Ziarul de Duminică

EDITORIAL/ Un cenaclu adevarat, acum, ar putea avea acoperire in aur

EDITORIAL/ Un cenaclu adevarat, acum, ar putea avea acoperire in aur
10.12.2009, 15:01 42
Elevii unei clase de liceu bucurestean credeaupana mai ieri ca poetii, toti poetii de pe Pamant, au murit inainteca ei sa se nasca, asadar nu mai exista poeti vii, pe care sa-ipoata vedea, auzi, pipai. Ei cunosc poezia exclusiv din manualelescolare, care se opresc la Nichita Stanescu si Marin Sorescu,rareori indraznind sa mearga pana la Mircea Cartarescu si la poetiioptzecisti, iar atunci cand sfiosii nouazecisti ajung si ei sapalpaie din vreo fila, anul scolar e pe terminate si prin poezialor se trece ca trenul printr-o gara pustie.
Am constatat asta luand parte,in cadrul catorva proiecte, la lecturi organizate in diferiteinstitutii de invatamant, dar si in teatre, sedii de banci, muzee,baruri, cluburi, cafenele.
Cel mai recent proiect ii aredrept initiatori pe Un Cristian si revista "Observator Cultural",tinta lui principala fiind elevii de liceu.
Un grup de poeti, intre careDaniel Banulescu, Dumitru Badita, Teodor Duna, Adela Greceanu,Doina Ioanid, Carmen Musat, Oana Catalina Ninu, Cosmin Perta, ElenaVladareanu si subsemnatul, a colindat (si o va mai face) inultimele doua luni pe la Colegiul National "Sfantul Sava", ColegiulNational "Mihai Viteazul", Liceul Teoretic "Ion Neculce", Liceul"Nichita Stanescu". Dupa lecturi, asta a fost marea revelatie aelevilor: ca exista poeti in viata si ca poezia lor le place la felde mult ca a poetilor intalniti de ei in manualele de literaturaromana. Iar din clipa in care au aflat asta, unii au avut curajulsa marturiseasca faptul ca scriu si ei, numai ca nu stiu cui sa seadreseze pentru a fi luati in seama, evaluati, publicati. (Amtrecut si eu in tinerete prin acest gol al lipsei de comunicare sil-am umplut abia dupa ce am venit la Bucuresti. Poezia este ovaloare urbana, putini sunt cei care o recepteaza in alta partedecat la oras.)
Erau atat de exaltati la ideeaca ar putea sa se alature unui cenaclu literar, incat n-amindraznit sa le dezvalui ca aceste institutii sunt la ora asta fiesomnolente si conventionale, fie de grup inchis, asa ca, probabil,mai folositoare le-ar fi diversele portaluri pe care se posteaza sise comenteaza poezie.
Cam asta mi s-a intamplat si cuprilejul unor lecturi la Universitate. Imi amintesc cu acuitate dedoua dintre acestea, una petrecuta la Facultatea de Matematica,alta in fata unui an I la Filologie.
In cazul celei dintai, am sareproduc aproximativ, in loc de concluzie, un enunt al lui VarujanVosganian: "Matematica si Poezia sunt cele mai inalte expresii alespiritului uman". In seara la care ma refer, cele doua disciplines-au intersectat si au interactionat intens. Am spus-o atunci totin loc de concluzie: "Poezia este o matematica prenumerica, pana laaparitia cifrelor, cu ea s-a masurat Universul".
La a doua intalnire, una foarterecenta, la care am citit alaturi de poetul Teo Duna, cei 45-50 defilologi de anul I au spus cam aceleasi lucruri: ca au nevoie de uncenaclu, ca nu stiu unde sa il caute, ca n-au venit inca in contactcu poezia generatiilor recente, ca produc ei insisi literatura.Cine are curajul, dupa domnul Marin Mincu, sa faca un cenaclu viusi adevarat? Ca marfa e tot mai multa si tot mai buna. Un asemeneacenaclu, acum, ar putea avea acoperire in aur.

IOAN ES. POP (n.1958) este absolvent al Facultatii de Filologie a Universitatii dinBaia Mare (1983). Pana in 1989 a lucrat ca professor. In 1990, adevenit corector si apoi secretar general de redactie la revista"Luceafarul". Din 1995, a lucrat ca editor executiv la revista "PROTV Magazin", iar din anul 2000 este editor al "Ziarului deDuminica". Este autorul catorva carti de poezie. In anul 1995, aprimit Premiile pentru Debut ale Uniunii Scriitorilor din Romania(USR) si din Republica Moldova, pentru volumul "Ieudul faraiesire". Ulterior, i s-au decernat Premiul "Mihai Eminescu" alAcademiei Romane, de doua ori Premiul USR pentru poezie, PremiulAsociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania (ASPRO), MarelePremiu al Festivalului International "Nichita Stanescu" Ploiesti,Premiul Niram Art, Madrid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO