Ziarul de Duminică

Dragoste interzisă în Coreea de Nord/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

14.05.2015, 23:56 166

Viorica Răduţă

Vremea Moroiului

Editura Cartea românească

Vremea Moroiului este un roman despre Final, un roman situat în două lumi (pentru a parafraza titlul precedentului roman al Vioricăi Răduţă); Larisa Banu, o profesoară, îşi petrece ultimele zile pe acest pământ. E vorba mai cu seamă de cele 40 de zile când sufletul mai zăboveşte, se zice, pe ici, pe colo. Astfel, personajul-liant accede în orice loc şi în orice mod, de la conştiinţele apropiaţilor (de pildă, de pe Facebook) la Palatul prezidenţial din Bucureşti, de la subteran la celest şi din prezent spre trecut. Textul se construieşte în jurul a două mari instanţe: personajul descris, Moroiul, şi personajul suprauman, Bucureştiul. Pe scurt, vremea Moroiului în Capitala de acum şi dintotdeauna.” (Dan Gulea)

 

Nicole C. Vosseler

Sub luna de şofran

Editura RAO

Oxford, 1853. Maya Greenwood ascultă fascinată poveştile unui oaspete neobişnuit: Ralph Garrett, ofiţer al armatei britanice în India. Când acesta începe să o curteze, tânăra femeie îşi dă seama că o va aştepta în curând o viaţă aventuroasă în străinătate. Familia ei se opune acestei legături aşa că Maya fuge cu Ralph. Când el este trimis în Arabia, Maya cade în mâinile beduinilor. Acolo va înţelege ce înseamnă adevăratul Orient – şi trebuie să admită că şeful războinicilor deşertului, charismaticul Rashad al-Shaheen, i-a cucerit inima.

 

Gherasim Rusu Togan

Scriitori români şi iubirile lor

Editura Fundaţiei Culturale Libra

Gherasim Rusu Togan (1938-2014), cunoscut scriitor, etnolog, profesor de limba şi literatura română vreme de 30 de ani, a locuit la Câmpina. Volumul da faţă prezintă poveştile de dragoste ale unor faimoşi scriitori români: Anton Pann, Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Octavian Goga, Otilia Cazimir, George Topârceanu, Mircea Eliade, I.L. Caragiale, Mihail Sebastian, Adrian Păunescu. Este o lectură accesibilă despre poveştile amoroase care i-au inspirat pe scriitorii români.

 

Candid Stoica

Ridi Pagliaccio

Editura Tipo-Moldova

Un nou volum al actorului Candid Stoica intitulat „Ridi Pagliaccio (Jurnal 2001-2004)” , al treilea volum din ciclul „Jurnal”. Primele două: „Acele lucruri aiuritoare care se găsesc în spatele scenei”(2009) şi „Culise”(2013). Toate trei prezintă viaţa culiselor, lumea teatrelor, întâmplări imprevizibile ale oamenilor scenei, vedete, mai puţin vedete, capete de afiş şi chiar a actorilor anonimi: repetiţii, premiere, turnee, şuşanele, toate descrise într-un tur de forţă ameţitor.

Candid Stoica s-a născut la 14 septembrie 1935.  A absolvit în 1961 secţia Actorie din cadrul IATC, la clasa prof. Moni Ghelerter.

 

Adrian Niţă

Filosofie şi literatură

Eseuri şi cronici de tranziţie

Editura Tracus Arte

Cartea îşi propune să aducă în lumină o parte din elementele stilului literar al filosofilor contemporani. Nu este, aşadar, o lucrare de teorie literară, ci încearcă să aplice o serie de elemente ale teoriei literare în vederea decelării modalităţilor literare prin care sunt avansate ideile filosofice. Dacă problematica expresiei este importantă pentru un autor de lucrări de filosofie (cum e cazul autorilor recenzati aici), este esenţială relaţia autorului atât cu cititorii săi, cât şi cu specialiştii din domeniu. Adrina Niţă, născut în 1964, este conferenţiar universitar la Departamentul de filosofie al Universităţii din Craiova.

 

Alexandru Popa

Dragoste în Coreea de Nord

Editura Vremea

O dare de seamă despre o călătorie turistică într-o ţară interzisă celor mai mulţi dintre noi, nu o carte de literatură. Autorul nu este scriitor, ci cercetător într-un institut, locuieşte în Finlanda şi face o însemnare fără nerv despre excursia sa de trei zile în Coreea de Nord, ce a mâncat, cât a costat cutare lucru ş.a.m.d. După ce a vizitat Coreea de Sud, autorul a vrut să vadă şi diferenţele din Coreea de Nord, despre care auzise, ca noi toţi, că este o ţară în care securitatea este strictă, iar autorităţile extrem de dure. Mare parte din ce ştia i s-a adeverit, neputând ieşi nicăieri neînsoţit şi vizitând numai monumentele istoriei comuniste. Dacă tot ce a dorit să facă în plus îi era interzis, nu i-a fost să se îndrăgostească, platonic, de frumoasa fată care îi era ghid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO