CULISE DE EDITOR/ Pirati si OZN-uri in secolul XXI

Autor: Stelian Turlea 14.10.2009
Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale ZD care au ca subiect cartea, ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La "Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica "Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita, si, in masura in care exista, avatarurile prin care a trecut editorul.
Secrete de patru generatii
La Editura Leda va aparea "Linii de falie" de Nancy Huston
Bestseller in Franta si tradus in 27 de limbi, distins cu premiul Femina in 2006 si nominalizat la premiile Goncourt si Orange, romanul scriitoarei canadiene Nancy Huston surprinde patru generatii ale unei familii, mergând pe urmele unui secret vechi de sase decenii. Este o poveste cu accente poetice si profunde, care se deruleaza in ordine cronologica inversa, din 2004 pâna in 1944, si din California zilelor noastre pâna pe Coasta de Est a Statelor Unite, de la Haifa la Toronto, pâna la München-ul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Secretele ascunse timp de generatii ies la lumina treptat, intr-o naratiune construita cu originalitate, urmând o structura temporala fracturata, asemenea unor linii de falie, pâna la dezvaluirea intunecatului adevar devastator ce leaga intre ele aceste personaje.
"Romanul plin de forta scris de Huston imbina ritmul alert al unui thriller cu complexitatea emotionala ce reprezinta marca celor mai reusite povesti de familie." (Joanne Wilkinson, "Booklist") "Pentru Nancy Huston, inventivitatea narativa a devenit o specialitate, ea reinnoindu-si propriul gen cu fiecare carte." (Sabine Audrerie, "Le Figaro")
Nancy Huston s-a nascut in Canada, la Calgary, in 1953 si a studiat in Noua Anglie si la New York. Când a implinit douazeci de ani, a plecat la Paris, unde s-a si stabilit. A scris atât in limba franceza, cât si in engleza si si-a tradus cartile singura dintr-o limba intr-alta. Este autoarea a numeroase lucrari de fictiune si non-fictiune, piese de teatru, carti pentru copii si scenarii de film si televiziune. "Linii de falie" reprezinta al unsprezecelea roman al ei, distins cu premiul Femina pe 2006 si nominalizat la premiile Goncourt si Orange in acelasi an. Primul roman al prozatoarei, "Les variations Goldberg" (1981; 1996 in varianta engleza) a fost distins cu premiul Contrepoint si nominalizat la premiul Femina. Pentru "Cantique des plaines" (1993), i s-a decernat The Canadian Governor General's Award for Fiction. Cel mai de succes roman al ei de pâna acum a fost "Instruments des tén'bres" (1996), care i-a adus premiul Goncourt des Lycéens si nominalizari la premiile Femina si The Canadian Governor General's Award. In anul 2005, Nancy Huston a fost decorata cu Ordinul Canadei in grad de cavaler, iar din 2007 este doctor honoris causa al Universitatii din Li'ge.
Este casatorita cu istoricul si eseistul Tzvetan Todorov.
In lupta cu piratii care sechestreaza nave
La Editura Tritonic va aparea "Somalia, Mon Amour", de Bogdan Hrib si Sofia Matei.
Fantomele unui trecut indepartat reapar in zilele noastre. Pirateria, desueta ocupatie in secolul 21, loveste coastele Somaliei. Nave sechestrate si marinari români luati ostatici. Sofia Matei are misiunea de a elibera cetatenii români. Dar Sofia il cunoaste pe Stelian si intre ei se naste o relatie.
In timp ce forte navale si aeriene internationale incearca sa stavileasca valul de acte pirateresti, interese economice si politice genereaza noi conflicte. Vechile retele de informatii se intersecteaza cu cele noi, de dupa caderea comunismului. Sofia este rapita si tradata. Stelian Munteanu este impins sa intervina. Mihail Sergheevici Puskin pare ca stapâneste jocul. Locotenent-comandorul Jason Donovan viseaza ca flota multinationala e un fel de cavalerie a vestului salbatic. Pentru cine lucreaza profesorul? Mai traieste Jean-Baptiste? Old-boys se regrupeaza, clanurile somaleze se pregatesc de lupta.
Iubiri si dezamagiri, intrigi si rapiri, operatiuni secrete si confruntari militare, pe fundalul unei Africi sarace si exotice, o Africa a intereselor economice, a razboaielor religioase, a triburilor si a Kalasnikovului...
Aventuri cu OZN-uri
La Editura Corint junior va aparea "Dosarele Joshua. Cartea intai - Orasul invizibil", de M.G. Harris. Traducere de Ioana Avadanei
Viata lui Joshua era cât de cât OK - pâna când tatal sau a fost declarat mort intr-un accident de avion in Mexic. A fost vorba doar de o intâmplare tragica?
De ce avionul deviase kilometri intregi de la curs? Chiar s-au vazut OZN-uri pe cer la momentul prabusirii? In adâncul junglei mexicane, cu un ucigas platit de talie internationala pe urmele sale, Josh trebuie sa afle adevarul despre un secret incredibil si periculos - si sa incerce sa ramâna in viata.
"O aventura extraordinara ce cuprinde OZN-uri, documente maya stravechi si un oras pierdut." - "Mail on Sunday". "Conspiratiile si intrigile completate de o actiune care iti taie respiratia fac din aceasta carte un debut promitator."- "Publishing News"."Veti fi captivati de calatoria antrenanta a unui personaj de tipul James Bond… ritmul nu incetineste deloc - nu veti gasi nicio pagina plictisitoare!" - "WriteAway". "Un thriller alert, povestit la persoana intâi si plasat in Mexic, a carui atmosfera este evocata cu maiestrie; faptele istorice si conspirative sunt schitate mai mult decât convingator." - "Financial Times".
Ce trebuie sa stii in vremuri de criza
La Editura Publica va aparea "Consilierul de incredere", de David H. Maister, Charles H. Green, Robert M. Galford
"In aceste vremuri ale vitezei, ale retelelor si ale schimbarilor majore, furnizorii de servicii trebuie sa isi actualizeze permanent cunostintele profesionale si expertiza. Dar acest efort nu este suficient pentru a avea succes. Secretul succesului este capacitatea de a câstiga increderea clientilor. Cum sa te transformi dintr-un foarte bun specialist intr-un consilier de incredere?
Autorii va pun la dispozitie metodele prin care puteti patrunde in cercul increderii. Ei demonteaza procesul câstigarii increderii, analizeaza fiecare parte componenta si apoi le pun la loc oferind un model practic si verificat. Totul se bazeaza pe povestiri, experienta personala, exemple clare. Rezultatul este o lista de recomandari, un proces in cinci pasi, care se dovedesc folositoare atât pentru cei care isi doresc o cariera in consultanta, cât si pentru cei mai caliti experti, deopotriva.
Consilierul de incredere ofera o harta inestimabila pentru toti cei care urmaresc sa dezvolte relatii cu adevarat speciale cu clientii lor." (Carl Stern, director executiv, Boston Consulting Group)
Fantezie cu elfi
La Editura Tritonic va aparea "Regina Elfa" de Oana Stoica Mujea.
A treia carte din seria "Razboiul reginelor" are ca personaj principal, dupa cum indica si titlul, pe regina elfa Yassuna. Aceasta isi continua aventura si lupta cu fortele malefice, dar mai ales duce un proces de adancire in propria fiinta, identificandu-se intr-o forma alegorica cu Moartea. Yassuna isi infrunta propriile temeri, se confrunta cu propriile stihii, pentru a putea renaste si a deveni regina peste toti elfii. Trecerea prin moarte pare o conditie ca sa ocupe locul de drept in fata supusilor dar si a celorlalte neamuri. Ireversibilitatea timpului este o alta tema atinsa de scriitoare, jucandu-se cu notiunile de trecut, prezent, planuri suprapuse.
Dincolo de razboiul personal al reginei elfe, autoarea aduce in acest volum personaje noi, mai puternice sau mai slabe, noi oranduieli si ramane acelasi final deschis care il face pe cititor sa astepte cu nerabdare urmatorul volum.
Pasiune in Japonia imperiala
La Editura Humanitas fiction urmeaza sa apara "Zapada de primavara", de Yukio Mishima. Traducere din japoneza de Angela Hondru.
In vreme ce in Europa la Belle Epoque isi traieste crepusculul, in lumea inchisa a vechii aristocratii japoneze patrund pentru prima oara provinciali neimpovarati de traditie, pretendenti redutabili la puterea politica si sociala. Din rândul noii elite face parte Kiyoaki, un tânar de o delicatete exacerbata, educat in spiritul elegantei si rafinamentului vremurilor de demult. Prins fara voia sa in lupta dintre vechi si nou, precum si in mrejele unei iubiri pe care n-o intelege pentru frumoasa aristocrata Satoko, tânarul alege sa-si traiasca sentimentele in surdina si sa nu le incredinteze nici macar jurnalului in care isi noteaza visele bizare ce-i bântuie somnul. Coplesit de personalitatea indescifrabila a fetei, Kiyoaki sufera in tacere, iar durerea lui atinge paroxismul atunci când un print din familia imperiala ii cere mâna lui Satoko. Sfidând legile statului si refuzând sa se supuna cutumelor sociale rigide, cei doi aleg, in ciuda sortilor potrivnici, sa-si traiasca neingraditi pasiunea.
"Zapada de primavara"(1968) este primul volum al tetralogiei "Marea fertilitatii", opera de maturitate si totodata cel mai ambitios proiect al lui Mishima, si este urmat de romanele "Cai in galop"(1969), "Templul zorilor" "(1970) si Ingerul decazut" (1970).
Cand presedintele e rapit...
La Editura Trei, se afla in pregatire "Legaturi de sange" de Ceridwen Dovey, in colectia Fiction connection. Traducere din engleza Bogdan Perdivara.
Cartea este o alegorie a Puterii si capacitatii ei de contaminare. Actiunea este plasata intr-o tara nenumita, intr-un timp nedefinit. Stim doar ca tocmai a avut loc o lovitura de stat. Presedintele a fost rapit, impreuna cu câtiva oameni care lucreaza in imediata lui apropiere: barbierul, bucatarul si portretistul sau. Toti sunt tinuti prizonieri de cel care a condus revolutia, numit Comandantul. Niciunul dintre personaje nu are nume (sunt doar etichetati prin functia pe care o ocupa), fiecare se va lasa contaminat de dorinta de putere pâna la dezumanizare. Un roman straniu si fascinant, inteligent construit, ca un joc in care cititorul sfârseste prin a simti ca, la rândul lui, face parte din scenariu. Pe masura ce inaintezi in poveste, realizezi ca seamana cu o piesa de teatru absurd, in care fiecare personaj intruchipeaza un anumit aspect al slabiciunii omenesti si toate laolalta participa la acelasi carnaval al nebunilor. Scriitura, desavârsita, este alerta si consistenta.
Romanul se bucura de o excelenta combinatie intre suspans, mister, dragoste, tensiune, proiectat fiind pe fundalul unei problematici sociale profunde si universale: coruptia individului prin investirea lui cu autoritate.
"Proza lui Dovey are darul de a inzestra povestea fiecarui personaj cu un aer magic. Ne stimuleaza cu atâta usurinta apetitul nelimitat pentru sadism! Lectia pe care ne-o da Dovey - faptul ca natura si omenirea nu suporta lipsa puterii, este una destul de terifianta." ("New York Times Sunday Book Review")"Cel mai erotic roman pe care il poti citi despre manipulare si putere politica." (John Freeman, fost Presedinte al National Book Critics Circle)"O carte patrunzatoare despre limitele si vulnerabilitatea omului in fata puterii absolute. Este incarcata de acea frumusete si pertinenta pe care o au numai miturile." (Hisham Matar) "Exceptional! Un studiu rece si elegant al puterii si al oribilei fascinatii pe care aceasta o provoaca." (Christopher Hope, "Daily Telegraph")
Ceridwen Dovey si-a petrecut mare parte din copilarie in oraselul East London din Africa de Sud. Petrece un an in Londra, dedicându-se calatoriilor si studiului. Obtine o bursa universitara la Harvard, unde se specializeaza in Antropologie Sociala si Film. Lucreaza un an ca asistent de cercetare la Channel Thirteen in New York. Se retrage apoi la Cape Town unde, pe parcursul a doi ani, scrie "Legaturi de sânge", roman recompensat cu Sunday Times Fiction Prize. In prezent, traieste la New York.
Rromi si gagii
La Editura Vremea urmeaza sa apara o noua editie din "Rromi si gagii" de Marius Kolmar.
Roman savuros, scris intr-un limbaj colorat, in ritm alert, "Rromi si gagii" prezinta franturi din viata rromilor, din timpul regimului comunist. Autorul isi avertizeaza inca de la inceput cititorii "Intamplarile, personajele si localitatile din acest roman sunt rod al fictiunii; orice asemanare cu lumea reala este o simpla coincidenta. Expresiile care n-ar putea fi citite intr-un cenaclu literar au fost eliminate, dar participantele la cenaclu ar fi socate de cateva expresii care s-au tinut darz pe pozitii. Roman-tigan, ce sa-i faci! Ar fi cazul ca persoanele alergice sa renunte la citirea acestui roman."

In afara de "Rromi si gagii", Marius Kolmar a publicat si "Hobby", roman ce povesteste istoria pasiunii pentru arta a unui grup complex de personaje.