Ziarul de Duminică

De la mozaicurile veneţiene la dovlecii bistriţeni

De la mozaicurile veneţiene la dovlecii bistriţeni

Autor: Ziarul de Duminica

06.04.2012, 00:00 125

Fragmente rostuite

Vineri, 6 aprilie, orele 18.30, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va fi inaugurată expoziţia de pictură "Fragmente rostuite" (foto 1) de Adina Plugaru, bursier "Nicolae Iorga". Expoziţia va prezenta publicului lucrările realizate de Adina Plugaru în perioada stagiului său de bursă (2010-2012) şi va rămâne deschisă până pe 6 mai.

Manifestarea face parte din tradiţia IRCCU Veneţia de a organiza bursierilor "Nicolae Iorga" un proiect propus de către aceştia, în cadrul stagiului de bursă.

Picturile Adinei Plugaru creează un mozaic al memoriei, în care sunt prinse frânturi de experienţă devenite amintiri, esenţializate şi încorporate în forme simbolice, rezistente la trecerea timpului. Aşa cum mărturiseşte autoarea însăşi, "lucrările mele sunt fragmente cu rol de mărturii ale memoriei mele. O memorie transfigurată de o trecere în atemporal, de o continuă transformare prin decantare, dar recreată din spaţii rupte şi plasate în cadre noi. Deconstruite şi reconstruite la nivel de imagine printr-un discurs în care forma, perspectiva, organizarea spaţiului compoziţional şi culoarea sunt simboluri cu rol de narator".

Elementul unificator în lucrările Adinei Plugaru este mozaicul veneţian: fie reprezentat ca atare, fie alterat la nivel de percepţie. Întocmai unui mozaic, fragmentele Adinei nu sunt simple părţi dintr-un întreg, ci găsesc un nou sens. Explicite sau implicite, simbolurile ce revin în compoziţiile sale (mărul, masa, peştii, farfuria) trimit la interacţiuni umane, invitând vizitatorul să le reinterpreteze şi să-şi imagineze istoriile lor ascunse.

Adina Plugaru este absolventă a Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universităţii de Arte Bucureşti, secţia pictură, clasa Ştefan Câlţia. Între 2007-2009 a fost preparator la aceeaşi universitate. Din 2010 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi bursier "Nicolae Iorga" la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Cu mâinile până la cot în arta contemporană

Galeria AnnArt a lansat un program nou pentru elevi mari şi mici: În_Miezul_Artei Î Hands-On Arts. Programul oferă şcolilor interesate o completare alternativă a studiului în domeniul artelor vizuale prin acces direct la arta contemporană românească. Elevii cu vârste între 8 şi 18 ani sunt invitaţi să vadă expoziţiile de la AnnArt şi să se întâlnească cu artistul ale cărui lucrări se află în expunere. Sensul acestor întâlniri este să îi inspire pe copii să fie în largul lor în preajma artei, curioşi să vadă cât mai mult şi cât mai felurit - liberi să le placă sau nu, obişnuiţi cu ideea să spună ce cred şi ce simt, doritori şi încrezători să înveţe şi din cărţi şi din propria lor experienţă.

Programul-pilot a început în contextul expoziţiei de pictură Shadows a lui Francisc Chiuariu (foto 2). Artistul s-a întâlnit cu un grup de elevi, însoţiţi de profesorii lor, de la Şcoala Generală nr. 19 Tudor Arghezi, Şcoala Britanică şi Liceul Tonitza. "Am parcurs expoziţia înconjurat de copii; le-am povestit despre ideea din spatele lucrărilor cu umbre lucioase şi de ce pictez acum pe backlit, ca un pictor-fotograf şi cum am inventat acest nou limbaj plastic. Copiii au vrut să ştie cât timp îmi ia să fac o lucrare ca asta, cum pictez pe spate când de fapt nu văd ce iese pe faţă, dacă vor mai putea veni la galeria AnnArt şi cu părinţii, cum de stau culorile pe suprafaţa asta lucioasă, dacă am vândut vreo lucrare şi cam cât costă aia cu fata cu rolele. (Francisc Chiuariu)

"Copiii au fost foarte receptivi - i-au aratat şi ei lui Francisc lucrări de-ale lor, au făcut poze cu lucrările sale, i-au cerut autograf, şi au anunţat că ne vor da 'like' pe Facebook.

Ziua ne-a depăşit aşteptările - o fetiţă din clasa a VI a de la Tonitza mi-a spus, la ureche : Sunt fericită, nu mai vreau să plec de aici!" (Gabriela Massaci, director programe AnnArt)

Marcel Luşe, Marta Palii, Silviu Pavel

Galeria Art Yourself a deschis ieri, 5 aprile 2012, expoziţiile "Tradiţii" (solo show Marcel Lupşe), "Fericirea ca paradox" (solo show Marta Palii) şi "Serii" (solo show Silviu Pavel) (foto 3).

"Tradiţii", este o expoziţie construită în jurul Florilor de Leac, imagini pe care Marcel Lupşe le-a împrumutat din imaginarul Evului Mediu şi le-a reinterpretat într-o plastică a zilelor noastre. Compoziţii care uimesc prin minimalismul lor, acorduri cromatice care aduc linişte sufletească, şi - din când în când, discrete - mesaje care ne adâncesc în meditaţie: aşa s-ar putea rezuma, în doar trei idei, această serie a deja reputatului bistriţean. Grădinile şi luminişurile Bistriţei, naturile statice cu mere şi dovleci, compoziţiile cu scai şi compoziţiile cu inflorescenţe întregesc harta acestei expoziţii. Curator Dragoş Farmazon. Expoziţia va fi deschisă până în data de 22 aprilie, la parterul Art Yourself Gallery.

"Fericirea ca paradox" este prima expoziţie personală a tinerei Marta Palii. Expoziţia problematizează socialismul, care a fost criticat pentru încercarea lui de a transforma oamenii în maşini care trebuiau să funcţioneze după un anumit program. În pofida acestei realităţi, oamenii sovietici erau mereu prezentaţi idilic, ca indivizi fericiţi şi mulţumiţi de modul lor de viaţă. Fericirea ca paradox vorbeşte despre această invenţie a manipulării: omul împlinit, roşu în obraji, mereu zâmbitor. Curator Dragoş Farmazon.

Expoziţia va fi deschisă până în data de 22 aprilie, la primul etaj al Art Yourself Gallery.

"Serii" este o expoziţie care pune la un loc mai multe cicluri ale fotografului Silviu Pavel. În fotografiile lui Silviu Pavel primul lucru care te atrage e un fel de "significant form", aceea combinaţie de tonuri şi geometrii despre care criticul de arta Bell Clarke spunea că se regăseşte în toate marile lucrări de artă, de la pictură până la arhitectură. Planuri suprapuse, scene suprarealiste, oameni în elementul lor, viaţa surprinsă dezarmant de natural de către un "outsider". Curator Ioana Miţu. Expoziţia va fi deschisă până în data de 22 aprilie, la ultimul nivel al Art Yourself Gallery.

Expoziţiile pot fi vizitate de marţi până sâmbătă între orele 12:00 şi 20:00, la sediul galeriei (str. Nicolae Ionescu 11, în proximitatea parcului Kiseleff).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO