Ziarul de Duminică

Cum puteti asculta o... carte de afaceri

Cum puteti asculta o... carte de afaceri
08.08.2008, 17:55 116

Trebuie sa recunoasteti ca aveti mult mai putin timp liber decat v-ati fi dorit. Afacerile profitabile se pornesc de dimineata, discutiile cu partenerii se pot prelungi pana seara tarziu. Cand sa mai mergi la un spectacol, la o expozitie? Despre cititul unei carti de specialitate, ce sa mai vorbim...

Exact asa au rationat si cativa intreprinzatori clujeni care au infiintat anul trecut prima editura din Romania de carti audio pentru afaceri. Se numeste Cartio si, pana acum, a functionat doar pe internet, clientii cumparand cartile online, prin intermediul website-ului editurii (www.cartio.ro) si al unor librarii virtuale. Din luna mai, insa, audiocartile se gasesc si pe rafturile librariilor Humanitas si Diverta din toata tara, cat si la raioanele de carte ale hipermarketurilor.
Cartio are deja trei titluri pe piata. Prima aparitie a fost lucrarea lui Brian Tracy Cele 100 legi absolute ale succesului in afaceri, care se adreseaza, asa cum declara autorul, "oamenilor orientati spre cariera si dezvoltare". Cea de a doua carte, Panta, semnata de Seth Godin, reprezinta prima editare in limba romana a cartii The Dip, bestseller New York Times timp de patru saptamani consecutiv. Varianta in limba romana are 90 de minute si cuprinde integral textul originar. Seth Godin, autorul a noua carti care au schimbat modul in care lumea vede si aplica marketingul, scrie cel mai popular blog de marketing din lume, iar sloganul sub care isi construieste lucrarea spune totul: Invata cand sa renunti si cand sa perseverezi. Si tot el declara: Oamenii de succes renunta rapid, renunta des si, mai ales, renunta fara remuscari.
In fine, al treilea volum lansat recent apartine lui Andy Szekely, primul autor roman care publica o carte din domeniul dezvoltarii personale. Tactici de credibilizare instantanee se doreste un fel de manual al succesului si isi propune sa ii invete pe oamenii de afaceri, dar si pe politicieni, cum sa inspire incredere in orice situatie.
Cartea audio in lume...
Primele carti audio au aparut in 1932 in SUA, cu scopul de a veni in sprijinul persoanelor nevazatoare. Au urmat cartile audio pe teme de dezvoltare personala, publicate de Nightingale-Conant, prima editura care a ajuns la un milion de copii vandute dintr-un asemenea tip de lucrare. Inregistrarile audio semnate de Earl Nightingale cunosc si azi tiraje considerabile, fiind carti clasice in dezvoltarea personala. In prezent, conform Audio Publishers Association, un sfert din populatia Statelor Unite asculta carti, iar vanzarile pe 2006 au fost de circa 950 de milioane de dolari. Marile grupuri editoriale din lume, precum Random House, Penguin sau Simon & Schuster au departamente speciale pentru cartile audio.
...si in Romania
La noi, primele carti audio (de fapt discuri pe suport de vinil) au aparut prin anii '80, fiind povesti pentru copii. Deschizatori de drum in acest sens au fost Casa de discuri Electrecord, Casa Radio si, din 2003, Humanitas Multimedia, care a editat pana in prezent peste 70 de titluri. Humanitas Multimedia realizeaza carti audio in care fie autorii isi citesc propriile texte (printre cei mai bine vanduti fiind Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici si Andrei Plesu), fie actori cunoscuti (Adrian Pintea, Florin Pittis, Radu Beligan si multi altii) citesc fragmente din opere literare. La Bookfest-ul de la inceputul lunii iunie a.c., oferta Humanitas a inclus numeroase titluri de aceasta factura din domeniul eseisticii, beletristicii, poeziei si memorialisticii. In replica, editura clujeana Cartio s-a orientat exclusiv asupra lucrarilor de bussines si dezvoltare personala. Recent, revista Bussiness Magazin, in colaborare cu editura Curtea Veche au lansat, la randul lor, trei titluri de audiocarti din domeniul managementului, semnate de Edward de Bono, Wallace D. Wattles si Spencer Johanson.
*
Lucrurile nu se vor opri, cu siguranta, aici. Chiar daca ascultatul cartilor nu va inlocui niciodata cititul lor, lucrarile audio nefiind menite sa se substituie celor tiparite, viitorul cartilor inregistrate este unul promitator.
Nu este departe timpul cand ambuteiajele bucurestene nu va vor mai enerva, pentru ca veti putea continua preocuparile de afaceri chiar la volan. Din difuzoarele masinii dumneavoastra se va auzi lectura unui text consacrat managementului performant pe care il veti putea urmari in liniste pana ajungeti la destinatie. Auditie placuta!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO