Ziarul de Duminică

Exponatul lunii, o piesă unică din vremea lui Ştefan cel Mare/ de Ziarul de duminică

Exponatul lunii, o piesă unică din vremea lui Ştefan cel Mare/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

03.08.2012, 00:01 73

Caligrafiile ieromonahului Spiridon

"Tetraevanghelul Ieromonahului Spiridon" - un manuscris din vremea lui Ştefan cel Mare - este prezentat în cadrul proiectului "Exponatul lunii" la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), în perioada 27 iulie - 27 august.

Micro-expoziţia se referă în mod special la un manuscris comandat de Ştefan cel Mare şi copiat la mănăstirea Putna de ieromonahul Spiridon, finalizat la data de 23 aprilie 1502, fiind apoi donat de voievodul şi domnul moldav ctitoriei sale (zidită la 1498) cu hramul "Naşterii Sf. Ioan Botezătorul" a curţilor domneşti din Piatra Neamţ.

Monahul Spiridon a fost unul din caligrafii şi miniaturiştii destoinici, formaţi la centrul cultural al mănăstirii Putna.

Acest exemplar este scris pe pergament, având câte 20 de rânduri pe pagină, în semiuncială măruntă, patru frontispicii, motive geometrice în aur şi culori şi, pe câte o pagină întreagă, chipul fiecărui evanghelist, pe fond auriu. Ortografia este de redacţie medio-bulgară.

Manuscrisul a făcut parte din inventarul tezaurului istoric al României care a luat drumul Rusiei ţariste în 1917, de unde s-a întors, în 1956, împreună cu o parte a valorilor istorice şi arheologice.

"Tetraevanghelul Ieromonahului Spiridon" este încă prilej de evocare a personalităţii şi epocii marelui voievod şi domn al Moldovei, Ştefan cel Mare, şi o dovadă a înfloririi artei miniaturale în cadrul şcolii mănăstireşti de la Putna, mai spune MNIR.

Arta românească în 2.000 de imagini

Fundaţia Radu Bogdan anuntţă lansarea pregătirilor pentru proiectul "100 de ani de artă românească în arhiva Radu Bogdan", finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional în sesiunea AFCN II/2012, secţiunea Arte vizuale şi noile media. Prima activitate a proiectului este programată pentru data de 7 septembrie a.c., când va avea loc proiecţia filmului documentar "Spre neuitare: Struma", la Muzeul Ţăranului Român. Filmul este regizat de Radu Gabrea, după un scenariu de Stelian Tănase. Proiecţia va fi însoţită de o dezbatere moderată de Mădălina Mirea, preşedintele Fundaţiei Radu Bogdan. Sub rezerva confirmării, vor fi invitaţi şi apropiaţi ai lui Radu Bogdan, care vor putea să ofere participanţilor amintiri inestimabile legate de personalitatea acestuia. Proiectul îşi propune de asemenea lansarea site-ului www.fundatiaradubsogdan.org, pe care va fi disponibilă în format digital o prima selecţie de documente, un set de circa 2.000 de imagini, din arhiva criticului de artă Radu Bogdan (foto 2). În acelaşi timp cu lansarea, va fi organizată şi Conferinţa "Spre amintire: Radu Bogdan", în luna noiembrie a.c., la sediul Institutului Cultural Roman. Partenerii proiectului sunt: Asociaţia Operatorilor Culturali din România, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Atelierul de Grafică, Institutul Naţional al Patrimoniului, Institutul Cultural Român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO