Ziarul de Duminică

Cum stam cu drepturile omului

Cum stam cu drepturile omului
18.07.2008, 00:00 21

Amnesty International e cea mai cunoscuta organizatie mondiala ocupata cu supravegherea manierei in care statele lumii respecta sau nu drepturile omului. Credibilitatea ei se sprijina pe o cultura interna exigenta, pe cercetari directe si pe publicarea unui "Raport anual" complet.

Carta acestor activitati riscante, laborioase si de considerabil impact ramane desigur "Declaratia Universala a Drepturilor Omului". Putem sa nu fim de acord cu idolatrizarea intelectuala sau etica a respectivului document. Putem crede ca el pretinde imposibilul, ca nu tine cont de specificitati si desfide nerealist varietatea situatiilor, a mijloacelor disponibile sau a definitiilor civilizationale. Dar nu putem subestima universalitatea aspiratiei umane catre un tip de societate in care cei puternici nu dispun, arbitrar, de viata, integritatea corporala si libertatile elementare ale cuiva. Drepturile fiecaruia dintre noi au fost candva, daca nu sunt chiar acum, incalcate cu aportul (voluntar sau incompetent) al "monstrului" Leviathan: justitie corupta, autoritati publice abuzive, politii sau armate de tot soiul, care folosesc argumentul fortei in locul celui juridic, moral, spiritual, umanitar. E adevarat ca nu exista drepturi realmente... "drepte" fara datorii si obligatii pe masura. E adevarat ca Amnesty International dimpreuna cu suratele sale de mai mica anvergura au capatat, in timp, deformatii profesionale vecine cu utopia.
Insa munca pe care voluntarii acestei cauze o indeplinesc pe toate meridianele ramane exemplara si trebuie salutata, admirata, incurajata.
Toate statele sunt criticate in Raportul Amnesty International, de vreme ce drepturile omului sunt incalcate pe toata planeta. Scuza oare generalitatea raului formele sale concrete de manifestare? Categoric, nu. Exista insa o scala foarte diversa de responsabilitati, de la statele care nu stiu sau nu vor sa devina mai exigente, prin politici publice menite sa le perfectioneze democratia, pana la statele criminale, care organizeaza genociduri si masacre sau care-si maltrateaza cetatenii pe scara larga.
La capitolul "Romania", Raportul Amnesty International pe 2008 surprinde cateva domenii vulnerabile: 1. Acuzatia unei presupuse complicitati ilegale in tranzitul spre SUA al teroristilor musulmani arestati de CIA. 2. Discriminarea impotriva populatiei rome. 3. Discriminarea pe motive de orientare sexuala. 4. Deficientele unor membri romani ai fortelor UNMIK stationate in Kosovo si diferite tratamente abuzive aplicate de politie unor detinuti in arest preventiv. 5. Tratamentul bolnavilor psihici. Nu comentez ce si cat e just din aceasta lista. Scurtimea ei arata ca situatia drepturilor omului in tara noastra s-a ameliorat extraordinar, fara ca nivelul atins sa fie neaparat suficient.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO