Ziarul de Duminică

Dialog între Credinţă şi Raţiune/ de Ziarul de duminică

Dialog între Credinţă şi Raţiune/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

10.10.2013, 23:55 76

Mihail Neamţu

Credinţă şi Raţiune – Dialoguri, Contradicţii, Împăcări

Editura Lumea Credinţei

Volumul cuprinde interviuri realizate de Mihail Neamţu cu personalitati ale culturii europene si nord-americane, teologi, filosofi, istorici: Andrew Louth, Hugo Tristram Engelhardt jr., Andrei Plesu, Jean-Luc Marion, Sorin Antohi, Ilaria Ramelli, Bogdan Bucur. Interlocutorii alesi de Mihail Neamtu - fie ei romani sau de alte neamuri - sunt personalitati de formatie teologica sau intelectuali cu vast exercitiu  umanistic. Cartea nu ascunde un manual, nici un tratat si cu atat mai putin un catehism sau un demers prozelitistic. Ea isi tine fagaduiala afisata pe coperta: un sir de dialoguri vii intre oameni care nu asupresc inteligenta cititorului cu imperative dogmatice, preferand sa-si defineasca mult mai discret propriul  credo, in normala desfasurare a drumului printre  lecturi, experiente, pozitionari conceptuale si chestionari de sine. Raportul credinte-ratiune include, transcende, se divide, accepta rand pe rand controversa, concilierea si telescopajul critic. Oricine a reflectat, traind o cautare religioasa, ori a cautat raspunsuri la intrebarea  ”pe cel care il putem cunoaste mai bine pe Dumnezeu” se va regasi aici, redescoperindu-si simultan intuitiile si deceptiile, dar si momente fericite sau temeiurile de acuma asumate. (Teodor Baconschi)

Mihail Neamţu (n. 1978, Făgăraş) este un teolog, eseist şi politician român.  A absolvit studiile liceale la Arad (1992-1996); licenţiat în filosofie (2000) şi teologie ortodoxă (2005) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Student Erasmus la Universitatea Ludwig Maximilian din München (2000-2001). Master of Arts în patristică la University of Durham (2002) în Marea Britanie. Research Fellow (2005-2006) & Guest of the Rector, New Europe College (2006-2007). Doctorat în teologie la King’s College London (Universitatea din Londra) cu o teză despre “The Nicene Christ and Desert Eschatology” (2008). Studii post-universitare la Washington DC. Membru fondator şi preşedinte al Partidului Noua Republică. Până la această carte a mai publicat: „Zeitgeist. Tipare culturale şi conflicte ideologice”, „Povara libertăţii. Antiteze, paradigme şi biografii moderne”, „Verbul ca fotografie. Dizidenţe culturale şi comentarii politice”, „Elegii conservatoare. Reflecţii est-europene despre religie şi societate”,  „Bufniţa din dărâmături. Insomnii teologice”, „Gramatica Ortodoxiei. Tradiţia după modernitate”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO