Ziarul de Duminică

De unde se inspiră dr. House?/ de Ziarul de duminică

De unde se inspiră dr. House?/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

08.07.2011, 00:01 114

Lisa Sanders

Fiecare pacient spune o poveste

Enigme medicale şi arta de a formula diagnostice

Editura Trei

Traducere din engleză de Ciprian Şiulea. Niciodată, în toatăistoria umanităţii, medicii n-au avut la dispoziţie cunoştinţele,instrumentele şi abilităţile de care dispun astăzi pentru a pune undiagnostic. Şi totuşi, se comit erori, se ratează diagnostice.Simptome sau teste sunt greşit interpretate, deşi medicina dinzilele noastre are la dispoziţie aparatură de ultimă oră. Carteaaceasta prezintă o serie de cazuri dificile, în care stabilireadiagnosticului ajunge să fie o adevărată intrigă poliţistă, cazuriîn care medicii având în grijă pacienţi aflaţi pe moarte sausuferind de boli rare sunt realmente descumpăniţi. În Fiecarepacient spune o poveste, Dr. Lisa Sanders vorbeşte despredrama doctorilor care luptă să rezolve aceste complicate dilememedicale, pentru că, în fond, a găsi diagnosticul exact este o artăa cărei miză este salvarea vieţii. Diagnosticele greşite suntvinovate pentru 17% din erorile medicale. Un bun diagnostician -aşa cum este Dr. House - se pricepe la enigme; foloseşte o arielargă de abilităţi, inclusiv arta de mult uitată a examinăriifizice, pentru a rezolva misterul bolii. Cartea aceasta are ritmulalert şi captivant al unui roman poliţist. Pe lângă capacitatea eiînnăscută de a rezolva cazuri dificile, Lisa Sanders se bazează şipe experienţa ei de medic internist, scriitor şi consultant alserialului Dr. House.

Lisa Sanders este lector la Şcoala de Medicină,Universitatea Yale, şi profesor în programul Yale's Primary CareInternal Medicine Residency. Deţine o rubrică foarte populară înThe New York Times Magazine, care a stat la bazacelebrului serial de televiziune Dr. House.

Thomas A. Harris

Eu sunt OK. Tu eşti OK

Editura Trei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO