Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR/ Pirati si OZN-uri in secolul XXI

CULISE DE EDITOR/ Pirati si OZN-uri in secolul XXI
14.10.2009, 15:23 32
Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, oenorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorulintrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale ZD care au casubiect cartea, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care dorestesa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa sepoata orienta mai usor. La "Cartea de literatura" sunt semnalatecarti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, oselectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora meritasa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doicronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea deistorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume incurs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pe care ilprezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica"Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitatediturile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa neprezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fiecumparata si citita, si, in masura in care exista, avatarurile princare a trecut editorul.
Secrete de patru generatii
La Editura Leda va aparea "Linii de falie" deNancy Huston
Bestseller in Franta si tradus in 27 de limbi, distins cupremiul Femina in 2006 si nominalizat la premiile Goncourt siOrange, romanul scriitoarei canadiene Nancy Huston surprinde patrugeneratii ale unei familii, mergând pe urmele unui secret vechi desase decenii. Este o poveste cu accente poetice si profunde, carese deruleaza in ordine cronologica inversa, din 2004 pâna in 1944,si din California zilelor noastre pâna pe Coasta de Est a StatelorUnite, de la Haifa la Toronto, pâna la München-ul celui de-alDoilea Razboi Mondial. Secretele ascunse timp de generatii ies lalumina treptat, intr-o naratiune construita cu originalitate,urmând o structura temporala fracturata, asemenea unor linii defalie, pâna la dezvaluirea intunecatului adevar devastator ce leagaintre ele aceste personaje.
"Romanul plin de forta scris de Huston imbina ritmul alert alunui thriller cu complexitatea emotionala ce reprezinta marca celormai reusite povesti de familie." (Joanne Wilkinson, "Booklist")"Pentru Nancy Huston, inventivitatea narativa a devenit ospecialitate, ea reinnoindu-si propriul gen cu fiecare carte."(Sabine Audrerie, "Le Figaro")
Nancy Huston s-a nascut in Canada, la Calgary, in 1953 si astudiat in Noua Anglie si la New York. Când a implinit douazeci deani, a plecat la Paris, unde s-a si stabilit. A scris atât in limbafranceza, cât si in engleza si si-a tradus cartile singura dintr-olimba intr-alta. Este autoarea a numeroase lucrari de fictiune sinon-fictiune, piese de teatru, carti pentru copii si scenarii defilm si televiziune. "Linii de falie" reprezinta alunsprezecelea roman al ei, distins cu premiul Femina pe 2006 sinominalizat la premiile Goncourt si Orange in acelasi an. Primulroman al prozatoarei, "Les variations Goldberg" (1981; 1996 invarianta engleza) a fost distins cu premiul Contrepoint sinominalizat la premiul Femina. Pentru "Cantique des plaines"(1993), i s-a decernat The Canadian Governor General's Award forFiction. Cel mai de succes roman al ei de pâna acum a fost"Instruments des tén'bres" (1996), care i-a adus premiul Goncourtdes Lycéens si nominalizari la premiile Femina si The CanadianGovernor General's Award. In anul 2005, Nancy Huston a fostdecorata cu Ordinul Canadei in grad de cavaler, iar din 2007 estedoctor honoris causa al Universitatii din Li'ge.
Este casatorita cu istoricul si eseistul TzvetanTodorov.
In lupta cu piratii care sechestreaza nave
La Editura Tritonic va aparea "Somalia, Mon Amour", de BogdanHrib si Sofia Matei.
Fantomele unui trecut indepartat reapar in zilele noastre.Pirateria, desueta ocupatie in secolul 21, loveste coasteleSomaliei. Nave sechestrate si marinari români luati ostatici. SofiaMatei are misiunea de a elibera cetatenii români. Dar Sofia ilcunoaste pe Stelian si intre ei se naste o relatie.
In timp ce forte navale si aeriene internationale incearca sastavileasca valul de acte pirateresti, interese economice sipolitice genereaza noi conflicte. Vechile retele de informatii seintersecteaza cu cele noi, de dupa caderea comunismului. Sofia esterapita si tradata. Stelian Munteanu este impins sa intervina.Mihail Sergheevici Puskin pare ca stapâneste jocul.Locotenent-comandorul Jason Donovan viseaza ca flota multinationalae un fel de cavalerie a vestului salbatic. Pentru cine lucreazaprofesorul? Mai traieste Jean-Baptiste? Old-boys se regrupeaza,clanurile somaleze se pregatesc de lupta.
Iubiri si dezamagiri, intrigi si rapiri, operatiuni secrete siconfruntari militare, pe fundalul unei Africi sarace si exotice, oAfrica a intereselor economice, a razboaielor religioase, atriburilor si a Kalasnikovului...
Aventuri cu OZN-uri
La Editura Corint junior va aparea "Dosarele Joshua.Cartea intai - Orasul invizibil", de M.G. Harris.Traducere de Ioana Avadanei
Viata lui Joshua era cât de cât OK - pâna când tatal sau afost declarat mort intr-un accident de avion in Mexic. A fost vorbadoar de o intâmplare tragica?
De ce avionul deviase kilometri intregi de la curs? Chiar s-auvazut OZN-uri pe cer la momentul prabusirii? In adâncul jungleimexicane, cu un ucigas platit de talie internationala pe urmelesale, Josh trebuie sa afle adevarul despre un secret incredibil sipericulos - si sa incerce sa ramâna in viata.
"O aventura extraordinara ce cuprinde OZN-uri, documente mayastravechi si un oras pierdut." - "Mail on Sunday"."Conspiratiile si intrigile completate de o actiune care iti taierespiratia fac din aceasta carte un debut promitator."- "PublishingNews"."Veti fi captivati de calatoria antrenanta a unui personaj detipul James Bond… ritmul nu incetineste deloc - nu veti gasi niciopagina plictisitoare!" - "WriteAway". "Un thriller alert, povestitla persoana intâi si plasat in Mexic, a carui atmosfera esteevocata cu maiestrie; faptele istorice si conspirative suntschitate mai mult decât convingator." - "FinancialTimes".
Ce trebuie sa stii in vremuri de criza
La Editura Publica va aparea "Consilierul deincredere", de David H. Maister, Charles H. Green, RobertM. Galford
"In aceste vremuri ale vitezei, ale retelelor si aleschimbarilor majore, furnizorii de servicii trebuie sa isiactualizeze permanent cunostintele profesionale si expertiza. Daracest efort nu este suficient pentru a avea succes. Secretulsuccesului este capacitatea de a câstiga increderea clientilor. Cumsa te transformi dintr-un foarte bun specialist intr-un consilierde incredere?
Autorii va pun la dispozitie metodele prin care puteti patrunde incercul increderii. Ei demonteaza procesul câstigarii increderii,analizeaza fiecare parte componenta si apoi le pun la loc oferindun model practic si verificat. Totul se bazeaza pe povestiri,experienta personala, exemple clare. Rezultatul este o lista derecomandari, un proces in cinci pasi, care se dovedesc folositoareatât pentru cei care isi doresc o cariera in consultanta, cât sipentru cei mai caliti experti, deopotriva.
Consilierul de incredere ofera o harta inestimabila pentru toti ceicare urmaresc sa dezvolte relatii cu adevarat speciale cu clientiilor." (Carl Stern, director executiv, Boston ConsultingGroup)
Fantezie cu elfi
La Editura Tritonic va aparea "Regina Elfa"de Oana Stoica Mujea.
A treia carte din seria "Razboiul reginelor" are ca personajprincipal, dupa cum indica si titlul, pe regina elfa Yassuna.Aceasta isi continua aventura si lupta cu fortele malefice, dar maiales duce un proces de adancire in propria fiinta, identificandu-seintr-o forma alegorica cu Moartea. Yassuna isi infrunta propriiletemeri, se confrunta cu propriile stihii, pentru a putea renaste sia deveni regina peste toti elfii. Trecerea prin moarte pare oconditie ca sa ocupe locul de drept in fata supusilor dar si acelorlalte neamuri. Ireversibilitatea timpului este o alta temaatinsa de scriitoare, jucandu-se cu notiunile de trecut, prezent,planuri suprapuse.
Dincolo de razboiul personal al reginei elfe, autoarea aducein acest volum personaje noi, mai puternice sau mai slabe, noioranduieli si ramane acelasi final deschis care il face pe cititorsa astepte cu nerabdare urmatorul volum.
Pasiune in Japonia imperiala
La Editura Humanitas fiction urmeaza sa apara "Zapadade primavara", de Yukio Mishima. Traducere din japoneza deAngela Hondru.
In vreme ce in Europa la Belle Epoqueisi traieste crepusculul, in lumea inchisa a vechii aristocratiijaponeze patrund pentru prima oara provinciali neimpovarati detraditie, pretendenti redutabili la puterea politica si sociala.Din rândul noii elite face parte Kiyoaki, un tânar de o delicateteexacerbata, educat in spiritul elegantei si rafinamentuluivremurilor de demult. Prins fara voia sa in lupta dintre vechi sinou, precum si in mrejele unei iubiri pe care n-o intelege pentrufrumoasa aristocrata Satoko, tânarul alege sa-si traiascasentimentele in surdina si sa nu le incredinteze nici macarjurnalului in care isi noteaza visele bizare ce-i bântuie somnul.Coplesit de personalitatea indescifrabila a fetei, Kiyoaki suferain tacere, iar durerea lui atinge paroxismul atunci când un printdin familia imperiala ii cere mâna lui Satoko. Sfidând legilestatului si refuzând sa se supuna cutumelor sociale rigide, cei doialeg, in ciuda sortilor potrivnici, sa-si traiasca neingraditipasiunea.
"Zapada de primavara"(1968) este primul volum altetralogiei "Marea fertilitatii", opera dematuritate si totodata cel mai ambitios proiect al lui Mishima, sieste urmat de romanele "Cai in galop"(1969), "Templul zorilor""(1970) si Ingerul decazut" (1970).
Cand presedintele e rapit...
La Editura Trei, se afla in pregatire "Legaturi desange" de Ceridwen Dovey, in colectia Fiction connection.Traducere din engleza Bogdan Perdivara.
Cartea este o alegorie a Puterii si capacitatii ei decontaminare. Actiunea este plasata intr-o tara nenumita, intr-untimp nedefinit. Stim doar ca tocmai a avut loc o lovitura de stat.Presedintele a fost rapit, impreuna cu câtiva oameni care lucreazain imediata lui apropiere: barbierul, bucatarul si portretistulsau. Toti sunt tinuti prizonieri de cel care a condus revolutia,numit Comandantul. Niciunul dintre personaje nu are nume (sunt doaretichetati prin functia pe care o ocupa), fiecare se va lasacontaminat de dorinta de putere pâna la dezumanizare. Un romanstraniu si fascinant, inteligent construit, ca un joc in carecititorul sfârseste prin a simti ca, la rândul lui, face parte dinscenariu. Pe masura ce inaintezi in poveste, realizezi ca seamanacu o piesa de teatru absurd, in care fiecare personaj intruchipeazaun anumit aspect al slabiciunii omenesti si toate laolaltaparticipa la acelasi carnaval al nebunilor. Scriitura, desavârsita,este alerta si consistenta.
Romanul se bucura de o excelenta combinatie intre suspans,mister, dragoste, tensiune, proiectat fiind pe fundalul uneiproblematici sociale profunde si universale: coruptia individuluiprin investirea lui cu autoritate.
"Proza lui Dovey are darul de a inzestra povestea fiecaruipersonaj cu un aer magic. Ne stimuleaza cu atâta usurinta apetitulnelimitat pentru sadism! Lectia pe care ne-o da Dovey - faptul canatura si omenirea nu suporta lipsa puterii, este una destul deterifianta." ("New York Times Sunday Book Review")"Celmai erotic roman pe care il poti citi despre manipulare si puterepolitica." (John Freeman, fost Presedinte al National BookCritics Circle)"O carte patrunzatoare despre limitele sivulnerabilitatea omului in fata puterii absolute. Este incarcata deacea frumusete si pertinenta pe care o au numai miturile." (HishamMatar) "Exceptional! Un studiu rece si elegant al puterii si aloribilei fascinatii pe care aceasta o provoaca." (Christopher Hope,"Daily Telegraph")
Ceridwen Dovey si-a petrecut mare parte din copilarie inoraselul East London din Africa de Sud. Petrece un an in Londra,dedicându-se calatoriilor si studiului. Obtine o bursa universitarala Harvard, unde se specializeaza in Antropologie Sociala si Film.Lucreaza un an ca asistent de cercetare la Channel Thirteen in NewYork. Se retrage apoi la Cape Town unde, pe parcursul a doi ani,scrie "Legaturi de sânge", roman recompensat cu SundayTimes Fiction Prize. In prezent, traieste la New York.
Rromi si gagii
La Editura Vremea urmeaza sa apara o nouaeditie din "Rromi si gagii" de MariusKolmar.
Roman savuros, scris intr-un limbaj colorat, inritm alert, "Rromi si gagii" prezinta franturi din viata rromilor,din timpul regimului comunist. Autorul isi avertizeaza inca de lainceput cititorii "Intamplarile, personajele si localitatiledin acest roman sunt rod al fictiunii; orice asemanare cu lumeareala este o simpla coincidenta. Expresiile care n-ar putea ficitite intr-un cenaclu literar au fost eliminate, darparticipantele la cenaclu ar fi socate de cateva expresii care s-autinut darz pe pozitii. Roman-tigan, ce sa-i faci! Ar fi cazul capersoanele alergice sa renunte la citirea acestui roman."

In afara de "Rromi si gagii", Marius Kolmar a publicat si"Hobby", roman ce povesteste istoria pasiunii pentru arta a unuigrup complex de personaje.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO