LIVE: 15 MINUTE CU UN ANTREPRENOR – Cum a resimţit piaţa HoReCa al doilea an de pandemie?
Ziarul de Duminică

Eroii şi antieroii lui Andrei Hrebenciuc/ de Ziarul de Duminică


Autorul analizează societatea actuală dinperspectiva crizelor economice prin care, periodic, a trecutaceasta, încercând să găsească "vinovaţii" care au declanşatperioadele de recesiune prin care a trecut şi treceomenirea.

De lacriza bulbilor de lalea, la cea din anii'30şi la crizaactuală, situaţii aparent imprevizibile şi nesesizabile pe piaţaeconomică au dus la prăbuşiri spectaculoase ale indicilor de bursă.Iluzia bogăţiei care i-a sedus pe mulţi investitori a generat ocontinuă creştere economică - în viziunea autorului -, eroulcrizelor, a transformat piaţa financiară într-un colos distructiv,un real antierou capabil să aducă haos şi incertitudine însistem.

Înfinalul cărţii, autorul pledează pentru necesitatea ca ştiinţeleeconomice să traseze mai responsabil - prin studiile întreprinse -direcţiile de urmat, pentru ca oamenii să nu se mai lase seduşi detendinţele pieţelor financiare.

Cartease adresează unui public nespecializat, dar interesat de aspecte cecompun mecanismele vieţii economice financiare.

AndreiHrebenciuc este în prezent preparator universitar, doctorand încadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, unde predămicroeconomie, macroeconomie şi economie europeană. Cu o experienţăbogată de cercetare în funcţionarea politicilor economice la niveleuropean şi în abordările internaţionale asupra teoriilor decreştere economică sustenabilă, face momentan parte din echipa demanagement al unui proiect de anvergură cu finanţare europeană, dindomeniul universitar.

Cuvântînainte de prof. univ. dr. Moisa Altar.

Studiul crizelor anterioare sau simpla observaţienu modifică nimic din comportamentul nostru.

Teoriile economice au trasat direcţia societăţii încare trăim, au creat iluzia unui sistem eficient, capabil să ofereo dezvoltare fără margini. Au creat iluzia bogăţiei şi autransformat piaţa financiară într-un colos care poate striviîntregul sistem aproape instantaneu... Iluzia avuţiei a generat ocontinuă creştere economică, a fost eroul de care aveam nevoie îndrumul către civilizaţia occidentală actuală. Dar tot ea s-atransformat peste noapte în antierou, capabil să aducă haos şiincertitudine într-un sistem care, privit din afară, pare a filipsit de orice fundament economic real. Chiar dacă ne vine greu săcredem lucrul acesta, criza economică actuală ne-a oferit şansa săschimbăm ceva.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.