcerea înţeleaptă, şi se întâlnesc în forţa cu care descătuşează semne primitive şi simboluri uitate” (Daniel Nicolescu). Expoziţia „Grădini/ Chipuri/ Zidiri”, gândită împreună cu ICR Lisabona, este o nouă etapă a acestui drum al complementarităţii început de tată şi fiică. 

Expoziţia va fi deschisă până în 19 iunie 2015.

 

Marin Gherasim (n. 1937, Rădăuţi), pictor, eseist, istoric de artă şi profesor, preşedinte de onoare al Uniunii Artiştilor Plastici din România, este un artist definitoriu pentru spaţiul plastic românesc de după anii `60. Recunoaşterea internaţională a operei sale, prezentată în cadrul a numeroase expoziţii, vine începând cu finele anilor `70 şi include premiul „Caravaggio” de la Roma (1981), Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române (1986), Marele Premiu al Trienalei de la Sofia (1988), Premiul Ministerului Culturii din Republica Moldova la Saloanele Moldovei din 2003 şi 2005 şi medalia de argint pentru pictură, obţinută la Salonul de Arta de la Grand Palais (Paris, 2006). Mai mult decât acestea, „(...) Marin Gherasim a demonstrat încă o dată interesul subiectului de meditaţie artistică pe care artistul şi l-a impus (...), pornind de la ideea echivalării construcţiei cu o arhitectură a spiritului. Într-adevăr, pictorul nu se opreşte la etapa articulării planurilor şi raporturilor spaţiului plastic, ci încorporează geometriilor imaginate valori ce îndrumă gândirea privitorului spre temeiurile vechii noastre arte.” (Mihai Ispir).

 

Alina Rizea-Gherasim a absolvit Universitatea Naţională de Arte Bucureşti la secţia pictură, în clasa maestrului Henry Mavrodin. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 2001. În decursul anilor a participat la numeroase expoziţii de grup şi Saloane naţionale şi internaţionale (Pecs – 2012, Chişinău şi Lisabona – 2014), unde a primit câteva notabile  distincţii. În 2013 are prima expoziţie personala la Galeria „Căminul Artei” din Bucureşti. Tot începând din 2013 deschide un ciclu de expoziţii cu o importantă componentă de artă sacră, în tandem cu Marin Gherasim, la Galeria „Calpe” (Timişoara), Galeria „Forma” (Deva) etc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO