Ziarul de Duminică

EVENIMENT / Un Centenar numit Ionescu

EVENIMENT / Un Centenar numit Ionescu
26.03.2009, 15:51 37

Dupa o odihna care a durat 15 ani (a decedat la 28 martie 1994 la Paris), Eugen Ionescu (Eugene Ionesco pentru francezi) revine in prim-planul actualitatii de la noi si din intreaga lume cu o vigoare pe care 2009 i-o confera in calitate de an centenar. Scriitorul nascut pe 26 noiembrie 1909 la Slatina a avut deja parte de cateva evenimente importante, iar anul sau abia a inceput sa se dezghete.
 
Nu mai departe de aseara, 26 martie, a debutat pe Broadway, la Teatrul Ethel Barrymore, spectacolul Regele moare, in regia lui Neil Armfield si avand in distributie doi laureati ai Premiului Oscar, Susan Sarandon si Geoffrey Rush.
 
 
In Romania, la Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti, se afla in derulare evenimentul intitulatSchimbarea la fata a teatrului lumii – o impresionanta expozitie de manuscrise si fotografii marca Eugen Ionescu aflate in arhiva muzeului –, iar la Teatrul Odeon se joaca de mai multa vreme Ionesco: Cinci piese scurte, in regia lui Alexandru Dabija, spectacol care in aceste zile este prezentat la Bienala Internationala de Teatru REFLEX de la Sfantu Gheorghe. Bonus: recent, a fost inaugurat, in Capitala, Studioul International de Teatru UNESCO "Andre-Louis Perinetti".
 
Dar debutul Centenarului a avut loc la Slatina, cu proiectia unui documentar dedicat vietii si operei dramaturgului, cu recitaluri din opera sa si cu alte manifestari ce vor culmina cu organizarea in luna noiembrie a Zilelor Eugen Ionescu. In parcul central botezat cu numele scriitorului a fost amplasata o statuie a sa de mari dimensiuni, iar cea mai prestigioasa scoala generala din oras a primit numele dramaturgului.
Centenarul Eugen Ionescu, sarbatorit pe plan international sub egida UNESCO, va fi marcat si la sediul organizatiei din Paris, in 14 mai, printr-o masa rotunda si prin prezentarea unui spectacol dupa Matei Visniec, realizat special pentru eveniment. Potrivit lui Nicolae Manolescu, ambasadorul Romaniei la UNESCO, Delegatia Permanenta a Romaniei pe langa UNESCO nu a putut prezenta o piesa de Eugen Ionescu la celebrarea centenarului dramaturgului francez de origine romana, deoarece detinatoarea drepturilor de autor pentru opera lui Ionescu, fiica acestuia, Marie France, nu a permis acest lucru, refuzand cedarea drepturilor. Astfel, piesa De la sensation d'elasticite lorsqu'on marche sur des cadavres, de Matei Visniec, va fi pusa in scena de compania
Gare au Theatre, fondata de regizorul de teatru contemporan Mustapha Aouar, care semneaza regia spectacolului. Piesa lui Visniec prezinta inchisoarea de la Sighet in 1952, unde a fost incarcerata de comunisti o buna parte din elita romaneasca interbelica: ministri, profesori universitari, scriitori, jurnalisti. Intr-o seara, unul dintre detinuti povesteste, spre amuzamentul celorlalti, Cantareata cheala, de Eugene Ionesco, pentru ca, a doua zi, directia inchisorii sa inceapa o ancheta pentru a afla cine sunt Ionesco si cantareata cheala si ce se ascunde in spatele limbajului codificat al povestirii.
 
In miezul verii, tineri actori din mai multe tari europene vor participa la un workshop international dedicat dramaturgului si organizat la Sinaia (3-17 iulie) si la Burghausen, Germania (21-31 iunie). Studentii participanti la atelier vor lua contact si vor aprofunda texte de Eugen Ionescu pentru a realiza spectacole ce vor fi incluse intr-un microfestival.
 
Cum spuneam, Anul Centenar Eugen Ionescu abia se dezgheata si fara indoiala Festivalurile noastre de Teatru de pe parcursul lui 2009 ne vor furniza multe surprize legate de montarea unor piese ale dramaturgului. Daca vor obtine drepturile de reprezentare…
 
In imagini: 1-6. Secvente din expozitia deschisa la Muzeul National al Literaturii Romane; 7-9. Scene din Ionesco: Cinci piese scurte, de Alexandru Dabija, Teatrul Odeon, Bucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO