Ziarul de Duminică

Filmele horror ies la „Lună Plină”/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

25.07.2013, 23:45 34

Curtas Vila do Conde 2013: Premiul publicului „Mateus Rosé Sparkling“ pentru         co-producţia luso-română „Luminiţa“

România nu ratează în aproape niciun an podiumul câştigătorilor la unul dintre cele mai vizibile, internaţional, festivaluri de film din Portugalia. La cea de-a 21-a ediţie a „Curtas Vila do Conde“ (6-14 iulie), care, potrivit evaluărilor organizatorilor, s-a bucurat anul acesta de prezenţa a 25.000 de spectatori, premiul publicului „Mateus Rosé Sparkling“ a revenit co-producţiei luso-române „Luminiţa“ (2013, foto 1). Pelicula, a cărei premieră a avut loc chiar în cadrul acestui festival, aparţine regizorului portughez André Maquês şi are o distribuţie exclusiv românească: Dragoş Bucur, Damian Oancea, Constantin Cojocaru, Dorina Lazar, Emilia Dobrin şi Ion Haiduc.

„Luminiţa“ este povestea a doi fraţi care se întâlnesc după mulţi ani la înmormântarea mamei lor, unde sunt confruntaţi atât cu doliul familiei şi obligaţiile filiale, cât şi cu durerea pierderii suferite.

Institutul Cultural Român de la Lisabona, partener constant al festivalului, a sprijinit participarea la „Curtas Vila do Conde“a invitaţilor Claudiu Ciprian Popa, directorul de imagine al filmului „Luminiţa“, şi Peter Kerek, regizorul filmului „Wonderland”.

În acest an au fost prezente, în diferitele secţiuni ale festivalului, 8 scurtmetraje româneşti: „Wonderland“ de Peter Kerek (Competiţia internaţională), 5 scurtmetraje prezentate de către Asociaţia Este'n'est în cadrul Panoramei europene, „Luminiţa“ de André Marquês şi „Superman, Spiderman or Batman“ de Tudor Giurgiu, la secţiunea Short Matters!

În 2010 România a câştigat la „Curtas Vila do Conde“ Marele Premiu City of Vila do Conde pentru scurt-metrajul „Colivia, în regia lui Adrian Sitaru, iar „Apele tac“ al  Ancăi-Miruna Lăzărescu a obţinut în 2011 premiile RTP2 Onda Curta şi Premiul Publicului.

 

Prezenţe româneşti la Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty”, Wrocław, 18-28 iulie 2013

Institutul Cultural Român de la Varşovia este pentru a patra oară partener al importantului Festival de Film de la Wrocław, desfăşurat în acest an în perioada 18-28 iulie. România este prezentă în secţiunea de proiecţii din afara concursului, cu filmele Din dragoste, cu cele mai bune intenţii (2011), regia Adrian Sitaru, şi După dealuri (2012), regia Cristian Mungiu, dar şi la atelierele Studio Nowe Horyzonty, unde Institutul susţine participarea regizoarei Iulia Rugină. Reprezentarea românească la aceste ateliere va fi sporită de prezenţa compozitorului Cristian Lolea, invitat special al Festivalului.

Aflat anul acesta la cea de-a XIII-a ediţie, Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” este cotat ca cel mai bun eveniment cinematografic polonez cu participare internaţională. Desfăşurat în fiecare an la Wrocław, festivalul prezintă filme care depăşesc cadrul cinematografiei convenţionale. Având în paralel mai multe secţiuni - concurs, retrospective, proiecţii speciale, completate de concerte, proiecţii cu muzică live, proiecţii în aer liber – evenimentul aduce în prim plan regizori care merg contra curentului şi modelor, creatori cu stil propriu, inimitabil. Echipa de selecţioneri a Festivalului alege în program, din toate colţurile lumii, filme puternice, cu forţă de expresie şi forme deosebite, care trezesc pretutindeni reacţii extreme şi emoţii, care nasc polemici şi discuţii, admiraţie şi proteste. Organizatorii îl numesc un festival al vizionarilor cinematografiei, al artiştilor fără compromisuri. În ultimii ani, programul fiecărei ediţii include filme româneşti.

Unul dintre punctele importante din programul Festivalului este reprezentat de atelierele Studio Nowe Horyzonty, o iniţiativă dedicată tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, dornici să acumuleze cunoştinţe pe tema funcţionării pieţei internaţionale a filmului (promovare, marketing, vânzări, pitching, networking, organizare de festivaluri, creaţie etc.). Atelierele sunt susţinute de experţi în domeniu – regizori, scenarişti, compozitori, producători, agenţi de vânzări, programatori de festivaluri. Un rol important şi activ în organizarea atelierelor îl are London Film Academy, coorganizator, alături de Media Desk Polska, al evenimentului.

Cei doi creatori români participanţi la ateliere, Iulia Rugină şi Cristian Lolea, participă la întreaga sesiune de cursuri, susţinând totodată prezentări dedicate cinematografiei româneşti şi propriei creaţii.

 

Premii pentru excelenţă în educaţie

Premiul Mentor pentru Excelenta in Educatie se acorda acelor profesori sau antrenori care au descoperit si au lansat tinere talente si le-au sprijinit primii pasi atat intelectual cat si moral. Excelenta educativa a acestor profesori antrenori, mentori a condus generatii intregi spre succes, activitatea lor a ramas insa in umbra, fara recompense morale sau materiale in masura efortului depus.

In cadrul programului, lansat prima data in 2010, anual sunt premiati 10 profesori şi antrenori, premiul constand dintr-un trofeu realizat de artistul Ioan Nemţoi, si suma de 8.000 de lei.
Termenul limita pentru depunerea nominalizarilor este 31 decembrie 2013.

Detalii pe http://pentrucomunitate.ro/web/index.php?option=com_content&view=article&id=291&Itemid=96&lang=ro sau pe www.molromania.ro
şi pe http://www.facebook.com/FundatiaPentruComunitate

 

Festivalul Strada Armeneascã                                                           

Comunitatea Armeană din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti prin ArCuB, organizează în perioada 2 - 4 august 2013, între orele 10.00 - 22.00, Festivalul Strada Armenească (foto 2), ce se va desfăşura în cadrul complexului armenesc (curtea interioară a Bisericii Armeneşti, sediul Uniunii Armenilor din România, Muzeul Dudian, sediul Arhiepiscopiei Bisericii Armene, Centrul Cultural Armean şi Strada Armenească).

Strada Armenească este atestată din secolul al XVII-lea şi reprezintă un important punct de reper atât pentru comunitatea armeană, cât şi pentru populaţia Bucureştiului. Prin intermediul acestei manifestări culturale, se doreşte evidenţierea contribuţiei aduse de membrii comunităţii armene din Bucureşti, în decursul istoriei, la dezvoltarea oraşului din punct de vedere religios, cultural, ştiinţific şi politic. De asemenea este o ocazie prielnică pentru a-i prezenta publicului tradiţiile şi obiceiurile poporului armean.

Accesul este gratuit, iar programul cuprinde:

Manifestări punctuale

Pe parcursul festivalului vor fi organizate o serie de spectacole de dans tradiţional, concerte cu muzică armenească, workshopuri şi prelegeri, precum şi vizionări de filme. Detalii pe: https://www.facebook.com/FestivalulStradaArmeneasca, începând cu data de 25 iulie.

 

Manifestări permanente

În cadrul festivalului, vor fi prezentate mai multe expoziţii de fotografie, în scopul de a oferi publicului o viziune asupra evoluţiei comunităţii armene de-a lungul timpului:

Memorii – frânturi din trecutul comunităţii armene din România - ce se doreşte a fi o secvenţă în imagini din istoria comunităţii armene şi îşi propune să surprindă portrete şi momente din viaţa armenilor.

La drum prin Armenia - care cuprinde lucrările a trei fotografi amatori şi are ca scop promovarea punctelor turistice importante ale Armeniei.

Personalităţi marcante de origine armeană - o expoziţie care îşi doreşte informarea publicului bucureştean despre personalităţile marcante de origine armeană, care au avut un rol important în dezvoltarea religioasă, culturală, socială şi politică a oraşului Bucureşti

Pe Strada Armenească va fi amplasat un stand de carte, de unde se vor putea achiziţiona cărţi de la Editurile Ararat şi Zamca. De asemenea, vor fi amenajate standuri cu produse handmade, cafea şi coniac armenesc sau bijuterii.

Se vor organiza şi ateliere de dans tradiţional armenesc, precum şi de caligrafie şi limba armeană unde publicul va avea ocazia să descopere frumuseţea alfabetului armenesc.

Pe toată perioada festivalului, vizitatorii vor avea prilejul să deguste preparate cu specific armenesc, la restaurantul din curtea bisericii, iar copiii se vor putea bucura de jocuri şi activităţi distractive.

Pe parcursul celor 3 zile, vor fi deschise publicului larg Muzeul Dudian şi Catedrala Armenească.

Cinci filme de debut la festivalul „Lună Plină”

Cea de-a 2-a ediţie a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul şi unicul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în judeţul Sibiu.

Începând din acest an, festivalul va avea o secţiune competitivă de lungmetraj destinată în exclusivitate regizorilor aflaţi la primul sau al doilea film. Cele şapte filme alese de directorul artistic Andrei Creţulescu vor fi prezentate în premieră absolută în România şi vin din ţări precum Marea Britanie, Irlanda, Mexic, Germania, Israel şi Statele Unite.

Berberian Sound Studio (foto 3) – al doilea lungmetraj al britanicului Peter Strickland (Ursul de Argint la Berlin 2009 pentru Katalin Varga) continuă obsesia cineastului pentru sunet şi sunete. Toby Jones este un sound designer angajat de un studio italian să realizeze mixajul pentru un giallo pur-sânge... Filmul a avut premiera în competiţia oficială Locarno 2012 şi a fost selecţionat la Sitges, Edinburgh şi Buenos Aires.

Cannon Fodder / Carne de tun – primul lungmetraj al tânărului regizor Eitan Gafny a făcut deja valuri la festivalurile de gen de peste ocean şi a fost declarat „Cel mai bun film independent” la Las Vegas 2013. Conflictul din Orientul Mijlociu capătă noi valenţe absurd-macabre, cu accent pe absurd.  Doamnelor şi domnilor, întâiul film israelian cu zombies din istorie.

Citadel / Citadela (foto 4) – debutul în regie al irlandezului Ciaran Foy este un thriller urban grotesc în care un tată agorafobic încearcă să-şi scape fetiţa din ghearele unei bande de copii sălbăticiţi dintr-o periferie cu alură post-apocaliptică. Filmul a candidat în 2012 pentru premiul Melies d'Or acordat Celui mai bun film fantastic european al anului.

Come Out and Play / Jocuri de copii – escapada mexicană a unui cuplu yankeu se transformă într-un coşmar în momentul în care cei doi ajung pe o insulă de pe care toţi adulţii au dispărut. Makinov – un Banksy bielorus – debutează în ficţiune cu un remake la fel de sângeros dar mai nihilist al clasicului spaniol Cine poate ucide un copil (1976), aplaudat anul trecut la Toronto, Austin şi Gerardmer.

Forgotten / Nu mă uita – debutul nemţoaicei Alex Schmidt a fost prezentat în premieră mondială la Veneţia 2012. Hanna şi Clarissa au fost odinioară cele mai bune prietene. Când decid să se întoarcă pe insula unde şi-au petrecut vacanţele copilăriei, fantomele trecutului şi-arată colţii. Un revenge movie cu un twist pur teuton.

The Rambler / Hoinarul – un experiment la limita suportabilului, care arată ca şi cum Quentin Dupieux s-ar fi apucat să-l omagieze pe David Lynch. Dar regizorul Calvin Reeder, aflat la al doilea opus, după extrem de controversatul The Oregonian, are un as în mânecă în persoana lui Dermot Mulroney, poate unul dintre cei mai subestimaţi actori ai ultimelor decenii. The Rambler a avut premiera mondială la Sundance 2013.

Safety Not Guaranteed / Călător în timp – dublu premiat pentru scenariu la Sundance & Independent Spirit, debutul americanului Colin Trevorrow reuşeşte o abordare proaspătă a unui subiect foarte în vogă până acum 20 de ani – călătoria în timp. Datorită succesului acestui film, Trevorrow a primit din partea lui Steven Spielberg un job la care visau mulţi: va regiza Jurassic Park 4.

 

Restul selecţiei, titlurile din competiţia de scurtmetraj şi celelalte evenimente speciale vor fi anunţate în săptămânile ce urmează. Toate detaliile despre festival se găsesc pe site-ul: www.lunaplinafestival.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO