Ziarul de Duminică

EVENIMENT / Vanzarea secolului (Christie’s in partenariat cu Pierre Berge & Asociatii)

EVENIMENT / Vanzarea secolului (Christie’s in partenariat cu Pierre Berge & Asociatii)
05.03.2009, 00:45 85

 

 
Zarva mare, recorduri de Guiness Book
Apelatiunea de Vanzare a Secolului pentru patrimoniul Yves Saint Laurent/ Pierre Berge s-a legitimat printr-un record mondial de adjudecari pentru o colectie privata: 206 de milioane de euro inca din prima zi, 373,5 milioane euro in total.
Dupa disparitia lui Yves Saint Laurent in iunie 2008, omul de afaceri Pierre Berge, iubitul de o viata al designerului, a decis sa intoarca pagina si sa vanda toate colectiile adunate impreuna timp de 50 ani, ca sainvesteasca in diferite gesturi filantropice, legate mai ales de eradicarea Sida.
El se astepta ca vanzarile sa se ridice la vreo 300-400 milioane euro si, pentru asta, s-a despartit de 700 si mai bine de opere de arta splendide, unice, in stare perfecta. (Piesele sunt cumparate de la mari anticari, pe preturi bune, si au pedigree.)
Intai, dar nu in intregime, le-a aratat in noiembrie la New York, iar anul acesta la Londra si Bruxelles.
Tam-tam mediatic profesionist, din ce in ce mai presant, asa incat cele trei zile de expozitie (gratuita) la Grand Palais, 21, 22 si 23 februarie, au atras un public enorm, pe masura.
Coada facea turul lui Grand Palais (poate fi un record pentru Guiness Book), si zeci de vigili cerneau lumea, sa nu fie mai mult de 1.500 de persoane deodata inauntru. (Alte zeci de paznici, fara exagerare, la interior, cu talkie-walkies, autoritate si trasee de neincalcat. Greu de socotit costurile, probabil faraonice: chiria salii, instalatiile, personalul auxiliar etc.)
Odata intrat, alte cozi, o prezentare pe unitati de vazut (sculptura, pictura moderna, orfevrerie) ori reconstituiri: salonul, sufrageria din casa comuna rue de Babylon. (Pe pseudoferestre, niste panze pictate vor sa indice privelistile respective; in general, partea signaletica, cu fotografii mari de obiecte, e, in contextul general, uratica, nitel barbara.)
Inghesuiala mare, macar Brancusi se vede mai bine, e pus in fata unei oglinzi, dar altfel lucrurile se pot doar zari; mereu impins inainte, incepi sa vezi impresionist, mult, mult aur, tonuri calme, rafinament extraordinar, un fel de vis de viata de print/ sultan.
Licitatiile au inceput, cum spuneam, miercuri 24 februarie si au durat 4 zile, totul reglat ca la carte, inscrierile la licitatii au fost obligatorii, pentru a permite Christie-s sa verifice solvabilitatea prezumptivului cumparator, scaunele din primul rand au fost rezervate in totalitate de colectionarii cunoscuti, sala de licitatii a fost special amenajata tot la Grand Palais, cu cele 1.000 locuri pe scaune si 300 in picioare.
Am nimerit in alaiul lui Pierre Berge si am constatat ca era multumit pana si de incasarile pe cataloage: 200 euro, 10 kg, pentru cele 5 sectiuni.
Superminunatiile adunate pentru a face geniului lui Yves Saint Laurent un interior-cocon, inspirator de idei creatoare, au fost cumparate de muzee si de colectionari bogati, dar se vor desparti definitiv de Berge: e un moment dificil, un fel de inmormantare bis, in mare pompa.
O vanzare de peste 800 de modele haute couture (printre care cel inspirat de Picasso, evaluat la circa 6.000 de Euro), blanuri, accesorii, bijuterii de Yves Saint Laurent, provenind de la particulari, au prelungit „Vanzarea Secolului" la Drouot Richelieu. Raman, in acces liber si, eventual, de arhivat, cataloagele pe net,www.christies.com si www.ysl.com
Culoarea banilor
Mai multe opere au atins inaltimi de cota absolut incredibile: la nici o ora de la inceputul "bataliei" pentru portretul "Doamnei L.R." de Constantin Brancusi, opera in lemn a fost cumparata de un anonim la telefon pentru 29,1 milioane de euro, cel mai mare pret obtinut pana acum de sculptorul roman; foarte disputat, tabloul de Matisse "Narcise, covor bleu si roz", preferatul lui Yves Saint Laurent, a plecat de la 35,9 milioane euro (cu cheltuieli ; fara acestea, pretul era de 32 milioane).*
Alte recorduri mondiale: pictura lui Piet Mondrian "Compozitie cu albastru, rosu, galben si negru" a atins 21,5 milioane, James Ensor, "Disperarea lui Pierrot" , 5 milioane ; "Garten Figur" de Paul Klee: 3,9 milioane.
Sticla de parfum "Belle haleine, Eau de voilette" (de la Belle Helene, Eau de Toilette), intr-o cutioara, deturnata de Marcel Duchamp impreuna cu Man Ray, si pandita de toti marii colectionari de Duchamp a fost achizitionata pentru 8,9 miloane euro(!!) de catre poaspatul proprietar de Brancusi.
Potrivit informatiilor de la Christie’s, 30% din cumparatori sunt americani, restul europeni, dintre care 12% francezi. Sala a fost mereu plina de vizoane si bastoane, de tineri traderi in costum, de minunate domnisoare in urban outfits, obiectele ca si preturile fiind prezentate pe 3 mari ecrane in simultan; "cursa" a folosit 6 comisari; pentru vizitatori (cum as fi eu) s-au plasat distributoare de apa rece, la colectionari era poate sampanie?, oricum, serviciul de ordine veghea in mare numar sa nu se amestece categoriile, intrarea era separata : o poarta pentru colectionari, alta pentru gura-casca. Cataloagele erau in rupere de stoc, mai multi amatori decat se putea astepta intr-un moment de criza.
Cea mai mare deceptie a fost tabloul "Instrumente de muzica pe un Gheridon" de Picasso evaluat la pornire intre 25/ 28 milioane si care n-a atins decat 21 de milioane, si deci retras din vanzare, ceea ce PierreBerge nu regreta: "Nu numai ca vanzarea a atins o suma inestimabila, dar am castigat si un Picasso !"
Statul francez a a avut drept de preemptiune asupra 3 opere: un tablou de Chirico, "Il ritornante", suma-record (11 milioane de euro) pentru Centrul Pompidou (tablou renegat de autor si care a trezit o veche cearta de experti) si pentru Muzeul d’Orsay cate o pictura de Vuillard si Ensor, in total 800.000 euro.
Cele doua capete de animal in bronz (iepure si soarece) reclamate de China, ca fiind patrimoniale si provenind din jaful Palatului de vara din 1860 s-au vandut, in ultima zi, pentru 31 de milioane de euro unui cumparator anonim. Desi actiunea chineza in justitie pentru suspendarea vanzarii fusese respinsa (ceea ce l-a facut pe Pierre Berge sa declare: "Sunt absolut gata sa cedez aceste opere, daca, in schimb, China respecta drepturile omului, accepta sa dea independenta Tibetului si-l primeste pe Dalai Lama"), legitimitatea vanzarii, contestata in China prin demonstratii spontane obligatorii ramane un subiect de discordie sino-francez; se susoteste insa ca achizitorul ar fi insusi Statul chinez, sub masca anonimatului, ca sa nu piarda si batalia vorbelor.
In total au fost atinse 25 recorduri mondiale de cota. Cel mai extraordinar: "Fotoliul cu dragoni" de Eileen Gray, un fotoliu de o rara frumusete, care s-a vandut la 21,9 milioane de euro, pretul cel mai ridicat atins de o opera de arta decorativa a secolui XX, pe locul 2 in catalogul mobilelor celor mai scumpe din Istorie.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO