CULTURA ORASULUI/ Mercurul cu diabet fals original

Autor: Tudor Calin Zarojanu 21.10.2009
Stand intr-o zi in ambuteiajul perpetuu din zona viitorului pasaj subteran Baneasa, Dana, sotia mea, mi-a semnalat razand, pe vitrina unui magazin, formula "Confectionam usi glisante la comanda". Oare o fi chiar telecomanda? Sau chiar comanda vocala?
Fireste, mi-am amintit mai intai de toate anunturile de genul "Avem biciclete pentru fetite pliante", "Patuturi pentru copii de lemn" sau "Vand rochie mireasa lunga doi metri", culminand cu acel genial "Avem polonezi pui" care a fost afisat acum vreo doi ani intr-o intreaga retea de magazine alimentare.
Dupa aceea, insa, m-am innegurat, aducandu-mi aminte ce amenda mi-am luat pe vremea cand lucram la Mediafax pentru ca dadusem drumul la o stire care facea vorbire despre "categoriile defavorizate de populatie". "Ce, mai", tipa sefa la mine, "populatia defavorizeaza categoriile!?"
Corect: "categoriile de populatie defavorizate", respectiv "Confectionam la comanda usi glisante".
Am fost iertat, insa, cand cu explozia blocului de pe Bulevardul Dacia. Ii pistonam pe reporterii de pe teren sa obtina cat mai multe amanunte si ei faceau ce puteau, drept care am compus o stire in care se anunta ca au murit o fata si bunica ei, facand precizarea naucitoare: "Fetita era eleva in clasa a V-a, iar bunica ei suferea de diabet"!! Lipseau detalii cruciale despre culoarea parului…
Daca un celebru titlu de rubrica era "Cum vorbim, cum scriem", azi ar fi nevoie de ceva numit "Ce naiba vorbim!?": sunt depasite discutiile despre forme gresite, avem probleme chiar cu continutul.
Bunaoara, puteti sa-mi spuneti si mie despre ce e vorba atunci cand, zi de zi, aproape ceas de ceas si sigur in proportie de masa ni se dezvaluie tendintele de scadere, respectiv crestere, ale "mercurului din termometre" - in toate buletinele meteo? Poate despre starea de sanatate a populatiei, caci numai termometrele medicale (unele dintre ele) contin mercur, celelalte sunt pe baza de alcool. Daca aveti vreunul la indemana, uitati-va la el: inca nu s-a descoperit mercur rosu.
Dar "nu stie stanga ce face dreapta"! Adicatelea smen, inselaciune, mers pe burta, musamalizare, mantocarie. In realitate, Iisus Hristos ne-a sfatuit ca, atunci cand dai de pomana, "sa nu stie (nici) stanga ce face dreapta", adica s-o faci discret, nu cu tam-tam de mare altruist.
Solutia? Una simpla. Din cand in cand sa ne intrebam cu seriozitate "Ce-am spus io acum!?"
tczarojanu@yahoo.com
P.S. In Turcia, la poarta Efesului, mi-a fost dat sa vad firma "Genuine fake watches"!! Dar nu era o greseala, chiar asta vindeau: false ceasuri originale! False Omega, false Longines, false Rollexuri etc. Supertare!

Tudor Calin Zarojanu (n.1956) a absolvit sectia de Informatica a Facultatii de Matematica, Universitatea Bucuresti, cu lucrarea de licenta "O privire matematica asupra piesei «Romeo si Julieta»", publicata ulterior de Editura Academiei. A lucrat 12 ani in informatica, pe toate sistemele de calcul si in toate tipurile de limbaje de programare. Din 1992 lucreaza in presa: cotidian, saptamanal, lunar, agentie de stiri, radio, TV. A debutat editorial cu volmul de proza scurta "Viata ca troleibuz" (1992, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut), urmat de biografia "Viata lui Corneliu Coposu" (1996, editia a doua 2005), romanele "Reluare cu incetinitorul" (1997) si "Sfarsitul lumii" (2005), culegerea de proza scurta "Copiii asfaltului" (2007). In prezent lucreaza in TVR, fiind realizatorul talk-show-ului "In spatele usilor deschise", si este colaborator permanent al Ziarului de duminica, Revista Flacara si Radio Romania Cultural.