Ziarul de Duminică

Ferentari – literatura de cartier/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

23.05.2014, 00:21 128

Ovidiu Pecican

Noaptea soarelui răsare

Editura Cartea românească

Punctul de pornire e unul banal: un bărbat primeşte vestea că va fi tată şi n-o prea suportă. Urmările sunt devastatoare. Romanul, spune autorul, „nu este doar continuarea firească a bestsellerului Imberia, ci şi o carte care suscită mari întrebări existenţiale. Cine şi ce este bărbatul de alături? Cine se ascunde dincolo de surâsul sigur de sine al individului care te priveşte din oglindă? Cine este distribuit în rolul tău şi în ce constă acesta? Ce face un bărbat atunci când nu mai face pe bărbatul? Cum se comportă în faţa ambiguităţii drapate în sentimente, dar care s-ar putea să nu fie decât un odios şantaj? Unde se termină demnitatea şi unde începe mizeria caracterială? Cum se poate scăpa din scenariile proaste ale unei telenovele de mahala?” Cumva, o tatonare de limite?

 

Freddy Gârbaci

Paraclet

Editura Allfa

Freddy Gârbaci (n. 1971) a fost judecător stagiar, apoi avocat. A scris despre piaţa de capital, despre disputele juridice din Casa Regală, despre fotbal şi despre lumea celor care pretind că împart dreptatea. A ajuns la roman. Romanul Paraclet este un thriller alert, intens, poetic, năucitor, cu ramificaţii culturale uimitoare şi cu accente suprarealiste. În centrul acţiunii se află un avocat prins în iureşul unei confruntări acerbe între potentaţii pieţei financiare, care sunt în stare să calce şi pe cadavre în goana lor după profituri veroase. „Simt că scrisul e rostul meu esenţial în lume – spune autorul –, dar culmea e că nu-mi doresc asta. Paraclet e un strigăt de neputinţă: aş vrea ca lumea să fie un loc mai bun pentru copiii noştri, dar nu ştiu dacă mai este posibil.” Cartea apare în noua colecţie „Lista lui Alex Ştefănescu”.

 

Mihai Giugariu

Avatar

Editura Vremea

Mihai Giugariu s-a născut în 1929, la Chişinău, urmează Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, din 1989 devine magistrat la Curtea Supremă de Justiţie. Între 1992 şi 1996 a fost vicepreşedinte la Fundaţia Culturală Română. A fost distins cu Premiul pentru Proză al Academiei Române. Despre Avatar se spune deja că ar fi cea mai bună carte a sa. Un roman despre nemurire şi despre moarte.

 

Jean-Christophe Grangé

Pasagerul

Editura Trei

Traducere de Carmen Ciora. Născut în 1961, Jean-Christophe Grangé este jurnalist, scriitor şi scenarist. Reportajele pe care le-a realizat constituie o însemnată sursă de inspiraţie pentru scrierile sale literare. În 1991 şi 1992, a primit două distincţii importante în lumea jurnalismului: Premiul Reuter şi Premiul World Press. În romanul de faţă eroul suferă de o boală stranie, aşa-numita „fugă psihică” – îşi pierde memoria şi devine alt om, cu un nou trecut şi un nou destin: e cerşetor, pictor, escroc. Eroul încearcă să meargă pe firul personalităţilor sale, îndemnat şi obligat şi de particparea, fără voie, la un şir de crime, şi descoperă un adevăr halucinant.

 

Adrian Şchiop

Soldaţii

Poveste din Ferentari

Editura Polirom

O poveste de cartier cu manele, găşti, drogaţi şi ramificaţii mafiote. „Ca să-şi facă viaţa mai uşoară, un jurnalist cu năravuri homosexuale se lasă de presă şi de femei şi se înscrie la un doctorat despre manele. Ca să-şi documenteze subiectul, se mută în cel mai sărac cartier din Bucureşti, Ferentari, un loc încremenit în anarhia anilor ’90, unde şmecheria face legea, iar manelele se aud de peste tot. Acolo, se trezeşte într-o lume a contrastelor, cu şmecheri şi boschetari, cu smardoi şi drogaţi – pe scurt, într-o comunitate închisă, dură, în care fraierii ca el nu prea au ce căuta. Tot aici îl întâlneşte şi pe Alberto, un fost puşcăriaş, care provine dintr-o cunoscută familie de interlopi. Deşi are reputaţie de bătăuş şi scandalagiu, ştie să-şi arate latura sensibilă atunci când are un interes.”

 

J.R.Ward

Nopţi de patimă

Editura Leda

Roman din seria „Frăţia pumanului negru” - vol 1. Traducere din limba engleză de Adina şi Gabriel Raţiu. J.R. Ward este o scriitoare americană de romance paranormal, autoarea care conduce detaşat în clasamentul celor mai bine vândute cărţi de vampiri din lume. Seria de faţă a fost tradusă în 24 de limbi. „La adăpostul nopţilor din Caldwell, New York, se duce un război pe viaţă şi pe moarte între vampiri şi exterminatori. Populaţia civilă de vampiri este apărată de şase războinici care se luptă pentru supravieţuirea rasei lor, formând temuta şi misterioasa Frăţie a Pumnalului Negru. Dar niciunul dintre ei nu inspiră atâta teroare şi admiraţie printre duşmani ca Wrath, conducătorul lor, ultimul vampire pursânge de pe Pământ.”  „Un roman uluitor, care creează dependenţă din prima clipă.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO