Ziarul de Duminică

Fascinaţia magului/ de Stelian Ţurlea

Fascinaţia magului/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

26.05.2011, 23:30 112

Există un scriitor care a vândut milioane de exemplare dincărţile sale, în limba în care le-a scris sau în zecile detraduceri care i-au apărut în mai toate ţările globului din Apussau Răsărit. Un scriitor care fascinează milioane de oameni, aşacum alte milioane de oameni îl consideră mediocru. Un scriitorignorat de critica literară din ţara sa şi din multe alte ţări, darmembru al Academiei Braziliene de Litere şi onorat cu câteva dintrecele mai prestigioase distincţii ale lumii. Se numeşte, aţi intuit,Paulo Coelho. E brazilian. Despre el Fernando Morais, alt scriitor,cam de-o vârstă, a publicat o carte voluminoasă, aproape şase sutede pagini, tălmăcită acum şi în româneşte şi apărută de curând laEditura Humanitas*).

Toţi cei care îl iubesc pe Coelho vor găsi în această carte noiargumente să-l iubească. Mulţi dintre cei cărora nu le placescriitorul brazilian vor cădea pe gânduri. Se vor afla în faţa unuipersonaj aproape fantastic, practic un erou de roman. Indiferentdacă vor iubi sau nu după aceea cărţile lui Coelho, vor fi uimiţide om. Portretul reuşit de Morais este fantastic, rare suntcazurile în care un alt scriitor reuşeşte un portret atât de viu alunui semen de-al său. Încă din primele pagini.

Aflăm că Paulo Coelho e avid de public şi de publicitate. Cândajunge la Budapesta şi constată că, dintr-o eroare, nu e aşteptatde absolut nimeni, nici gazde, nici reporteri, nici fani, e uluitşi starea de indispoziţie îl paralizează. Fumează mult. Are ticuri- cum ar fi fixarea privirii într-un punct la orizont şi oînchinare scurtă, înainte şi după o acţiune importantă. Îşi spunerugăciunea în linişte de cel puţin trei ori pe zi. E sexagenar, dardă dovadă de o energie de invidiat - din profesionalism şi dinvanitate. E încăpăţânat şi a fost încăpăţânat şi înainte de adeveni renumit. E superstiţios. De pildă, refuză să ia cina la meseunde sunt treisprezece persoane.

Îi place să fie răsfăţat - şi asta cam oriunde se duce. În 2006,când fabricantul german Audi i-a comandat un text de şase mii desemne, pentru a-l introduce în raportul anual al acţionarilor, şil-au întrebat cât dorea să primească pentru lucrare, a răspunsglumind "O maşină!". A primit-o, adică 16.000 de euro pentrufiecare literă scrisă! Coelho a reacţionat încântat, declarând că is-a spus că şi Hemingway primea cinci dolari pe cuvânt!

Are cincizeci de perechi de ochelari din plastic, oferiţi desoţia proprietarului unui lanţ de magazine. Preferă să locuiască însudul Franţei, departe de tumultul civilizaţiei, în orăşelulTarbes, într-o veche moară de grâu dezafectată, singur, cu soţia şibucătăreasa pe care a adus-o din Brazilia. Îşi taie lemnele pentruşemineu, are grijă de trandafiri, adună frunzele uscate, tundegazonul. Acasă impune reguli numite, în glumă, "regulament demânăstire".

Cercul de relaţii ale cuplului este mic. Are fani printrecelebrităţi - fostul preşedinte Bill Clinton, fostul preşedinteVladimir Putin, actriţa Julia Roberts. Îi plac sesiunile blitzkriegde autografe, uneori semnează sute de cărţi pentru sute fani, unsoi de exhibiţionism. Cărţile sale preferate sunt "Străinul" deCamus, "Tropicul racului" de Henry Miller, "Ficţiuni" de Borges. Îiplace să se confeseze, să vorbească despre lupta sa pentru a fi unscriitor recunoscut, despre convieţuirea cu drogurile, cu vrăjile,cu internările în ospicii, despre cum şi-a regăsit drumulcredinţei. Pentru că fusese un băiat rebel, internat de trei oriîntr-un ospiciu, se culcase cu bărbaţi, colecţionase nenumăratecuceriri feminine, participase la orgii, se drogase. Se plictisisestudiind şi devenise un consumator vorace de cărţi. A editat la unmoment dat o revistă underground. A fost partenerul legendaruluirocker Raul Seixas, căruia i-a fost textier. A fost atras desatanism şi s-a întors la religia catolică.

A început să scrie. La patruzeci de ani, în 1987, a publicat"Jurnalul unui mag". A vândut patruzeci de mii de exemplare. Înanul următor a publicat "Alchimsitul". După un an, vânduse dinambele cărţi o jumătate de milion de exemplare. Începea succesul.Critica literară l-a ignorat, dar Academia Braziliană de Litere l-aprimit ca membru. Mai târziu a fost decorat cu Legiunea de Onoare aFranţei. Are de câteva decenii acelaşi agent literar, pebrazilianca Monica Antunes, supranumită şi "Vrăjitoarea dinBarcelona", care a devenit puntea de legătură a scriitorului culumea, pentru că tot ce are legătură sau implică, direct sauindirect, producţia sa literară trece obligatoriu prin agenţiacondusă de ea.

Despre acest om care, din enumerarea faptelor de mai sus, paresă fi avut o viaţă fabuloasă, a scris Fernando Moreira o carteminunată. A lucrat la carte trei ani, între 2005 şi 2008, timp încare l-a însoţit aproape peste tot pe Coelho, în diferite colţuriale lumii, i-a ascultat prietenii şi inamicii, i-a intervievatfostele consoarte, şi-a petrecut săptămâni întregi la Institutul"Paulo Coelho" - există şi aşa ceva! - pentru a scana documente,fotografii, agende vechi, scrisori primite şi trimise, a puslaolaltă fragmente lăsate de Coelho de-a lungul a şaizeci de ani.Toate acestea pentru că Paulo Coelho este un om universal, care atrezit interesul întregii lumi, cum puţini au făcut-o. O sutăcincisprezece milioane de oameni i-au citit cărţile, îi faccunoscute ideile, scrierile, viziunile. Un adevărat mag alsufletului.

"I-am spus lui Fernando lucruri pe care nu le-am spusnimănui…, nici măcar mie însumi." "Ca orice scriitor -îi scria Coelho lui Morais -,am cochetat întotdeauna cu ideea unei autobiografii. Dar eimposibil să scrii despre tine însuţi fără să-ţi justificigreşelile şi să lauzi lucrurile care ţi-au ieşit - face parte dinfirea omenească. De aici a pornit ideea să-ţi acceptcartea aşa de repede, chiar dacă riscam să văd dezvăluite lucruricare, după părerea mea, nu sunt necesare. Pentru că, dacă ele facparte din viaţa mea, trebuie să vadă lumina zilei. De aici a venitdecizia mea - de care, în multe momente de-a lungul acestor lungitrei ani, mi-a părut rău - de a deschide jurnalele pe care le scriude când eram adolescent. Chiar dacă nu mă voi recunoaşte în carteata, ştiu că acolo este o parte din mine."

Rezultatul este cea mai cuprinzătoare privire de până azi asuprafascinantei existenţe şi creaţii a celui mai tradus scriitor înviaţă. Dar şi plină de orgoliu. O poveste - spune editura - la carenici măcar cei mai creativi scenarişti n-ar putea să viseze.

*) Fernando Morais - Magul. Extraordinara viaţă a luiPaulo Coelho, autorul romanului Alchimistul. Editura Humanitas.Traducere din portugheză de Robertina Sfetcu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO