De unde se inspiră dr. House?/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 08.07.2011

Lisa Sanders

Fiecare pacient spune o poveste

Enigme medicale şi arta de a formula diagnostice

Editura Trei

Traducere din engleză de Ciprian Şiulea. Niciodată, în toată istoria umanităţii, medicii n-au avut la dispoziţie cunoştinţele, instrumentele şi abilităţile de care dispun astăzi pentru a pune un diagnostic. Şi totuşi, se comit erori, se ratează diagnostice. Simptome sau teste sunt greşit interpretate, deşi medicina din zilele noastre are la dispoziţie aparatură de ultimă oră. Cartea aceasta prezintă o serie de cazuri dificile, în care stabilirea diagnosticului ajunge să fie o adevărată intrigă poliţistă, cazuri în care medicii având în grijă pacienţi aflaţi pe moarte sau suferind de boli rare sunt realmente descumpăniţi. În Fiecare pacient spune o poveste, Dr. Lisa Sanders vorbeşte despre drama doctorilor care luptă să rezolve aceste complicate dileme medicale, pentru că, în fond, a găsi diagnosticul exact este o artă a cărei miză este salvarea vieţii. Diagnosticele greşite sunt vinovate pentru 17% din erorile medicale. Un bun diagnostician - aşa cum este Dr. House - se pricepe la enigme; foloseşte o arie largă de abilităţi, inclusiv arta de mult uitată a examinării fizice, pentru a rezolva misterul bolii. Cartea aceasta are ritmul alert şi captivant al unui roman poliţist. Pe lângă capacitatea ei înnăscută de a rezolva cazuri dificile, Lisa Sanders se bazează şi pe experienţa ei de medic internist, scriitor şi consultant al serialului Dr. House.

Lisa Sanders este lector la Şcoala de Medicină, Universitatea Yale, şi profesor în programul Yale's Primary Care Internal Medicine Residency. Deţine o rubrică foarte populară în The New York Times Magazine, care a stat la baza celebrului serial de televiziune Dr. House.

Thomas A. Harris

Eu sunt OK. Tu eşti OK

Editura Trei

Traducere din engleză de Ioana Bădulescu. Peste 15 milioane de exemplare din această carte au fost vândute în toată lumea. Încă din primii ani de viaţă, adoptăm o anumită "poziţie de viaţă" faţă de noi şi faţă de ceilalţi. Majoritatea, chiar şi cei cu o copilărie fericită, acţionează din poziţia "Eu nu sunt OK - Tu eşti OK", susţine Thomas A. Harris. Plecând de la cele trei stări ale eului din analiza tranzacţională, psihiatrul american demonstrează în ce fel această "poziţie de viaţă" negativă contaminează Adultul raţional, făcându-ne vulnerabili în faţa Copilului impulsiv şi a Părintelui hipercritic. Mai departe, autorul ne arată în ce fel putem reface echilibrul sănătos dintre aceste trei stări ale personalităţii, devenind liberi, satisfăcuţi şi OK cu noi înşine şi cu ceilalţi.

"Îi sunt recunoscător doctorului Harris, pentru că a făcut un lucru de care era absolută nevoie. În această carte a clarificat principiile analizei tranzacţionale cu exemple convingătoare şi uşor de înţeles şi le-a legat, cu atenţie şi talent, de cercetări mai largi, precum cele din domeniul eticii." spune Eric Berne. "Analiza tranzacţională le oferă pacienţilor un instrument pe care pot să-l folosească oricând. Oamenii nu trebuie să fie «bolnavi» ca să beneficieze de el. Este o experienţă extrem de satisfăcătoare să vezi cum pacienţii încep să se schimbe odată cu cu prima şedinţă de terapie şi cum se simt bine, cresc şi se rup de tirania trecutului".

Thomas A. Harris(1910-1995) s-a format iniţial în psihanaliză sub tutela lui Harry Stack Sullivan, după care a devenit cel mai cunoscut popularizator al analizei tranzacţionale iniţiate de Eric Berne. A lucrat ca psihiatru în forţele navale americane şi a predat la Universitatea din Arkansas.