Ziarul de Duminică

Două chipuri ale răului/ de Ziarul de duminică

Două chipuri ale răului/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

11.04.2013, 23:50 126

Fortunato Minnitti

Benito Mussolini

Omul care i-a cucerit pe italieni şi i-a târât într-un război mondial

Editura Litera

Colecţia Bestseller, biografii. Prefaţă de Pasquale Chessa. Traducere din limba italiană de Marina Loghin. Până în 1938, când, după Pactul de la München, a apărut în ochii lumii ca salvator al păcii, singurul în stare a-l ţine în frâu pe Hitler, Mussolini a fost un personaj de primă mărime pe scena politică şi în presa internaţională. În ciuda faptului că, pentru a da o nouă ordine poporului italian, a călcat în picioare democraţia, il Duce le părea charismatic nu doar multor italieni, ci şi unor oameni de stat liberal-democraţi precum Churchill şi Roosevelt şi, mai înaintea lor, bolşevicului Lenin, cel care i-ar fi acuzat pe comuniştii italieni că au lăsat să le scape singurul socialist capabil să realizeze cu adevărat revoluţia. Mare interpret al artei de a poza, Mussolini a vrut – şi a reuşit – să îşi construiască un mit. Prizonier al acestei imagini construite pentru a trece dincolo de propriul său timp şi pentru a intra în marea istorie, mitul Ducelui a degenerat împreună cu charisma lui politică. Legile rasiale, insurecţia antiburgheză, războiul greşit, insuficienţa calităţilor de comandă, complexul de inferioritate în faţa lui Hitler au dezvăluit, toate, eşecul revoluţiei fasciste şi, în plus, au subliniat şi inadecvarea totalitarismului său. Astfel, atunci când vântul istoriei a început să sufle cu intensitatea unei furtuni, omul care militarizase politica a căzut ca un dictator banal în urma unei lovituri de palat pe care el o subevaluase politic.

Cele 101 de fotografii alb-negru care însoţesc textul documentează în imagini sugestive epoca şi viaţa celui care a fost cunoscut ca Il Duce.

Hedwig Gusto

Adolf Hitler

Chipul răului în istoria omenirii

Editura Litera

Colecţia Besteseller. Prefaţă de Luciano Santilli. Traducere din limba italiană de Marina Loghin. „Probabil Hristos e singurul care se poate mândri cu un număr mai mare de biografii decât Hitler –  îşi începe Santilli prefaţa. Însă Adolf Hitler are un avantaj incomparabil: arhive cu amintiri şi documente pe care birocraţia chiţibuşară a celui de al Treilea Reich le-a adunat şi Aliaţii le-au pus la loc sigur, una dintre puţinele moşteniri în marea de moloz a Stunde Null, Ora Zero, din iunie 1945. Şi totuşi, istoria dictatorului încă suscită întrebarea care i-a îngrozit pe soldaţii americani când au deschis porţile la Auschwitz: cum s-a putut întâmpla? Nu este suficient să spunem că Hitler a încarnat latura aceea obscură care domină umanitatea de pe vremea lui Cain. La început, în zilele tragice din 1940, doar Anglia, deşi îngenuncheată, apoi şi Rusia şi America au înţeles că rămânea doar lupta până la ultima picătură de sânge împotriva omuleţului cu mustaţă: fiindcă întruchipa răul in istorie. De aceea al Doilea Război Mondial se poate numi de eliberare. Ce avea Hitler atât de deosebit ca să suscite atâta devotament faţă de rău? Sigur nu era doar un nebun, o marionetă a marii burghezii germane lacome de putere, de materii prime şi de comenzi militare. El personifica acea ură antiburgheză şi anticreştină care explică mult sânge vărsat de fascism şi de comunism în secolul XX. Pentru generaţiile de azi, crescute cu Star Wars, Hitler e un fel de Darth Vader, sinonim cu tirania, cu brutalitatea, cu cinismul.

Însă dacă judecata în ceea ce-l priveşte pe Fuhrer este implictă, rămâne misterul dinamismului său copleşitor. Excesul, demagogia, radicalismul se potriveau bine cu angoasa, resentimentul faţă de perspectivele şi puterea pierdută nu numai de germani, ci şi de mulţi europeni.”

Cele 90 de fotografi alb-negru care însoţesc  textul documentează în imagini sugestive epoca şi viaţa celui care  a fost Fuhrerul prin excelenţă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO