Ziarul de Duminică

De ce avem nevoie de o revoluţie verde/ de Stelian Ţurlea

De ce avem nevoie de o revoluţie verde/ de Stelian Ţurlea
25.11.2010, 23:34 27
Thomas L. Friedman
Cald, plat şi aglomerat
De ce avem nevoie de o revoluţie verde şi cum putem schimbaviitorul într-o lume globalizată
Editura Polirom
Thomas Friedman a câştigat de trei ori Premiul Pulitzer pentruarticolele sale din "New York Times" - 1983, 1988 şi 2002 -, apublicat mai multe volume de eseuri, unele premiate, şi este foartecunoscut în lume, inclusiv la noi, prin traducerile cărţilor sale,între care "Lexus şi măslinul" a fost o revelaţie. Cartea de faţăeste din 2008 şi lansează o idee terifiantă - "Lumea devine caldă,plată şi aglomerată. Mai precis, încălzirea globală, extindereauimitoare a claselor de mijloc pe tot cuprinsul globului şiînmulţirea rapidă a populaţiei duc la diminuarea semnificativă astabilităţii planetei." Friedman analizează în detaliu cum am ajunsîn această situaţie, oferă 205 de modalităţi de a salva Pământul,se apleacă cu mare atenţie asupra celor doi poli, după părerea sa,China şi America. Concluziile lui se învârt în jurul ideii că omultrebuie să redefinească noţiunea de ecologie şi să se redescopere,în caz contrar riscând să se se alăture speciilor aflate pe cale dedispariţie. Dacă ne vom ridica la înălţimea acestor provocări, nunumai vom supravieţui, ci vom prospera într-o perioadă în carelumea va fi caldă, plată şi aglomerată.
"Un manifest fascinant, pe care ar trebui sa-l citeasca toatalumea, in special membrii Congresului si candidatii la preşedinţie"(The Boston Globe).

"Un semnal de alarmă, un apel la conştientizarea pericolelor sioportunităţilor unei lumi cu tot mai putine resurse... Cacipamintul devine din ce in ce mai cald si mai aglomerat, iar numarultot mai mare de computere si de oameni in continua miscare inseamnao competitie sporita pentru resurse, deci si emisii sporite de gazecu efect de sera. Daca nu actionam, in anul 2040, viata pe acestpamint ar putea fi undeva intre Waterworld si MadMax" (Newsweek).

Traducere de Laura Guţu şi Miruna Andriescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO