Ziarul de Duminică

De rasfoit. Colectia toamna-iarna

03.12.2004, 00:00 18



"Mana care framanta cartea" ar putea fi titlul (imprumutat de la Aurelia Mocanu) al insolitei colectii olandeze de carte, prezentata intre 16 noiembrie - 14 decembrie la unagaleria, spatiul expozitional al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti.



Intampinata initial cu timiditate, propunerea designerului Dinu Dumbravician, profesor la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, de a prezenta publicului larg un fond de 600 de carti-obiect, primit gratie prieteniei lui Piet Gerards (designer olandez) si a altor institutii din Olanda si Germania, s-a dovedit inca din seara vernisajului "o idee cu coperti tari".



Este inutil sa incercam a explica aici criteriile de selectie potrivit carora s-a alcatuit aceasta donatie; publicate recent sau nu, "obiectele de rasfoit" prezentate la unagaleria acopera o plaja larga de domenii, de la cartea de arta la beletristica ori de la manualul didactic la literatura pentru copiii. In aceeasi masura, colectia cuprinde "carti despre carti", studii si cercetari asupra artei (tipo)grafice, cu atat mai mult cu cat cei care s-au implicat in aceasta donatie (la invitatia lui Piet Gerards) sunt profesionisti ai "book design-ului". Multe dintre personajele acestei colectii olandeze au fost premiate in cadrul festivalurilor internationale si al concursurilor de design de carte; prin urmare, vizitand unagaleria, lasati ochiul sa alerge vesel printre obiecte.



Studentii anului doi (dar nu numai) ai sectiei de design au participat la acest proiect prin rezolvarea grafica a unui gand; s-au nascut astfel aproape douazeci de propuneri de afise ale expozitiei (in galerie, panotate cuminte), imaginea lor fiind totodata multiplicata sub forma unor invitatii tip carte postala. Exercitiul "poster design" a fost de aceasta data unul liber, de aici si surpriza sintezelor text-imagine ori buna intuitie a unui canal stilistic propriu familiei olandeze de grafica de carte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO