Ziarul de Duminică

Ghici cine moare primul/ de Stelian Ţurlea

Ghici cine moare primul/ de Stelian Ţurlea
23.07.2015, 23:54 157

Titlul original ale acestui admirabil thriller este „Eeny, meeny”, expresie greu de tradus, dacă nu de-a dreptul intraductibilă în română, oricum nu altfel decât printr-o perifrază. „Eeny, meeny, miny, moe”, e un fel de cântecel-numărătoare la care copiii recurg pentru a selecta pe cineva într-un joc sau pentru a-l scoate din joc; silabele acestea pline de nonsens sunt folosite cam din 1820 în engleză, există sub forme similare în mai toate limbile şi au fost utilizate şi în cântece ca acesta: „Eeny Meeny Miny Moe/ Catch a monkey by the toe – Eeny meeny Miny Moe/Prinde o maimuţă de degetul de la picior.” Traducerea titlului în română este foarte limpede, dar pierde farmecul şi surpriza originalului, însă traducătorul chiar nu avea de ales, iar în rest lucrarea lui este impecabilă.

„Ghici cine moare primul”*) este o poveste captivantă şi înfricoşătoare, scrisă magistral („The Sun”) şi care îţi dă fiori! („Sunday Mirror”). Autorul e un britanic care a lucrat cincisprezece ani în televiziune, în ultimii cinci producând un număr de seriale thriller de mare succes pentru ITV. Romanul de faţă este debutul său literar, încununat cu un succes enorm, tradus în multe alte limbi şi urmat de alte două romane, nu mai puţin captivante (şi acestea în curs de traducere la Editura Trei). Un roman care lansează seria Helen Grace, adică un inspector detectiv de-a dreptul cuceritor, o poliţistă memorabilă, energică, cinstită, capabilă să-şi recunoască greşelile şi chiar înfrângerile şi, pe deasupra, familiară cu latura întunecată a naturii umane.

Mai multe cupluri sunt răpite, pe rând, după ce sunt drogate şi abandonate în locuri sinistre, departe de civilizaţie, unde e aproape imposibil să fie găsite de cineva: beciurile unor case părăsite şi în ruină, silozuri abandonate, hale dezafectate. Se trezesc singuri şi dezorientaţi şi îi cuprinde groaza, nu atât pentru locul unde se trezesc, ci pentru ce îi aşteaptă: nu există vreo ieşire spre lumea largă, spaţiile în care au fost aduşi sunt perfect etanşeizate, dar li se arată că au la dispoziţie o armă încărcată cu un singur glonţ şi însoţită de următorul mesaj: „Când unul dintre voi îl va ucide pe celălalt, supravieţuitorul va fi liber”. Un scenariu sinistru, în care victimele înseşi comit crima. Din fiecare cuplu, unul se va arăta mai slab, după zile de chin, lipsă de mâncare, apă, uneori şi lumină, şi-l va ucide pe celălalt, înainte să moară el însuşi de inaniţie. Iar pentru cei care supravieţuiesc, viaţa devine un coşmar, chiar şi după spitalizarea în care medicii fac tot posibilul să-i readucă pe calea cea bună – vor fi bântuiţi de remuşcări şi vor ajunge şi ei să-şi pună capăt zilelor.

Există o legătură între aceste cupluri? Când Helen Grace descoperă această legătură, are şanse mari să prindă criminalul în serie, întâmplător o femeie, să-i afle motivele, s-o încolţească şi s-o elimine. Nu spunem mai mult. Un roman copleşitor.

*) M.J. Arlidge – Ghici cine moare primul. Editura Trei. Traducere din engleză şi note de Lucian Niculescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO