Ziarul de Duminică

Dicţionar universal al spionilor (VI). H de la Hemingway/ de dr. Alexandru Popescu

Dicţionar universal al spionilor (VI). H de la Hemingway/ de dr. Alexandru Popescu

Autor: Dr. Alexandru Popescu

07.10.2010, 23:40 65

Intenţia autorului, istoric, etnolog şi diplomat, este de aoferi un instrument de lucru pentru specialiştii activităţilorinformative, ca şi pentru istorici, politologi, sociologi, şi un"ghid" în "lumea spionajului" adresat unui public larg, interesat,dincolo de clişee, mistificări şi exagerări, de trecutul, dar şi deprezentul, probabil şi de viitorul unui domeniu care se împleteşteatât de intim, uneori insesizabil, cu istoria şi existenţa noastrăcotidiană…

H.

HAIDUCU, Pavel (1948-?) ("Vişan"), agent CIE în Franţa, defectorîn perioada războiului rece. Este trimis de CIE, în 1976, înFranţa, unde dobândeşte cetăţenia acestei ţări şi devine om deafaceri. Misiunea sa principală era spionajul ştiinţific şitehnologic, domeniu în care a furnizat CIE date în legătură cuinstalaţiile atomice, sateliţii spaţiali, motoarele supertanculuivest-german "Leopard II" şi elicopterul francez "Puma". A livratinformaţii şi "Comisiei D" a KGB, care coordona activitateareţelelor de spionaj organizate de statele socialiste. "Ruptura" înactivitatea informativă a lui H., de care, de fapt, de la un momentdat, avea cunoştinţă şi serviciul francez de contraspionaj, esteprodusă de sarcina pe care o primeşte, în 1982, de a-i suprima pedoi din cei mai activi dizidenţi români: Paul Goma şi VirgilTănase. În ceea ce-l priveşte pe primul, este înscenată, chiar cuasentimentul preşedintelui Mittereand, "dispariţia" sa, care să deaimpresia şefilor spionajului român şi lui Ceauşescu, care ordonasepersonal aceste acte, că sarcina fusese îndeplinită. În legătură cuVirgil Tănase, este organizată, desigur prin conlucrarea cuserviciile franceze şi austriece, o "capcană" la Viena, convorbireacu agenţii CIE fiind imprimată. Ca urmare, are loc declanşarea unuiscandal internaţional, căderea unor agenţi şi înlocuirea unorpersoane din conducerea spionajului românesc. De asemenea, caurmare a acestui "caz", la solicitarea preşedintelui Mitterrand,este amânată vizita preşedintelui Ceauşescu în Franţa. După ce îşiîncetează activitatea informativă, H. trăieşte sub un nume deîmprumut (Forrestier) şi cu domiciliu secret în Franţa. În 1984,publică volumul "J'ai Refusé De Tuer".

HALL, Ted (1925-1999) ("Mlad"), fizician,"spion atomic" pentruURSS în SUA în al doilea război mondial. După unele mărturii, eraconsiderat un "fizician genial". Face parte din echipa"Proiectulului Manhattan". A fost principalul agent care a furnizatURSS planul bombei atomice în 1944, precum şi numele celor maiimportanţi fizicieni care au lucrat la proiect. Deşi demascat, nueste condamnat. Într-un interviu, arată că a acţionat din"convingere".

HALL, Virginia (1906 - 1982) ("Marie Monin", "Germaine","Diane", "Camille"), agentă pentru Anglia (SOE) în al doilea războimondial. A fost considerată chiar de Gestapo "cea mai periculoasădintre spioanele Aliaţilor", iar de unul dintre biografii săi osocoteşte "cea mai mare spioană a Americii". Se înrolează în SOE şieste trimisă în teritoriul controlat de guvernul de la Vichy, undecoordonează grupele de Rezistenţă. După ce şi acest teritoriu esteocupat de Germania în 1942, H. acţionează pentru SOE în Spania.După război, activează în cadrul CIA.

HALPERIN, Maurice Hyman (1906-1995), diplomat, profesor, agentpentru URSS (NKVD) în al doilea război mondial. Deşi era membru alPartidului Comunist al Statelor Unite, reuşeşte, în 1941, să fieangajat la OSS. Pune la dispoziţia spionajului sovietic informaţiidin diferite părţi ale lumii, mai ales din domeniul diplomatic,între care unele referitoare la România. Dezinformează OSS prinrapoarte false, referitoare mai ales la URSS. În 1953, estedemascat, dar reuşeşte să fugă în URSS şi apoi în Cuba.

HAMBLETON, Hugh (1922-), profesor canadian, spion pentru URSS(KGB) în perioada războiului rece. Transmite o mare cantitate dedocumente cu caracter militar din interiorul NATO. Este demascatabia în 1979 şi condamnat la 10 ani închisoare. A afirmat că nu afost niciodată plătit, dar, de fapt primise bani de la KGB.

HANSSEN, Robert Philip (1944-), agent FBI, spion pentruURSS/Rusia în perioada războiului rece. Timp de 21 ani, până laarestarea sa în februarie 2001, a fost agent infiltrat ("cârtiţă")KGB în FBI. A informat despre agenţii SUA din interiorulserviciilor de informaţii sovietice care, ca urmare, au fostexecutaţi. După o întrerupere, îşi reia activitatea informativăpentru Federaţia Rusă. Este demascat la capătul unor investigaţiiîndelungate. Amploarea trădării lui Hanssen reiese din faptul că,după arestarea sa, guvernul american a cerut retragerea din SUA a50 de cetăţeni sovietici, între care numeroşi diplomaţi.

HARARI, Mike (1927-), ofiţer Mossad, agent pentru Israel îndiferite ţări în perioada războiului rece. A condus echipa care arealizat "Operaţiunea Mânia lui Dumnezeu" de pedepsire ateroriştilor palestinieni care au participat la răpirea şiasasinarea sportivilor israelieni în timpul Olimpiadei de laMünchen (1972), ca şi la alte operaţiuni, între care eliberareaostaticilor, majoritatea cetăţeni israelieni, capturaţi deterorişti arabi pe aeroportul de la Entebbe (Uganda), în 1976.

HARVEY, William King (1915-1976), agent CIA în diferite ţări înperioada războiului rece. În 1952, H. a proiectat "OperaţineaTunelul din Berlin" care avea drept scop interceptareacomunicaţiilor secrete ale URSS. Din ordinul preşedintelui J.F.Kennedy, H. a pregătit operaţiunea de asasinare a lui Fidel Castro,care a eşuat. Pasiunea sa pentru băutură şi tendinţele deinsubordonare l-au făcut pe H. să demisioneze din CIA în 1969.

HEIFETZ, Grigori (?-1953) (Brown), agent GPU/NKVD în SUA înperioada interbelică şi al doilea război mondial. În 1938, estetrimis de NKVD în SUA sub acoperire diplomatică, cu sarcina deaduna informaţii despre progresele tehnologice din această ţară,aducând o contribuţie importantă la crearea reţelei de "spioniatomici". Înlesneşte agentei Elisabetei Zarubina contactareasavantului Robert Oppenheimer, ca şi integrarea agentului KlausFuchs în "Proiectul Manhattan". După întoarcerea în URSS, suferărepresiunile lui Stalin împotriva persoanelor de origineevreiască.

HEMINGWAY, Ernest (1898-1961), scriitor, jurnalist, agentocazional pentru SUA în al doilea război mondial. În timpulprezenţei sale în Războiul Civil din Spania (1936-1939), se pune înlegătură cu serviciul de informaţii al marinei americane (ONI).Întreprinde un lung voiaj în Pacific, adunând informaţii despreiminenţa unui atac japonez împotriva SUA. Stabilit în Cuba,informează despre existenţa unei "Coloane V" fasciste în aceastăţară. Organizează, pe cont propriu, o flotilă de mici ambarcaţiunicare supraveghează coastele Cubei, Pretinde că este cel care a pusîn circulaţie termenul de "Coloana V" , desemnând reţele de agenţistrăini într-o anumită ţară.

HERNU, Charles (1923-1990), politician francez, agent pentruURSS (KGB) în perioada războiului rece. A îndeplinit şi funcţia deministru al Apărării (1981-1985), spionând în această perioadăpentru KGB. Demascarea sa a avut loc ca urmare a unor documente dinArhiva Securităţii puse la dispoziţia contraspionajului francez deMihai Caraman, după 1990.

HISS, Alger (1869-1924), ("Ales"), diplomat, agent pentru URSSîn SUA în perioada interbelică şi al doilea război mondial. Făcândparte din Departamentul de Stat (Ministerul de Externe), din alteorganisme guvernamentale şi informative, este acuzat de WhittakerChambers că a fost membru al partidului comunist şi agent pentruURSS încă din 1935. Neagă acuzaţia, care însă va fi conformată defoşti agenţi sovietici în SUA. Este condamnat în 1950.

HOLLIS, Roger, sir (1905-1973), director MI5, agent pentru URSSîn perioada războiului rece. În timpul unei călătorii în URSS, esteposibil să fi fost recrutat de spionajul sovietic. Este integrat înMI5 în 1939. Are contacte cu agenţii sovietici Richard Sorge, AgnesSmedley, iar, în 1965, devine director al MI5. După 1980, apar oserie de informaţii referitoare la posibilitatea ca H. să fi fostagent dublu, avertizându-l pe Kim Philby despre faptul că eurmărit. Ascunde guvernului Marii Britanii informaţii referitoarela spionajul sovietic din această ţară.

HOPKINS, Harry Lloyd (1890-1946) ("Agentul 19"), consilier alpreşedintelui F.D.
Roosevelt, presupus agent pentru URSS în al doilea război mondial.Domeniul în care a jucat un rol decisiv a fost acela al politiciiexterne, al relaţiilor diplomatice ale SUA, acţionând ca emisarpersonal al preşedintelui, "ambasador" itinerant. Opiniile saleprivitoare la URSS au jucat un rol important în orientareapreşedintelui F.D. Roosevelt. Considera că,după război, RusiaSovietică urma să devină una dintre cele mai mari puteri ale lumii.Pentru acest motiv, Statele Unite si Rusia trebuiau să fieprietene. Aprecia că "este ridicol să se considere că Stalin esteun comunist. El este un naţionalist rus". Potrivit unor informaţiirezultate după război, din "operaţiunea Venona" a reieşit că H. afost agent informator pentru URSS sub numele de cod "Agentul 19".Aceste informaţii au fost completate de o serie de documente din"Arhiva Mitrohin". Astfel, în cursul tratativelor din 1941 pentrulegea "Land-Lease" privind livrarea de arme către viitorii aliaţi,H. este de acord să se pună la dispoziţia sovieticilor uraniu, înciuda protestelor reprezentanţilor armatei americane. De asemenea,este de menţionat o discuţie a lui H. la Ambasada URSS de laWashington, ocazie cu care el i-a informat pe diplomaţii sovieticică întâlnirea dintre un reprezentant al misiunii cu un membru alPartidului Comunist din SUA, în cursul căreia îi fusese înmânatăacestuia o sumă de bani, fusese înregistrată de contraspionajulamerican. Există de asemenea mărturii după care H. a pus ladispoziţia Moscovei informaţii nu numai prin intermediul ambasadei,ci şi pe alte canale, deci prin intermediul unor agenţisovietici.".

HOSTLER, Charles (1920-), agent OSS în România în al doilearăzboi mondial. A fost trimis, ca şef al misiunii OSS, în iulie1945, în România, unde a participat la o serie de acţiuni, cum afost salvarea a 50 de persoane care se opuneau comunismului,refugiate în clădirea Ambasadei SUA. A fost ambasador în Bahrein întimpul Războiului din Golf.

HU Simeng, spioană chineză în RD Germană pentru patru agenţii deinformaţii în perioada războiului rece. După ce studiază laBeijing, se stabileşte în Berlinul de Est, fiind recrutată deStasi. De fapt, fusese deja recrutată de serviciul de spionaj alChinei comuniste. Informaţiile obţinute ajungeau, prin Stasi, şi laKGB, având o importanţă deosebită în condiţiile conflictuluisino-sovietic. În 1978, acceptă să fie recrutată şi de CIA,furnizând americanilor informaţii "preparate" de Stasi, despionajul chinez şi de KGB. În cele din urmă, a fost demascată după1990, când dosarele de informatori ai Stasi au fost preluate deserviciul de informaţii vest-german şi transmise CIA.

HUNT, Everette Howard, Jr. (1918-2007), ofiţer CIA, agent înţări sud-americane în perioada războiului rece. După ce aparticipat la pregătirea atacului forţelor cubanezilor din exilîmpotriva guvernului Fidel Castro (1961), care s-a soldat cu uneşec, a îndeplinit funcţia de şef al staţiunii CIA în America deSud. A existat presupunerea, sprijinită şi pe unele documente din"Arhiva Mitrohin", că a fost în legătură, la Mexico City, cu LeeHarvey Oswald, asasinul preşedintelui J.F. Kennedy (22 noiembrie1963). Devine consilier al preşedintelui Richard Nixon şi esteimplicat în "Afacerea Watergate" (1972), vizând sustragerea deinformaţii din interiorul Partidului Democrat, care a dus lademisia preşedintelui. Este audiat de diferite comitete careanchetau asasinarea lui Kennedy, susţinând că, în general, acestasasinat s-a încadrat într-un complot. În 2007, îi apare volumulautobiografic "American spy: my secret history in the CIA,Watergate, and beyond".

Din volumul în curs de apariţie la Editura Meronia.


In imagini: 1. Alger Hiss; 2. Harry Hopkins

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO