Ziarul de Duminică

Despre tiparele şi ciclurile istorice

Despre tiparele şi ciclurile istorice

Autor: Ziarul de Duminica

16.03.2011, 13:30 37

"O carte de istorie a lumii ne oferă ocazia de a ne opri în locşi de a privi în urmă. Este o şansă de a discerne tiparele şiciclurile mari, mai puţin vizibile în lucrările de istorie limitatela o anumită epocă. Iar atunci când privim înapoi, încep să devinăvizibile paralele surprinzătoare. Vedem aceleaşi teme universaledesfăşurându-se în perioade şi în locuri foarte diferite. În 300 depagini, această carte ne prezintă istoria lumii de la începuturilesale în Africa, în urmă cu şase sau şapte milioane de ani, până lalumea complexă, globalizată, din primul deceniu al secolului alXXI-lea."

Prin ce se distinge acest volum?* Peste 350 de ilustraţiiadecvate, 114 tabele cronologice, numeroase casete, cronologiaistoriei lumii. Dar mai ales scurte poveşti interesante, cu multeconflicte şi intrigi, despre câştigarea şi pierderea puterii,despre crearea şi dispariţia unor mari imperii.
Fireşte, nu veţi găsi detalii, nu apar multe dintre fapteleistorice pe care le cunoaştem deja, despre altele informaţiile nise par firave, dar pentru tinerii care vor să afle câte ceva, să-şifacă măcar o idee despre cum a evoluat omul pe planetă şi despreciclurile mari ale istoriei, cum spunea autorul în cuvântulînainte, "Scurta istorie a lumii" este o excelentă lectură. "Oriceîi rezervă viitorul speciei umane - îşi încheie Woolf cartea -,este evident că ne aflăm într-o perioadă fluidă, în care modurilede viaţă tradiţionale sunt ameninţate de globalizare, schimbări demediu şi creştere demografică. Aşa cum o poate arăta orice studiude istorie mondială, structurile politice, sociale şi economice sepot schimba, însă fundamentele societăţii vor rămâne întotdeaunaaceleaşi."
*) Alex Woolf - Scurtă istorie a lumii din preistorie pânăîn zilele noastre, Editura Corint. Traducere de IrinaCostea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO