Ziarul de Duminică

DISPUTE / Femeile si spionajul (VIII). Razboi rece, agente fierbinti

DISPUTE / Femeile si spionajul (VIII). Razboi rece, agente fierbinti

In imagini: 1. Juanita Castro, o sora necredincioasa; 2. Marita Lopez impreuna cu iubitul ei, Fidel Castro; 3. Tzipi Livni, agenta si ministru

21.12.2009, 15:02 172

Femeile in CIA
Desi mai discret decat in cazul KGB sau STASI, aportul femeilor incadrul Agentiei nu a lipsit, cu toate ca acela care a condus multavreme spionajul american, Allan Dulles, a afirmat ca "sexulniciodata nu va fi utilizat intr-o operatiune atata vreme cat sunteu director". Au fost destul de dese cazurile in care agentii CIAau facut obiectul unor "asalturi" sexuale intreprinse de spionajulcomunist, de agente denumite si "lebede". Istorici ai serviciilorsecrete (Eric Frattini) admit ca in terminologia CIA exista sitermenul "sexspionaj". Dar chiar organisme americane, cum ar fiConsiliul pentru Relatii Externe, au facut public faptul ca CIA nua fost un "bastion al barbatilor" (la mijlocul anilor 1990, femeilereprezentau 15% din posturile superioare din CIA), ca si acela caagente CIA au fost implicate in operatii secrete de mareimportanta, au abordat ambasadori, presedinti, personalitatipolitice, contribuind la obtinerea de informatii pretioase, uneleprivind noile tehnologii.

Vanatoare de "cartite"
Una dintre cele mai importante contributii aduse de femei in cadrulCIA a fost legata de demascarea agentilor care lucrau pentru puteristraine chiar in interiorul Agentiei, asa-numitele "cartite".Astfel, Jeanne Vertefeuille, experta in contraspionaj, specialistain problemele legate de combaterea actiunilor KGB si GRU, a fostunul dintre conducatorii grupului insarcinat cu depistareaagentului sovietic infiltrat in conducerea CIA. Acesta s-a dovedita fi chiar unul dintre oamenii de baza ai Agentiei, Aldrich Ames.De fapt, informatiile care au dus la arestarea lui Ames au fostfurnizate tot de o femeie, Diana Worthen, prietena cu Ames, ca side sotia acestuia, Rosario. Atunci cand, dupa arestarea lui Ames,Vertefeuille a participat la interogarea lui si a aflat ca se aflape lista de agenti CIA pe care "cartita" o pusese la dispozitiaKGB, potrivit chiar propriei marturii, "am simtit impulsul sa ilstrang de gat", dar, in cele din urma, "am izbucnit in ras".

Iubita si… sora lui Fidel Castro - agenteCIA
Nascuta in Germania, din tata american si mama germana, MaritaLorenz vine in Cuba in 1959, la varsta de 19 ani. Are o relatiesentimentala cu Fidel Castro, cu care se pare ca a avut si uncopil. In 1960, este recrutata de CIA. Exista prezumtia ca Marita aparticipat la incercarea de asasinat prin otravire a lui FidelCastro din acelasi an. Mai tarziu, vine in SUA, unde trece departea cealalta a "baricadei", implicandu-se in… spionareadiplomatilor sovietici. In 2001, Marita publica volumul "Dear Fidel- my life, my love, my betrayal (Draga Castro. Viata, dragostea,tradarea mea)".
Oricat ar parea de surprinzator, insasi sora conducatorulrevolutiei din Cuba, Juanita Castro, a cooperat cu CIA in anii1960, cand agentia americana complota sa-l asasineze pe Fidel.Juanita parasise Cuba in1964, in dezacord cu masurile abuzive alefratelui sau, devenind o critica a guvernarii acestuia. Chiar simama fratilor Castro ii sprijinise pe opozantii regimului lor. SiJuanita a publicat un volum de amintiri, "Fidel and Raul, MyBrothers: The Secret History (Fidel si Raul, fratii mei: IstoriaSecreta)".

Specialista in deghizari
Una dintre cele mai prodigioase agente CIA, care a desfasuratactivitati complexe la nivele inalte ale Agentiei, a fost JonnaMendez. In 1982, este promovata in conducerea Agentiei, raspunzandde operatiunile din Asia de Est si Sud-Est. Ulterior face parte dinconducerea compartimentului CIA care se ocupa cu operatiunile dedeghizare.
Dupa 25 de ani de serviciu, Jonna Mendez se retrage din CIA in1993, fiind distinsa cu una dintre cele mai importante medalii aleAgentiei (Intelligence Commendation Medal) si preda cursuri laCentrul pentru Contrainformatii si Studii de Securitate.
Impreuna cu sotul ei, si el fost ofiter de informatii, Jonna Mendezpublica volumul cu titlul incitant "Spy Dust: Two Masters ofDisguise Reveal the Tools and Operations That Helped Win the ColdWar (Doi maestri ai deghizarii dezvaluie unelte si operatiuni careau ajutat la castigarea razboiului rece)".

Femeile din Mossad
Aproximativ 5 la suta din personalul sectoarelor operative aleagentiei de informatii israeliene sunt femei. Unele dintre ele nusunt folosite numai pentru a facilita colegilor lor indeplinireaunor misiuni. Au existat situatii in care, din echipele trimise inafara Israelului pentru a rapi unele persoane, au facut parte sifemei, iar in unele cazuri ele au condus chiar cele mai periculoaseoperatiuni de acest fel. In tot cazul, o serie de specialisticonsidera Mossad-ul drept unul dintre liderii din domeniul"spionajului feminin" pe plan mondial.

"Spioana care l-a capturat pe Eichmann"
...este titlul unui articol aparut in "Israel News" in 2008referitor la Yehudit Nessyahu, participanta la 11 actiunidesfasurate de Mossad in diferite tari ale lumii. Inainte de a fiangajata in Mossad, la sfarsitul anilor 1950, Yehudit urmeazafilozofia si istoria la Hebrew University.
In 1960, este integrata in grupa care urma sa-l rapeasca peEichmann, urmand sa se ocupe de procurarea si functionarea uneicase in care acesta trebuia gazduit pana la transportarea sa pestegranitele Argentinei. Conducatorul acestei operatiuni, Rafi Eitan,care a devenit ulterior ministru, sesiza calitatile de agenta alelui Yehudit, aratand ca ea "era exact persoana de care aveamnevoie". Mai tarziu, Yehudit scrie despre Eichmann, alaturi de carea petrecut zece zile in vila din Buenos Aires, ca avea "opersonalitate demonica", era un adevarat "inger al mortii".
Dupa ce paraseste Mossad-ul, Yehudit urmeaza studii de drept si seimplica in activitatea literara, devenind director general alAsociatiei Scriitorilor Evrei. De asemenea, participa la viatapolitica. Refuza sa faca orice fel de relatari despre activitatilesale operative. Dupa marturia unui apropiat, din acest punct devedere, ea "a ramas o spioana pana la sfarsit".

"Blonda si frumoasa" agenta
Agente ale Mossad-ului au jucat un rol important si in capturareaunor superspioni. Ben-Tov Cheryl s-a nascut in 1960 in SUA, de undea emigrat in Israel, fiind integrata in Mossad.
Un an mai tarziu, "blonda si frumoasa" "Cindy" ("numele de cod" pecare il purta) participa la una dintre cele mai importante actiuniale acestei agentii: capturarea, la Roma, a lui Mordechai Vanunu.Angajat la centrala nucleara de la Dimona (Negev), Vanunu furnizasecotidianului britanic "The Times" fotografii, cu descriereainstalatiilor unde erau fabricate arme nucleare. Aceasta "scurgere"de informatii produsese mari prejudicii strategiei militare sipolitice a statului evreu si echilibrului international, motivpentru care Vanunu a fost condamnat pentru tradare si spionaj la 18ani de inchisoare. La eliberarea sa, in 2004, Vanunu a declarat canu credea ca "tanara fata" cu care petrecuse o saptamana la Romaera agenta Mossad.

Agenta si ministru
Si cariera in Mossad a unuia dintre cei mai importanti politicienidin Israel, Tzipi Livni, conducatoarea Partidului Kadima, fostaministru de Externe, desemnata, in 2008, sa formeze un nou guvernsi devenita, in 2009, lider al opozitiei, a constituit multa vremeun secret. Abia in 2002, unele cotidiane din Marea Britanie auincercat sa facut lumina in acest caz.
Livni a facut parte din elita Mossad-ului, participand ladesfasurarea operatiei "Mania lui Dumnezeu" (cunoscuta si subnumele de cod "Baioneta") care urmarea pedepsirea teroristilor, maiales a celor din organizatia "Septembrie Negru" care atentasera laviata unor cetateni israelieni. Livni si-a inceput activitateainformativa la Paris, oras care, inca de la Razboiul de Sase Ziledin 1967, era o baza importanta pentru Mossad, participand la uneleactiuni impotriva factiunilor palestiniene, dar si a unor oameni destiinta irakieni si egipteni.
Livni isi da demisia din Mossad in august 1983, dorind sa isiincheie studiile si sa se lanseze in activitatea politica.
Referindu-se la perioada in care a desfasurat activitati operative,presa britanica o numeste pe Livni "agenta singuratica", "agenta deschimb".

O agenta… cvadrupla
Din aceasta "galerie a spioanelor din timpul Razboiului Rece", inrandul carora s-au numarat agente cu performante informative deexceptie, nu poate lipsi aceea care a inregistrat un adevarat"record". Intr-adevar, chinezoaica Hu Simeng a reusit performanta,probabil unica in analele spionajului, de a "colabora" cuserviciile de informatii din nu mai putin de patru tari! Eaactionat in tandem cu sotul sau, est-germanul Horst Gasde, pe careil cunoscuse in timp ce acesta urma cursuri de limba chineza laUniversitatea din Beijing. Urmandu-si sotul, Hu Simeng, esteangajata ca profesor de limbi straine la Universitatea "Humboldt"din Berlinul de Est. Recrutata de STASI, ea "se specializeaza" caspioana in cadrul comunitatii chineze din R.D. Germana, mai ales adiplomatilor. Comanditari sai nu stiau ca Hu Simeng fusese dejarecrutata de serviciul de spionaj al Chinei comuniste. Daca tinemseama de faptul ca STASI colabora strans cu KGB, se poate consideraca Hu Simeng actiona si pentru aceasta agentie.
Prin 1978, apare si cel de al patrulea "partener", CIA, care seafla intr-un deficit de informatii in R.D. Germana.
Greu de crezut, dar acest "joc" a durat inca zece ani, "doamna dechiosc", cum era numita Hu Simeng, pentru ca isi depuneainformatiile pentru americani la un chiosc din Berlinul de Vest,nefiind demascata decat dupa 1990, cand dosarele de informatori aiSTASI au fost preluate de serviciul de informatii vest-german.Bineinteles ca acesta a transmis "noutatile" la Langley, sediulCIA.

Dr. Alexandru Popescu,istoric,etnograf si diplomat, a studiat la Universitatea din Bucuresti si,ca bursier al Fundatiei Alexander von Humboldt, la cea din Bonn,unde a obtinut titlul de doctor. In perioada 1966-1990, a activatca cercetator stiintific la Institutul de Etnografie si Folclor alAcademiei Romane. Din 1990, a facut parte din corpul diplomatic,indeplinind functia de atasat cultural al Ambasadelor Romaniei inGermania, Austria si Finlanda, precum si pe aceea de directoradjunct al Directiei Culturale din M.A.E. Este autorul a 24 devolume aparute in tara si peste hotare, a 35 de studii stiintificesi a sute de articole. A sustinut cursuri si conferinte launiversitati din Romania, Germania, Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO