Ziarul de Duminică

Filarmonica si recucerirea modernitatii

Filarmonica si recucerirea modernitatii
29.09.2006, 13:08 7

In pline manifestari dedicate francofoniei, Filarmonica din Bucuresti isi deschide stagiunea in aceasta seara cu un concert care in mod deosebit se va desfasura vineri (cu reluare sambata), avandu-l la pupitru pe Cristian Mandeal si ca solist pe Konstantin Sherbakov in bine-cunoscutul Concert nr. 2 pentru pian si orchestra de Rachmaninov.
Dupa un concert dedicat fracofoniei defasurat ieri seara, cu un program Enescu - Debussy - Ravel (pentru a nu uita ca Enescu si-a desfasurat o buna parte a activitatii in Franta, fiind de altfel si inmormantat la Paris), Filarmonica "George Enescu" revine in aceasta toamna cu propuneri agreabile publicului sau traditional, dar incercand sa impuna si cateva noutati de principiu. Dirijori si solisti pe care i-am mai auzit la Ateneu in ultimii ani vor reveni si in 2006-2007, dar printre ei se va strecura si un nume de prima linie a interpretarii mondiale care nu a fost niciodata in Romania - violoncelistul Heinrich Schiff. Programele care plac publicului de abonati nu vor lipsi si chiar in octombrie descoperim mai multe concerte desfasurate sub egida Mozart - 250 de ani de la nastere sau Simfonia a IX-a de Beethoven cu Horia Andreescu la pupitru.
Totusi, Cristian Mandeal afirma public de curand: "Punctele noastre de interes din aceasta stagiune sunt in primul rand lucrarile de factura, sa-i spunem, mai contemporana. Politica noastra repertoriala tinde de ani de zile catre reimprospatarea repertoriului si catre introducerea in constiinta publicului nostru a muzicii mai noi. Nu trebuie sa uitam ca cei 50 de ani de dupa razboi au format gustul publicului nostru intr-o linie mai mult traditionala, conservatoare. Muzica nu neaparat de avangarda, dar acea muzica devenita deja bun acceptat, consfintit, as putea spune chiar clasicizat al secolului XX, incercam sa o aducem intr-o proportie din ce in ce mai mare pe scena filarmonicii". Intr-adevar, in 2006-2007, descoperim in programul Filarmonicii cateva prime auditii, nu numai romanesti, ci si internationale, dar mai ales multiple piese compuse la inceputul sau mijlocul secolului XX.
Se asteapta in aceasta toamna si doua scurte, dar prestigioase turnee. In noiembrie este programat un concert integral Rachmaninov pe scena Megaron din Atena, iar pe 3 decembrie orchestra Fi-larmonicii "George Enescu" va canta la Konzertgebouw, una dintre cele mai importante sali de concert din lume, impreuna cu Radu Lupu, un program care isi propune a fi un preludiu muzical la aderarea europeana de la 1 ianuarie 2007.
Un alt element deosebit al acestei stagiuni este faptul ca se incearca revigorarea activitatii Orchestrei de Camera a Filarmonicii, care nu are statutul altor orchestre de gen din Bucuresti, precum Virtuozii din Bucuresti, care se autoguverneaza ca societate sau a Orchestrei de Camera Radio, care este entitate separata in cadrul Formatiilor Muzicale Radio. Cu instrumentisti din interiorul orchestrei simfonice a Filarmonicii, in 1991 Cristian Mandeal a reinfiintat aceasta orchestra de camera care, sub diferite nume, a functionat si inainte de 1989. Pornind de la voluntariat, trecand prin diverse faze de-a lungul ultimilor 15 ani, cu sezoane in care nu au fost deloc concerte, sau altele in care s-a ajuns la sapte - opt concerte, in 2006-2007 Orchestra de Camera a Filarmonicii a ajuns sa fie sustinuta de un sponsor de talia Mercedes Benz, ceea ce ne face sa speram ca ne aflam pe punctul de a ne indrepta catre normalitate si in acest domeniu, al sustinerii culturii de catre firme private, chair daca legislatia nu s-a modificat in mod spectaculos in ultimul timp.
In seria Mozart a acestui an, pe 8 octombrie, Orchestra de Camera Radio va prezenta sub forma de opera in concert acel important titlu mozartian care nu exista pentru moment in repertoriul Operei bucurestene, Rapirea din serai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO