Ziarul de Duminică

De ce imi place "Big Brother"

10.06.2003, 00:00 14



Raspunsul sec ar fi: pentru ca sunt (un piculet) voyeur... (Cine nu e?) Dar, pentru ca nu am cum umple ditamai "Pregenericul" cu un raspuns sec, iata si continuarea:



Intai de toate, nu mi se pare ca are vreun sens sa legi ceea ce se intampla acolo cu: romanul lui Orwell, totalitarismul comunist, sistemele de supraveghere capitaliste etc.



"Big Brother" este un (reality) show de televiziune conceput in conditii de libertate intr-o tara democratica (Olanda). Este un divertisment - nu o dictatura. Un format - nu o forma de constrangere. Seamana cu o inchisoare - dar "prizonierii" ei au intrat acolo de buna voie si nesiliti de nimeni. Duce "TV-supravegherea" pana la ultimele consecinte - dar erau consecintele logice ale unei societati de consum in care ultimul tabu (sexul in direct) trebuia doborat.



In al doilea rand, nu ma socheaza limbajul "obscen". Este limbajul de zi cu zi al celor mai multi dintre tineri, si ar fi o ipocrizie sa-l strecuram sub pres. Chiar daca CNA-ul face eforturi comice de a "sanitiza" audiovizualul de clipurile hip-hop, iar CNC-ul pune oprelisti penibile pe filmele romanesti in care se vorbeste ca-n viata, sper ca "trendul" asta va continua. (Va continua inevitabil, caci tinerii de astazi nu vor deveni niciodata incuiatii batrani de astazi.) In plus - si mai semnificativ chiar -, era cazul ca si in Romania sa se vorbeasca, odata si-odata, despre sex ca despre vreme! Cand i-am vazut pe taraneii de la Ro-mania (!) dandu-si cu parerea cum ca, vezi Doamne, cei din casa BB sunt "mult prea obsedati de sex, s-o faca, dar sa nu vorbeasca despre asta", iar chestia asta a fost aprobata si reluata de o telespectatoare cu voce afectata de intelectuala vexata, mi-am zis: Pai da, asta cam asa e, noi nu prea vorbim despre ce facem, ci doar despre ce nu facem... (valabil si pentru cei din casa BB!) Si daca ar face-o, si-apoi ar vorbi despre asta, hm?!...



In al treilea - si ultimul - rand, trebuie sa recunosc ca sunt curios sa vad ce mai zic, ce mai fac cei din casa. Nu-i inteleg pe cei ce sustin ca "nu se-ntampla nimic", ca "e-o plictiseala", ca "aia de-acolo nu sunt deloc interesanti" s.a.m.d.; eu "decupez", la fiecare transmisiune, momente mortale - replici, gesturi, reactii care apar & dispar fara urma in caruselul zilnic si pe care filmul-de-foarte-lung-metraj care este "Big Brother" le pastreaza intacte! Daca ajungi sa-i cunosti, constati ca nici unul dintre cei de acolo nu este cu totul anost, ca - desi exista exhibitionisti absoluti, lideri in domeniu, precum Iza sau Ernest - fiecare din ei are o poveste, o viata si-o trusa de machiaj care se imputineaza pe zi ce trece... Care este deosebirea intre "actorii" BB si Actorii din toate timpurile, care joaca mereu alte si alte roluri? Una foarte mica, de fapt: unii traiesc "paradoxul lui Diderot" in cunostinta de cauza, ceilalti - nu.



"Big Brother" nu este teatru, nu este cinema; este cate putin din amandoua. El reuseste - prelungit pana-n casele noastre de televiziune si Internet - sa ne aduca Viata mai aproape, in direct, 24 de ore din 24... Iar pentru asta sunt dispus sa ma zgaiesc la ecran oricat!



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO