Ziarul de Duminică

EXPOZITII / Eroina aerului, de altadata

EXPOZITII / Eroina aerului, de altadata
07.04.2009, 13:05 40

Dana Ileana Marinescu va marca in aceasta primavara, prin doua expozitii, zborul a 65 de ani ai sai, si un deceniu bogat pe simeze. Prin noua sa iesire la rampa, cu titlul Semn de aer, ne confirma ca este un adevarat si original autor de familii de obiecte in arta colajului tridimensional.

O pasionata a decorativului obiectual, Ileana Dana Marinescu este formata acum patru decenii ca artist monumentalist. Vocatia sa se va implini insa in universul mic al imaginarului prilejuit de memoria obiectelor din budoarul unei cochete. Seriile tematice de pâna acum ale Danei Marinescu ipostaziau, in genere, un moment de metamorfoza nuptiala intre regnuri: cel artificial – al industriei feminitatii urbane; floricolul – imediat invecinat volutelor cochetariei; artizanalul – prin metalul galvanizat adus, in stilistica artistei, la rolul de dantela sau de lichen asternut suprafetelor; geologicul – prin gemele si feliile de agat, functionând ca pete de culoare, aripi, elitre sau petale.
La inceput de aprilie, expozitia sa de la sala Foisor a Complexului muzeal Mogosoaia devine o proba incântatoare de bricolaj din Regatul Ingeniosului. Inrudirea heraldica a câmpurilor de sens intre fluture-fluturare-ecloziune-zbor a fost imaginata de artista prin asamblaje care conduc spre o istorioara nastrusnica. Din rigoarea ramelor sau din unduiri ale plaselor metalice se preling, infloresc, tâsnesc lujere, frunze, aripi, petale, insecte, dar si eroi. Cavaleri ai aerului ori cavaleri ai tristei figuri.
Artista lucreaza indeobste cu doua mari câmpuri imaginative care se aliaza ludic, in regim de torent asociativ: universul candid al vietatilor inaripate si al vegetalului proliferant, alaturi de referinte culturale romantic-desuete. Din cutii, cutiute, sertare, cadre alveolate, detritusuri metalice domestice tâsneste o armata de vietati sau personaje retro.
Un Ariel feminin, lasat intr-un cabinet de curiozitati, n-ar fi imaginat altfel de forme ale plutirii. „Ma preocupa ideea zborului inca din copilarie, iar acum zborul e prezent in lucrarile mele prin motivul aerului. Sunt preocupata de anumite teme de ani de zile, teme carora le gasesc diferite rezolvari. In general, imi doresc si incerc sa inaripez obiectele. Tin la o lucrare mai veche care se numeste Timpul ce zboara si propune o colectie de ceasuri care se transforma in zburatoare", ne marturiseste artista. Acum, cubul expozitional de sub Foisorul palatului brâncovenesc este conceput pentru cele 11 lucrari recente ale Danei Marinescu cu un plus de aer heraldic si boare de lavanda masculina in carlinga de zbor a imaginarului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO