Ziarul de Duminică

En passant pe la Carturesti

01.09.2006, 16:39 22

Cei care vor ajunge la libraria Carturesti de pe strada Pictor Arthur Verona, pana la sfarsitul lunii august, vor gasi in ceainarie o expozitie de fotografie semnata Stefan Tuchila.
Pe peretii albi sunt insirate aproximativ 20 de imagini prin care autorul a surpins "in trecere", orasul. El s-a constituit in observator si, din spatele lentilei, a surprins ritmul impus de oras locuitorilor sai, pentru ca, pe langa mediul urban, in imaginile lui Tuchila se strecoara cel putin cate un personaj ce confera dinamism si biologie reprezentarii.
Orasul este infatisat prin mai multe locatii europene, printre care si Bucurestiul. Acestea sunt cercetate de fotograf, care stabileste o legatura intre urbe si locuitorii sai, examinand apoi nou-infiripata relatie in decoruri dintre cele mai diverse: de la fatada unui imobil desenat de unul dintre cei mai importanti arhitecti contemporani, pana la cartierele bucurestene in stare de dezintegrare. Betonul, inoxul si sticla din decorul urban sunt umanizate, iar fotograful descrie raportul in trecere.
Tuchila isi numeste imaginile "in-stantanee urbane" si considera faptul ca acestea au fost realizate spontan, fara pregatiri si puneri in scena, un punct esential in relatia "om-arhitectura".
De asemenea, exista si alte criterii cu care fotograful a lucrat: "Perpendicularitatea pe planul de proiectie este o conditie necesara definirii unui cadru unitar, dar si a raportului, incadrarii siluetei umane in suprafata parcursa", spune Stefan Tuchila. Potrivit lui, conceptul expozitiei En passant a pornit de la intrebarea "De ce Bucurestiul este simtit atat de diferit fata de alte orase europene?"
Fotografiile expuse nu au o ordine cronologica sau geografica. Orice ordine de parcurgere a expozitiei ofera aceeasi diversitate si posibilitati de analiza, proiectul fiind unul flexibil, gandit ca un proces deschis, pe care autorul declara ca il poate continua inca multi ani de acum inainte. En passant nu trage concluzii vizuale, ci pune imaginile polis-ului intr-o forma distincta.
Insa precum mai toate fotografiile de tip urban prezente in ultima perioada prin expozitii, nici acestea nu fac exceptie de la tendinte, autorul imbracandu-le in uniforma gri a oraselor obosite, anesteziate de poluare si decuplate de natura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO