Ziarul de Duminică

Filiala britanica

Filiala britanica

Paul Neagu, Cutie deschisa de sarbatori, ulei pe panza, datat (19)67. Pret de pornire: 20.000 lei, adjudecat 24.000 lei

29.06.2007, 19:39 53

Paul Neagu si Mircea Roman sunt doi dintre artistii care pot fi considerati varfurile "filialei" britanice a plasticienilor romani. Asemanarile dintre ei ar putea fi ca au practicat sculptura si ca si-au construit celebritatea in mediul britanic, mai mult decat in tara. Acum, Paul Neagu, regretatul Paul Neagu, are parte de o recunostere postuma pe piata de arta din Romania, in timp ce Mircea Roman, relativ recent revenit de la Londra, este un rasfatat al licitatiilor bucurestene.

Paul Neagu (www.paulneaguhyphen.com) a fost categorisit de specialisti drept cel mai importat artist roman care i-a urmat lui Brancusi. A cucerit lumea cu ideile sale revolutionare, cu insistenta cu care si-a promovat conceptiile si lucrarile. A plecat din tara la finele anilor '60 dupa ce a avut parte de mai multe sicane provocate chiar de lucrarea sa de diploma. Si-a construit pas cu pas o cariera despre care au fost si sunt interesate toate marile muzee si galerii din lume. Arhiva si-a vandut-o la Tate Gallery, iar in aceasta perioada, de exemplu, are o expozitie dedicata la Institutul Henry Moore din Leeds. Bucurestiul si Timisoara au parte de monumente stradale semnate Paul Neagu - Crucea Secolului in capitala si un Monument al eroilor in fata catedralei banatene. Lucrarile au fost criticate de unii in momentul amplasarii, iar numele artistului a fost folosit in diverse intrigi financiare tipic dambovitene. O lipsa de respect. La mai bine de doi ani de la moarea artistului, in decembrie 2006, o serigrafie semanta Paul Neagu apare la licitatii. Cu un pret de pornire care nu anunta nimic spectaculos. The flying horse (9/25), datata 1973, s-a licitat de la 3.000 lei. Pretul s-a triplat. Peste aproape sase luni, o pictura a lui Neagu este scoasa la vanzare. Lucrarea este o raritate, semnata si datata 1967, anii de inceput ai artistului. A fost adjudecata cu 24.000 lei, cu 4.000 mai mult decat pretul de pornire.

Mircea Roman e artistul contemporan cel mai rasfatat de piata de arta in acest moment. Lucrarile lui au aparut la licitatii imediat ce Casa Monavissa a ales sa vanda artisti contemporani. Revenise de putina vreme in tara, si isi amenajase un nou atelier bucurestean, dupa vreo zece ani petrecuti la Londra. Mircea Roman este romanul care a cucerit Osaka, locul unde atunci se acorda cel mai mare premiu in bani pentru un artist plastic. A castigat trienala de sculptura organizata de japonezi in 1992 si numele sau a facut inconjurul lumii. La Bucuresti, mai mult prietenii si o parte a criticilor de arta contemporana au stiut ce a facut Mircea Roman de atunci. Colectionarii, mai putin. Mircea a mai vizitat Romania pentru cateva expozitii si pentru a-si revedea Lapusul natal. Anul trecut a "plantat" in curtea Muzeului Taranului o instalatie impresionanta: Dezorient express. Peste cateva luni, mai precis incepand cu luna aprilie 2007, bronzurile lui sunt scoase la licitatie. Situatie limita, Omul scandura plus Inger de colt, o sculptura in lemn (materialul preferat al lui Mircea Roman) si o "idee" a primei lucrari, realizata in acrilic pe lemn. Toate s-au vandut surprinzator de bine, chiar daca in catalogul licitatiilor nu era nici o informatie despre artist in afara de anul nasterii, 1958. Lapusanul cu studii de arta plastica la Cluj care cucerise Osaka si Londra, acum este vedeta si la licitatiile de la Bucuresti.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO