Ziarul de Duminică

Fără topuri, doar tablouri/ de Remus Andrei Ion

Fără topuri, doar tablouri/ de Remus Andrei Ion

FOTO: Nicolae Grigorescu – "Ţărăncuţă cu doniţă", de la izvor, prin pădure, ulei pe lemn, 31x47,5 cm, semnat stânga jos, cu roşu, Grigorescu. Valoare estimativă: 18.000 - 32.000 euro

Autor: Remus Andrei Ion

09.11.2012, 00:00 136

Într-o pădure, pe cărare, se apropie o tărăncuţă cu iie albă şi băsmăluţă pe cap. Vine de la izvor şi duce pe umăr o doniţă... Îi place drumul, este pictată într-o lumină blândă care îi evidenţiază silueta, mică, în crângul cu fagi... Nu este una dintre picturile reprezentative ale artistului şi asta rezultă din preţ. Oricine poate pricepe asta, dar poate că nu toţi amatorii de artă şi pricep calculele care aşază această lucrare în afara oricărui top deşi artistul nu este nimeni altul decât Nicolae Girgorescu. Cine şi de ce a evaluat această pictură, sigura a lui Nicolae Grigorescu în licitaţia dedicată celor mai bine vânduţi pictori români, la doar 18.000 de euro pentru început? Nu explică nimeni, în schimb piaţa are în premieră un top al celor mai valoroşi (din ce punct de vedere valoroşi?) pictori români acompaniat de un top pictoriţe şi sculptoriţe, top artişti consacraţi în străinătate şi top colecţionari români.

Mai bine s-ar reinventa campania "Daţi un leu pentru Ateneu" în varianta "Un tablou pentru fiecare casă!" Nu ar fi scump deloc, precis...

Cea mai scumpă operă de artă vândută oficial în România a fost plătită cu peste 300.000 de euro. La ultima licitaţie oraganizată la Cluj de Quadro, licitaţie on line, cea mai scumpă adjudecare a fost de 6.500 de euro pentru o "Natură statică" a lui Ciucurencu.

Un "Car cu fân" al lui Grigorescu s-a adjudecat cu 135.000 de lei la Alis. Artmark, într-o licitaţie care reface lista celor mai bine vânduţi pictori români, aduce un peisaj de Grigorescu, estimat spre 30.000 de euro şi cu nume de poveste: "Ţărăncuţă cu doniţă, de la izvor, prin pădure".

Tot Nicolae Grigorescu revine într-o licitaţie peste Ocean, duplex New York - San Francisco, cu o estimare de nici 40.000 de dolari pentru pictura "Portretul lui Petru Verussi".

Bucureştiul, cu adjudecări de câteva sute sau mii de euro în majoritate, rămâne campion al tranzacţiilor oficiale de artă. La Goldart, Vermont - În grădină - se cumpără cu 8.000 de euro, dar nu şi Grigorescu de 25.000 de euro (Portret de bătrână) sau Baba de 16.000 de euro (Portretul lui George Enescu).

De le cei 300.000 de mii de euro din fruntea topului până la cele câteva sute cu care se cumpără de fapt majoritatea lucrărilor de artă din licitaţii este distanţă mare. În plus, este relevant şi faptul că procentul de adjudecare pentru cele mai multe lictaţii este de sub 50%.

Şi atunci, "Daţi un tablou pentru fiecare casă" s-ar materializa atât de simplu. Arta ar umple România, artiştii ar fi printre noi, peste tot, nu pentru bani ci pentru artă, pentru înfrumuseţarea vieţii, a lumii. Aşa cum au şi pictat, desenat, sculptat, generaţii întregi de artişti... frumoşi, generoşi, iubitori.

Fără topuri putem trăi, dar fără artă şi artişti, ba!

artalicitata.blogspot.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO