Ziarul de Duminică

CULTURA ORASULUI/ Mercurul cu diabet fals original

CULTURA ORASULUI/ Mercurul cu diabet fals original
21.10.2009, 14:40 36
Stand intr-o zi in ambuteiajul perpetuu din zona viitoruluipasaj subteran Baneasa, Dana, sotia mea, mi-a semnalat razand, pevitrina unui magazin, formula "Confectionam usi glisante lacomanda". Oare o fi chiar telecomanda? Sau chiar comandavocala?
Fireste, mi-am amintit mai intai de toate anunturile de genul"Avem biciclete pentru fetite pliante", "Patuturi pentru copii delemn" sau "Vand rochie mireasa lunga doi metri", culminand cu acelgenial "Avem polonezi pui" care a fost afisat acum vreo doi aniintr-o intreaga retea de magazine alimentare.
Dupa aceea, insa, m-am innegurat, aducandu-mi aminte ce amendami-am luat pe vremea cand lucram la Mediafax pentru cadadusem drumul la o stire care facea vorbire despre "categoriiledefavorizate de populatie". "Ce, mai", tipa sefa la mine,"populatia defavorizeaza categoriile!?"
Corect: "categoriile de populatie defavorizate", respectiv"Confectionam la comanda usi glisante".
Am fost iertat, insa, cand cu explozia blocului de peBulevardul Dacia. Ii pistonam pe reporterii de pe teren sa obtinacat mai multe amanunte si ei faceau ce puteau, drept care am compuso stire in care se anunta ca au murit o fata si bunica ei, facandprecizarea naucitoare: "Fetita era eleva in clasa a V-a, iar bunicaei suferea de diabet"!! Lipseau detalii cruciale despre culoareaparului…
Daca un celebru titlu de rubrica era "Cum vorbim, cum scriem",azi ar fi nevoie de ceva numit "Ce naiba vorbim!?": suntdepasite discutiile despre forme gresite, avem problemechiar cu continutul.
Bunaoara, puteti sa-mi spuneti si mie despre ce e vorba atuncicand, zi de zi, aproape ceas de ceas si sigur in proportie de masani se dezvaluie tendintele de scadere, respectiv crestere, ale"mercurului din termometre" - in toate buletinele meteo? Poatedespre starea de sanatate a populatiei, caci numai termometrelemedicale (unele dintre ele) contin mercur, celelalte sunt pe bazade alcool. Daca aveti vreunul la indemana, uitati-va la el: inca nus-a descoperit mercur rosu.
Dar "nu stie stanga ce face dreapta"! Adicatelea smen,inselaciune, mers pe burta, musamalizare, mantocarie. In realitate,Iisus Hristos ne-a sfatuit ca, atunci cand dai de pomana, "sa nustie (nici) stanga ce face dreapta", adica s-o faci discret, nu cutam-tam de mare altruist.
Solutia? Una simpla. Din cand in cand sa ne intrebam cuseriozitate "Ce-am spus io acum!?"
tczarojanu@yahoo.com
P.S. In Turcia, la poarta Efesului, mi-a fost dat sa vad firma"Genuine fake watches"!! Dar nu era o greseala, chiar asta vindeau:false ceasuri originale! False Omega, false Longines, falseRollexuri etc. Supertare!

Tudor Calin Zarojanu (n.1956) a absolvit sectia deInformatica a Facultatii de Matematica, Universitatea Bucuresti, culucrarea de licenta "O privire matematica asupra piesei «Romeo siJulieta»", publicata ulterior de Editura Academiei. A lucrat12 ani in informatica, pe toate sistemele de calcul si in toatetipurile de limbaje de programare. Din 1992 lucreaza in presa:cotidian, saptamanal, lunar, agentie de stiri, radio, TV. A debutateditorial cu volmul de proza scurta "Viata ca troleibuz" (1992,Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut), urmat de biografia"Viata lui Corneliu Coposu" (1996, editia a doua 2005), romanele"Reluare cu incetinitorul" (1997) si "Sfarsitul lumii" (2005),culegerea de proza scurta "Copiii asfaltului" (2007). In prezentlucreaza in TVR, fiind realizatorul talk-show-ului "In spateleusilor deschise", si este colaborator permanent al Ziarului deduminica, Revista Flacara si Radio RomaniaCultural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO