Ziarul de Duminică

CULTURA URBANA / O gasca de celebri romani anonimi

CULTURA URBANA / O gasca de celebri romani anonimi

1. Radu Afrim, 2. Bogdan Aurescu, 3. Bogdan Dumitru, 4. Filip Buruiana

26.03.2009, 14:11 195

 
KulturForum Europa, asociatie intemeiata in 1992 de catre ministrul de Externe german Hans Dietrich Genscher, acorda anual o prestigioasa distinctie, menita sa recompenseze cea mai importanta personalitate sau institutie culturala europeana a momentului. Au fost astfel celebrati, pana acum, primarii oraselor Napoli, Barcelona si Viena, EBU (European Broadcasting Union), postul de televiziune 3sat, Fundatia pentru Cultura si Arta Istanbul, scriitorul Jeff Baron, Teatrul Josefstadt din Viena, presedintele Germaniei, Johannes Rau etc.
Ei, bine, Omul de cultura european al anului 2009 a fost declarat regizorul Radu Afrim, alaturi de Teatrul National din Timisoara.
Stiati, nu-i asa? Ati vazut si citit nenumarate stiri pe tema asta, ati urmarit cu sufletul la gura talk-show-uri dedicate performantei, amintind reusitele romanesti anterioare, de acelasi calibru, si punand in balanta excelenta imagine facuta Romaniei de catre astfel de oameni, cu imaginea proasta creata de infractorii fara frontiere. De altfel, Radu Afrim – care n-a ajuns aici peste noapte, ci are deja in spate o cariera – era demult un rasfatat al emisiunilor TV, aproape ca v-ati cam plictisit de el, nu?
Nu. Este si aceasta o stire culturala underground, asa cum Radu Afrim este un creator underground pentru cei mai multi dintre cititorii-privitorii romani de presa.
Stiti pentru ce au fost premiati? Pentru "valorizarea programatica a socialului in proiectele culturale ale Teatrului National din Timisoara si ale regizorului Radu Afrim", care a lucrat in ultimii ani aproape exclusiv pe texte contemporane, cu tematica sociala, personajele sale fiind oameni necajiti, care nu prea stiu ce cauta in lumea contemporana, "civilizata".
Stiti ce a declarat regizorul dupa aflarea vestii? Ca va continua in acelasi fel.
Radu Afrim face parte dintr-o familie. E frate cu Bogdan Aurescu, cel care a obtinut pentru Romania o felie uriasa de platou continental, si cu Mihnea Bostina, cercetator laHarvard School of Medicine; verisorul lor este Bogdan Dumitru, managerul tehnic al echipei Bitdefender, antivirus care se vinde pe rupte in America si restul lumii; mai au un verisor, pe Ciprian Duduiala,doctorand in anul al treilea la Nottingham University, mentorul lui Filip Buruiana, locul intai la Balcaniada de Informatica. Toti sunt rude ceva mai indepartate cu cei trei Cristi: Puiu, Mungiu si regretatul Nemescu, care au crescut in acelasi bloc cu Radu Jude, Cornel Porumboiu si Radu Muntean. Ultimul il are ca nepot pe Paul Popescu, responsabil cu siguranta constructiilor Satului Olimpic Londra 2012, si este amic cu Andrei Alexandrescu, fost rocker, fost parasutist militar, fost consultant pe Wall Street si de ceva vreme guru mondial in materie de C++, cel mai tare din parcare limbaj de programare.
Sunt o gasca, ce mai! Despre cei mai multi dintre ei am auzit cam tot atat cat am auzit despre Afrim. Si stiti de ce? Pentru ca nu facem parte din gasca.
 
 
 
 
 


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO