Ziarul de Duminică

Experimentul e un lucru foarte mare?

05.05.2006, 00:00 12

Viata celor care vor sa mearga pe drumuri nebatatorite a fost dintotdeauna grea. Iar izolarea la care este supus cel care incearca si altfel este de cele

mai multe ori direct proportionala cu sinceritatea demersului sau.

Aceasta constatare de tip "Amorul e un lucru foarte mare" am facut-o in raport cu un mic festival de muzica experimentala intitulat frust Muzica X. Coordonata artistic de compozitoarea Irinel Anghel, aceasta prima editie a avut ca parteneri Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor si asociatia culturala Pro Contemporania, proiectul fiind cat pe ce sa fie realizat cu sprijinul Fondului National Cultural.

Dar cum un viciu de procedura a fost constatat in hartii abia in ultimul moment, probabil, de catre o victima a telenovelelor, festivalul s-a desfasurat doar de facto. Acest lucru inseamna ca, fara a intra in amanunte, o parte dintre muzicienii anuntati in programele deja tiparite pe cheltuiala coordonatorului artistic au preferat sa cante gratis, decat sa nu o faca deloc. Nu de alta, dar era vorba oricum despre muzica experimentala. Iar acesti artisti - noaptea veseli, ziua tristi - se pot, nu-i asa, hrani doar cu pasiunea lor pentru sunet si pentru ideea de arta pentru arta.

Lasand la o parte ironia, trebuie sa spun ca cele trei zile de festival au reusit sa adune o seama de artisti interesanti atat din tara, cat si din strainatate, unii dintre ei veniti sa cante in calitate de prieteni de o viata ai spiritului romanesc, iar altii pur si simplu din dorinta si curiozitatea de a face muzica in compania confratilor romani pe care i-au cunoscut si apreciat in tarile lor.

Au putut fi aplaudati de prea putini spectatori aceiasi neastamparati muzicieni ai ansamblurilor Free Sound si Pro Contemporania, care au interpretat piese compuse de Dinu Ghezzo, Irinel Anghel, Mihaela Vosganian, Diana Danciu, Petru Teodorescu, Annette Vande Gorne (Belgia), Tim Hodkinson (Anglia), Magdalena Dlugosz (Polonia), Ulpiu Vlad, Christian Clozier (Franta), Pete Ehrnrooth (Elvetia), Jacky Merit (Franta), Roman Vlad si Francoise Barriere (Franta), artisti invitati fiind percutionista Alexandra Nascutiu si DJ-ul Doron Kaufman (Israel).

Prima zi a festivalului a fost dedicata improvizatiilor mai mult sau mai putin electronice, in sectiunea neamplificata invitat al ansamblului Free Sound fiind fascinantul saxofonist francez Daniel Kientzy, pentru ca in partea a doua acelasi ansamblu sa evolueze in formula electronica intr-o inedita combinatie cu DJ-ul israelian Ari Ben Shabetal.

Sunt multe cauzele care stau la baza lipsei de curiozitate a publicului larg in ceea ce priveste noutatea sau doar diferitul in domeniul muzical. Descurajant de multe. Pe de o parte artistii nu sunt, prin natura formatiei lor, maestri ai comunicarii prin alte mijloace decat cele ale artei lor, iar pe de alta parte roadele lipsei de educatie muzicala a generatiilor tinere si mature de astazi isi spun in mod evident cuvantul. De aceea, efortul depus in zona explorarilor timbrale reunite in structuri formale aleatorii sau nu este receptat ca un act bizar, caruia celor mai multi le este frica sa-i acorde atentie.

Formele de manifestare ale instinctului muzical dezvoltat si antrenat spre zone mai departate decat cele ale urechii cufundate in somnul fara vise sunt mai usor de taxat ca entitati lipsite de continut - de catre cei care au gasit acest continut, si-l tin bine de-un picior - sau tolerate de restul majoritar prin absenta, ori cel mult cu o ridicare din umeri.

Cu toate acestea insa, pentru ca totusi amorul chiar este un lucru foarte mare, sa uram multi ani noului festival, macar de dragul sonoritatii vietii noastre viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO