Ziarul de Duminică

Exercitii de libertate si moda la NIT

Exercitii de libertate si moda la NIT
09.03.2007, 18:41 118

Expozitia anilor I si II de master in moda de la Universitatea de Arte deschisa zilele acestea la Galeria Nit, prezinta, sub conducerea Lector Univ. Doina Lucanu si a Conf. Univ. Unda Popp, un demers marcat de originalitate in care subiectul devine pretext si, mai ales, punct de plecare spre alte explorari tehnice si artistice decat cele uzuale.
Cele patru teme ce au fost dezvoltate de tinerii artisti: "Trup textil", "Omagiu efemer" (aceasta a constituit, de altfel, o comanda a Uniunii Arhitectilor pentru decernarea premiilor la BAB 2006), "Impact intermedia" si "Moda mangeabila" au dus la exercitii plastice provocatoare, concretizate in lucrari ce-si propun emanciparea de functia si obiectualitatea stricta a vestimentatiei.
Cu o componenta scenografica - se constata o reala placere de a crea costume spectaculoase -, aceste eseuri au pliat pe o silueta feminina imaginara materiale industriale - Radu Petrisor, sau au constituit din materialitatea si formele curbe ale roscovelor, de exemplu - Sergiu Chihaia, sugestii de figuri feminine. Mai ales la Sergiu Chihaia putem vorbi de un impresionant discurs plastic, monumental, si de o forma deschisa, orientata spre exterior, exprimand parca o tendinta de a-l include, imbratisa pe privitor.
In lucrarea expusa de Laura Cotiga intalnim o abordare ludica a materiilor industriale, cum ar fi tuburile electroizolante devenite "colier", speculate pentru cromatica - iradiaza un galben mat - si pentru pregnanta - sunt elemente masive si cu forta expresiva. Artista aduce in sustinerea contextului cromatic amintit si monede mici aurii, cu functie decorativa clasica si atractiva.
Utilizarea de materiale industriale sau tehnice in contexte neasteptate e interesant realizata si de Oana Maria Dumitru prin cd-uri si fragmente de material plastic transparent, implicate intr-o compozitie ce aspira, in pofida provocarii realizate de nonsalanta materiei prime, spre forma eleganta.
Una din lucrarile expresive pentru tema "moda mangeabila", a Margaritei Dovgan, fara dubiu, captivant constituita vizual din retele de sarma suprapuse cu alte retele moi, de plastic si apoi cu o decoratie de tacamuri, ar fi avut poate de castigat simbolic daca furculitele ar fi fost orientate spre interior (ar fi pierdut si din aspectul agresiv, putin asociabil cu subiectul).
De senzualitate pur si simplu se poate vorbi in lucrarile feminine si fine ale Rodicai Asandi, care merge pe un drum poate mai cuminte decat colegii sai, dar fara indoiala la fel de intens artistic, cum am putut vedea in lucrarea - o tema de matase, semn si plastica a corpului - "Trup textil".
Am dori sa mai amintim aici obiectele semnate de Cosmina Marzac, Diana Cuciuc, Irina Katzel si, nu in ultimul rand, de Paula Hotea, artista ce intervine cu un discurs de sorginte suprarealista, unde logica anatomica e contrazisa, tulburata, asa cum proceda Hans Bellmer cu papusile sale.
Am putea aprecia expozitia de la NIT a tinerilor artisti ca pe o desprindere pentru o ulterioara necesara intoarcere spre profesie, dar cu o viziune proaspata si potential inovatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO